7 Септември, 2018 16:02 47 727 153

Накъде с тия заплати по 700-800 лв.?

  • заплати
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският инвеститор г-н Ролман пред „Дойче веле” обяснява, че давал високи заплати във фабриката си за дрехи в Гоце Делчев – 900 лв. (това всъщност е най-високата, има и по 570 лв.) Не можело по-висока, Турция била голям конкурент.

Японският инвеститор „Ядзаки”, производител на авточасти, в заводите си край Димитроврад и Ямбол дава 600 лв. заплата и още 280 лв. бонуси.

Както и да го смяташ, това са заплати по 300-400 евро. С такава заплата в България се преживява. Но на практика това е бедност.

Жилището, токът, колата, бензинът, дограмата или почивката в Гърция или в бетонираното Черноморие струва над възможностите на европейския гражданин от България. Той

потъва в кредити, за да си позволи елементарни неща

Малцина се хващат на работа с такава заплата тук, защото предпочитат да си вдигнат шапката на сезонна работа в Испания, Гърция, Англия и за няколко месеца там изкарват годишната си заплата при тукашните чужди инвеститори.

Ами българските работодатели? Можеш да ги чуеш из страната да се оплакват, че давали по 600 лв. заплата (много, според тях) и нямало желаещи да работят. За такава заплата няма да намерят вече. И работодателските организации непрекъснато се оплакват, че правителствата вдигали минималната работна заплата. Ако трябваше да ги слушат, минималната още щеше да е 300 лева.

Вижда ли се оптимизъм за развитие в България? Как ще стане? Кога и как чуждите или наши работодатели ще дадат заплати, с които да задържат хората тук, да има някакво производство?

Беднотията ни се дължи и на това, че приемаме за нормално ненормални неща. Работодателите, които плащат ниски заплати, веднага си намират защитници, които ще обясняват, че такава е конюнктурата у нас, производителността, толкова е нормално за нискоквалифициран труд на българския пазар, ще те обвинят, че си „комунист” и т. н.

Да, ама… Българинът не го интересуват сметките на работодателя. Той пита – „Каква заплата? 700 лв. ли? Мерси.” И отива да работи в чужбина. За 2-3 месеца в Гърция ще изкара и ще се прибере с 2000 евро. За 2-3 месеца в Англия ще изкара и ще се прибере с 2000 паунда. Колкото тук модерните работодатели ще му платят за 6-7 месеца. Повечето остават в чужбина за постоянно и дори трайно емигрират, продават си тук жилищата.

Истината е, че работодателите у нас плащат колкото е възможно най-ниски заплати. Дори онези, които могат да дадат по-високи заплати,

плащат минимума. Това е пазар

Работната сила има цена, както бензина. Като можеш да я купиш за 700 лв. месечно, толкова плащаш. Като не можеш – повишаваш. Или местиш шивашката си фабрика в Бангладеш. Там не се знае дали производителността е по-висока, но заплащането със сигурност е по-ниско. Или продължаваш да се опитваш да плащаш в България като в Бангладеш.

Докато се сетят модерните работодатели у нас да повишат заплащането, България се опразни. Сега вече и работници не могат да намерят.

Други ще почнат да ти обясняват, че трябвало профсъюзите и левите да им издействат по-големи заплати. Модерно е да си десен, а модерният десен винаги намира историческа и актуална вина у левите („комунистите“). Работниците сами са си виновни, че не се организират и т. н. Впрочем синдикатите бяха силни като имаше големи държавни комбинати с по 10-15 хил. работници – Кремиковци, Нефтохим Бургас, заводите в Девня… Тогава беше силен синдикалистът Тренчев, който разграждаше комунизма. Работниците от Кремиковци многократно затваряха центъра на София с шествия и митинги. Да, ама… дойде капитализмът и тия синдикати се изпариха. Няма вече Кремиковци, в нефтохима в Бургас синдикатите са послушни помощници на собствениците от „Лукойл”, за Девня нищо не се чува.

Само шивачки работнички и камериерки пищят от време на време за мизерни заплати и нищо не могат да постигнат. Синдикатите дълго се мъчиха да сключат със същия този Ролман колективен трудов договор и не успяват.

Но на този фон валят оптимистични новини. Средна заплата за страната към първо тримесечие на т. г. е 1077 лв., според националната статистика. Добре е, нали? 550 евро, направо се мерим с Европа… Борисов обещава средна заплата 1500 лв. до края на мандата…

Само трябва да се поясни

каква лъжа е това „средна заплата”

Най-ясен е примерът с депутатите. 240 депутати с близо 3600 лв. основна заплата, плюс 1000 българи с 510 лв. минимална заплата, общо имат средна заплата 1100 лева.

На практика, пак според данни на НСИ към 70% от заетите българи имат заплати под средното за страната, тоест под 1077 лв.

Реално масовата заплата в България е 700-800 лв. – работници, продавачки, учители, медицински сестри и т. н. Само 3% от българите имат над 1500 лв. заплата според статистиката – това са предимно работещи в банки и застраховане, в енергетика, програмисти.

Например средна (!) заплата в хотелиерство и ресторантьорство е 655 лв. – данни на НСИ за първо тримесечие. Щом това е средна, значи по трудов договор 90% от заплатите са минимални 510 лв. Плаща се и на ръка. Но е всеизвестно, че няма хора в този бранш, защото малко плащат. Търсят хора и от чужбина. Експлоатират камериерки като слугини – онези, които ги бият и ги ритат клиенти и работодатели. Чудно място е България.

Но ако кажеш, че не може да са такива ниски заплатите, веднага започват обяснения. Всеки има някакво стройна теория, а страната продължава да се опразва.

Коментарът на Иван Бакалов е публикуван в e-vestnik.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    239 43 Отговор
    Ку...та борисов ни докара до тук.

    Коментиран от #95

  • 2 Месут

    115 136 Отговор
    Турция била голям конкурент, ще се сетите вие, плюете по голямата турска икономика ама пред нея българската икономика е муха

    Коментиран от #10, #38, #124, #140, #146

  • 3 пазар

    70 249 Отговор
    В София брутна заплата между 4500-5000 е стандартно. Трябва да стане същото и в другите населени места, не само в София...

    Коментиран от #8, #11, #12, #21, #77, #94, #99, #136

  • 4 Кратун

    210 32 Отговор
    За това на 16 септември не дремете, а елате на жълтите павета.
  • 5 ОАЯАЯО

    83 33 Отговор
    Ми как няма да е конкурент Турция. 4 лири са един лев. 4000 лири са 1000лв. в Турция 4000 лири е много висока заплата. при нас 1000лв. са средна заплата.
  • 6 kkk

    46 125 Отговор
    Много слаб коментар и без никакви изводи и препоръки за подобряване на положението. Такова мърморене е в стила на Румен Радев... Съвсем се пропуска и главната причина за това, което виждаме по улиците. Налице е невъзможност за финансиране на фирмите и произтичащото от това съсредоточаване в БГ пазара, който е мн слаб и пренаситен. С кредити по 12% е невъзможно да се инвестира и да се излиза навън.

    Коментиран от #35, #49

  • 7 Кумчо Вълчо

    149 13 Отговор
    Много точен анализ, но ние сме телета и си чакаме касапина.
  • 8 287

    138 4 Отговор

    До коментар #3 от "пазар":

    Стига бе ти ме развесели, не всички в София са IT!

    Коментиран от #19, #129

  • 9 Жан

    46 110 Отговор
    По времето на Жан Виденов заплатите бяха с хилядарки.
    А сега сериозно - За последните 20 години покупателната способност на българите нараства, но все още сме на опашката. Нека не забравяме от къде тръгнахме преди 20 години (Виденовата зима)

    Коментиран от #81

  • 10 пепи

    78 23 Отговор

    До коментар #2 от "Месут":

    В Турция такива заплати няма.... доста са по-високи. И държавата добре стимулира работодателите. Турция отдавна не е евтина държава.

    Коментиран от #39

  • 11 Жан

    67 1 Отговор

    До коментар #3 от "пазар":

    Вярно е, че има такива заплати ама чак пък стандартно не е. Може ако визираш 4-5 фирми.
  • 12 Кореняк

    56 0 Отговор

    До коментар #3 от "пазар":

    Я пак. Къде и на колко места е това?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Компетентен

    211 2 Отговор
    Така наречените работодатели в БГ са такива наглеци , каквито няма никъде ! Купуват луксозни имоти в чужбина , карат скъпи коли ( прихващат от политиците ни ) и в същото време се жалват , че балъците в БГ намаляват и вече не искат да работят за 600 - 700 лв...
  • 15 Грую

    116 3 Отговор
    Нещата са навързани - калпава организация на държавата - калпава администрация - калпава власт - рушветчийство. Те докарват далавери им кражби в огромни размери, ниско качествени инвеститори, които са го закършили другаде и идват тук да си поправят продънените бюджети чрез кражбата на труд чрез мизерно заплащане, а пък всички тези изброените по-горе докарват беднотията и мизерно евтин пазар на труда, който гони кадърните и работливите в държави, където пазарът на труда е по-богат. Тук остават маргинализирани и ниско платени работници, а тези които се нагърбят да работят с тези заплати не могат да си възстановят работоспособността, да поддържат квалификация и да си почиват нормално, та дори да живеят нормално и по 40 - 50 години отиват на гробищата.
  • 16 1200лв чисто

    34 131 Отговор
    Е заплата на склададжии и друг неквалифициран персонал в София. И се мръщат, щото можело да берат ягоди и щели знаеш ли какви пари да вземат... нашата чистачка идва на половин ден и взима 850 лв чисто. От години не съм чул заплата от 700-800 лв в София. Сигурно в провинцията има, ама тук е ...

    Коментиран от #23, #33, #103

  • 17 КОЧА

    15 65 Отговор
    КУ...........ТА КОРНЕЛИЯ НИ ДОКАРА ДО ТУКА ДА СТАНЕМ РОБИ НА ЕВРОПАТА А СЕГА НАКЬДЕ И ТЯ Е В БЕЗИСХОДИЦА Л.......А ЕВЕЧЕ ЗА ЛУ............А ............

    Коментиран от #66, #151

  • 18 бузю

    103 5 Отговор
    Хе-хе ! Сетиха се работодателите , че няма работна ръка. То пък дни работодатели.... Микрофирма с двама работника , как да вдигнел заплатите ? Тогава трябвало да изпъди единия работник и той,чорбаджията, да вземел лопатата да работи. Ма той не ще да работи , щото от работа гърбав се ставало , той иска да командва и да прибира печалбата. Никаква идея за модернизация на производството , за маркетинг , да не говорим за обучение на персонала. Ей т'ва са българските работодатели. То и чуждите не са по-различни. Защо идват в България? Машините с който се работи , суровините и материалите също - с каквото се работи на запад , с това и тук. И какво остава - ниска работна заплата. Почне ли да се изравнява стандарта или ако се зададе криза , първо нашенските заводи ще затворят. Малцина са тези които мислят с переспектива , за повече от 1-2г напред.
  • 19 Реалност БГ

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "287":

    Мислех да направя същия коментар като теб. Извиниме - грешно натиснах минус. +++.
  • 20 предприемач

    15 91 Отговор
    Кво ривети бре??? Изкарали ли сте и 5 лева с труд, или само се криете да пушите и говорите по телефона??

    Коментиран от #149

  • 21 гост

    96 2 Отговор

    До коментар #3 от "пазар":

    Е малко прекали. Само един от моите познати взима толкова средно на месец и той е доста напреднал програмист със собствена фирма и разработени проекти. Повечето ми приятели не взимат повече от 1500-2000лв бруто месечно. В провинцията заплатите са на половина.
    За Язаки мога да потвърдя, че 600лв е брутната заплата, а този бонус се взима от мацина, които последните 3 месеца не са отсъствали. Във всяка една фирма в околните градове може да взимаш толкова, че и повече, Язаки са робовладелци и основно е пълно с цигани, защото друг нормален не остава там.
  • 22 onq s konq

    23 36 Отговор
    АВТОРЪТ ...си казва мнението в статията,което си е негово ДЕМОКРАТИЧНО ПРАВО/тук е България,не Русия/.Ако бъде ПОМОЛЕН от читателите на "материала" му...за "по-добро осмисляне" на написаното от него...ДА ОПОВЕСТИ ЛИЧНО НЕГОВАТА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА,ИЛИ ПОНЕ СРЕДНИЯТ МУ МЕСЕЧЕН ДОХОД/АКО Е НА ДОГОВОР/...ще го направи ли?А ако НЕ-значи ли че не е "изряден финансово" и на практика УКРИВА ДАНЪЦИ?но да не гадаем.И така:АВТОРЕ НА СТАТИЯТА-КОЛКО ПОЛУЧАВАШ НА МЕСЕЦ?!!
  • 23 КРЕЗ

    87 8 Отговор

    До коментар #16 от "1200лв чисто":

    в жестока грешка си. Пример-работя в българското подразделение на огромна международна финансова институция. Работата ми е високо квалифицирана, институцията е много печеливша. Е познай, колко всимам аз и колко колегата ми в Германия примерно, който работи на същата позиция и тамошния клон е с подобни резултати. Ще ти дам жокер - в пъти е по-малко дори и като цифра, да не говорим, че неговата заплата е в евро. Масовата заплата при нас е 1000-1100 лв бруто - говоя за София и за висококвалифициран труд. Така че човека от статичта е абсолютно прав, просото чуждите (и не само) работодатели не искат да плащат минимума, а и държавата няма лост, с който да ги принуди.

    Коментиран от #25, #26, #107, #113

  • 24 Расулюлах

    5 53 Отговор
    Ердоган като доиде ше ни избави от българско комунистическо дс ченгеджиииско олигархично мутренско робство и ще настъпи благоденствие
  • 25 КРЕЗ

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "КРЕЗ":

    *искат
  • 26 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    19 4 Отговор

    До коментар #23 от "КРЕЗ":

    Ко работиш е?лъжеш и мамиш хората да си дават парите на рулетката ли наречена борса
  • 27 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    50 9 Отговор
    Как да дават повече пари като тиквата им е зел рекет за да ги допусне да ни яздят и конкистадорите инвеститори се едно плащат европеиски заплати ама по сметката на тиквата а за робите неска шепа семки и тиквата им казва ако искате да държа робите подчинени и да ядат неска шепа семки ше ми плащате рекета
  • 28 КОЧА

    18 56 Отговор
    КОГАТО ДРУГАРИТЕ БЯХА НА ВЛАС ЗАПЛАТАТА БЕШЕ 7 ---СЕДЕММ ЛЕВА НА МЕСЕЦ ОТТОГАВА НАРОДА СЕ РАЗДВОИ --ПОМНИМ ЗА МИНАЛОТО НЯМАШЕ ТОК И ТН И ТН .................................

    Коментиран от #30

  • 29 стоян георгиев

    43 10 Отговор
    хубава статия,но вдигането на заплатите се дължи на реалната алтернатива за българите,която е работа в европа.местните работодатели вече усещат накъде вървят нещата и или ще вдигат заплатите или ще вдигат чуковете :)!за последните няколко години заплатите у нас се удвоиха ,освен това обявените по сектори не отговарят на реалната картина щото маса пара се дава под масата.така е примера със заплатите в ресоторантьорството.тaм заплати по 600 лева няма,макар да се обявяват такива. в строителството е същото ,при депутатите също!

    Коментиран от #58

  • 30 добри

    13 2 Отговор

    До коментар #28 от "КОЧА":

    Глупости
  • 31 Духай

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "ShirleyJohnson":

    🍜🍜🍜
  • 32 Haralampito

    69 4 Отговор
    Докато има хора, които са съгласни да работят за такива пари, работодателите няма да плащат повече. Щом набирането на работната ръка стане силно затруднено, заплатите ще скочат.
  • 33 Средна заплата

    52 8 Отговор

    До коментар #16 от "1200лв чисто":

    Средна заплата за България 1150лв софиянци 1800 останалите 500.
    Алооо софийския всички сме еднакво Българи.

    Коментиран от #147

  • 34 гхост

    19 10 Отговор
    беднотията ни се дължи най-вече и на КРЕДИТИТЕ! Когато нямах възможности все търсих кредити...сега не бих се замислил да купувам такива неща и без кредити...това е разликата, има мн хора и народи из западна Европа, които не са свикнали да ходят всяка година на почивка и върли купони всеки петък, някой замислял ли се е за това?!?
  • 35 Гнида

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Изводите трябва да си ги направим ние ! Сещаш ли се за приказката за неволята ?
  • 36 nnn

    37 89 Отговор
    Че кой им пречи вместо за 500-600лв да си направят фирми и да изкарват по 50 000-100 000лв?

    Заплати се изкарват, а не се "дават".Каквито са работниците такива и заплатите.Дай му цял ден на Ганьо да пуши цигари и да пие кафета...да краде....и да мрънка за висока заплата.Ако Ганьо работи в България колкото се работи в чужбина ше взема бая пари....ама Ганьо не ще.

    Коментиран от #40, #105, #114

  • 37 JPower

    60 9 Отговор
    Много е просто, мин.заплата 1300 лв. Бруто!!! Съкращения на администрацията, на депутатите.... НООООО НЕ, БОКО тиквата не дава!!! Колонизаторите сами ще си тръгнат.!!
  • 38 JPower

    27 7 Отговор

    До коментар #2 от "Месут":

    Тоя па, де нареди ЦИГАНИНА-турчин ,до белите хора!!!
  • 39 JPower

    24 5 Отговор

    До коментар #10 от "пепи":

    Оооо,Пепи, папкаш ли локум с баклава???? Къде турчин ще вземе заплата по-голяма от българин???? Той осмака на компютъра вика телевизор!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 436

    71 6 Отговор
    Ако Либхер ще плаша големи заплати на служителите си в завода в Пловдив, тогава защо ще им е да строят завод в България. Ми, че те могат да си построят завод в Германия и да си плащат там високи заплати. Никой няма от Западна Европа да дойде и да инвестира у нас или в друга балканска страна за да плаща европейски доходи.

    Само простите и неграмотни икономически хора могат да твърдят, че изпълнтиелната власт, правителство и парламент имат някво право да кажат на един чужд инвеститор какви заплати да плаща.

    Нека не бъркаме морал с иконимическа логика. Да, морално не е правилно българите да работят за по-малко, но морала никога не е бил част от икономиката за добро или зло.

    Коментиран от #46

  • 42 Уффф

    43 57 Отговор
    На всички мрънкащи пожелавам да направят собствен бизнес и да видят как се дават заплати от 2000 лева +.

    Коментиран от #45, #62, #86, #93

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 007

    31 1 Отговор
    В община Гоце Делчев служители вземат по 420лв
  • 45 Готин ама не съвсем

    10 4 Отговор

    До коментар #42 от "Уффф":

    И аз пожелавам същото!

    Коментиран от #47

  • 46 СтарТИРаджия

    62 1 Отговор

    До коментар #41 от "436":

    Хубаво де, ама що разликата трябва да е в много пъти?! А не в два пъти да речем?! В Либхер средно получават 800-900 лв. Само във филиала за влакови климатици заплатите са 1200-1500 лв.! Гаранция, че германските им колеги са от 1500 евра чисто нагоре. Какво пречи да накараме немеца - шеф под 1500 лв. да не пада? На 50 % процента да речем: о.к, тук сме по-изпаднали, ама чак пък толкова. Пък и накрая на годината плаща десятък, не като в Германия къде 40 %!!! И точно власт имащите са на ход! Проблемът ни е, че такива, като Либхер си плащат, за да е така и в това ни е трагедията!!!
  • 47 777

    8 11 Отговор

    До коментар #45 от "Готин ама не съвсем":

    Напълно съм съгласен! Тогава ще мечтаят за 600 лв. и спокоен сън!
  • 48 НямаДържава

    70 3 Отговор
    На никъде с тия заплати. Защо по морето вместо да вдигнат заплатите, наемат хора от Молдова, Украйна? Това знаете ли какво означава в прав текст- "М*йната ви, на всички работници, заплатите остават 600лв., като не Ви устройва- чужбина. И може би това е изхода...Всеки ден по Новините дават "Щяло да поскъпне хляба, тока, водата, ама автобусите щели да са с колани, което щяло да повиши цената на билета....ала бала. А кога ще се повиши "цената" на заплатите в България? Налагат ни разни Европейски модели (всичко на кредит и лизинг), ако може с европейски норми, европейско качество, ама на Балканските заплати. Наскоро имаше статия, писана от немски статистици (уж неподправяна от нашенци), в която пишеше, че чуждите инвестиции в България се равняват на парите, които гастарбайтерите пращат на семействата си в България. Тогава за какво са ни чуждите инвеститори? В Италия ще дава 2-3000 Евро, ама тука повече от 300 евро не можело :D Брейй, нали в Европа всички сме равни? Е да, ама от равните има по-равни. Направиха застраховките Гражданска отговорност задължителни, после им покачиха цените с около 100% (и това не е краят). Данъците щели да се повишават, щото така и онака, това щяло да се вдига, онова щяло да се вдига. Цените ще продължават да растат, заплатите ще останат същите. Лошото е, че и с протести нищо няма да стане. Вижте женичките, дето протестираха с децата с увреждания...какво постигнаха? Нищо... Та колкото и да си протестираме и т.н. - ТОВА СА ЗАПЛАТИТЕ,
  • 49 Ккк

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Паляк

    Коментиран от #50

  • 50 123

    8 9 Отговор

    До коментар #49 от "Ккк":

    Не се пали много, защото довечера няма да оправя жена ти и пак ще е кисела цяла седмица :)
  • 51 ТРАГЕДИЯТА

    12 0 Отговор
    Е ПЪЛНА !!!
  • 52 Гост

    9 31 Отговор
    В София от ЛИДЛ не могат да си намерят касиерки на 1200 нето, кой искарва 700-800 лева.
    Сега от провинцията ще кажат, че там не взимат толкова, ама нали реват че искат като Европа. Да дойдат тука и да ги видим с 2000 нето как ще връзват двата края, то не става хем заплати високи хем цени ниски.

    Коментиран от #111

  • 53 незнайко

    33 1 Отговор
    как е ш България, ако аз ям кюфтета, а друг яде картофи, средностатистически ние ядем мусака. така, че ако вземем всички които лапат по парламент и министерства с техните хилядарки и всички нормални хора с техните 500-800 лв. как така се образува редната заплата???
  • 54 ХАРЛИК

    15 5 Отговор
    Деби ЕВА ЖТ ТОНИКА ВЛИЗА В БРАДЪРА ЗА500 000 ЛВ!! И МСИЧКИ ТАМ ЛУМПЕНИ ЗА ЛУДИ ПАРИ!!! ИДИ ЧЕ РАБОТИ ЗА 600 лв!!!! ГАНЬО ЛАБОТИ ЗА ТЕЗИ ПАРИ АЛА ЦИГРИ, КАФЕ И ТЕЛ.!!!! МЪРЗЕЛИВИ И НАГЛИ!!! ТА АКО ОСТАВЯТ " РАБОТОДАТИТЕ" ДА СИ РАБОТАТ САМИ, НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ!!! А ТЕ КАТО СА ПРИТИСНАТИ ЗАЩОТО НЕ СА КАТО В ЧУЖБИНА ШЕФА ЩОМ СЕ НАЛОЖИ БАЧКА, ЗА ЕДИН РАБОТНИК СВИРКИ ЩЕ ПРАВЯТ!!!! НО--- АКО НЕ СЕ УВАЖАВАШ САМ, НИКОЙ НЕ ТЕ СМЯТА ЗА ЧОВЕК!!! И ЗАТОВА Е ТАКА!!!! ПИТАТ---"КОЛКО ИСКАШ????" И ТЕ ГОВРЯТ ЩОМ СИ БАЛАМА
    !! ИЛИ ПЪК!!! ЗАПЛАТА ОТ 500 ДО 700!!!! ВСЪЩНОСТ КАК ОПРЕДЕЛЯТ КОЛКО ДА ПЛАТЯТ!!! МИЗЕРВИ ХОРА- МИЗЕРНО ВСИЧКО!!!!! АМА ВСИИЧКО!!!
  • 55 Гост

    45 1 Отговор
    Даже беларуси ,молдовани и украйнци махат с ръка знака вие ненормални ли сте и отиват да работят в Полша която дава средно по 800€ и отнема последната надежда на стиснатият български работодател да вземе работна ръка от тези уж западнали и бедни страни. Ами българи гответе се за азиатско нашествие ....
  • 56 реалист

    15 7 Отговор
    Да .... Много думи малко смисъл но както се казва такъв е матеряла а матеряла е не качествен . Вие какви заплати искате за аборигенски производства с аборигенски технологии в аборигенска европейска страна ? Без дългосрочна визия за икономическо развитие (10-15 години) кой свестен инвеститор ще хвърли пари за нови иефективни производства .
  • 57 Българин

    20 8 Отговор
    Аз имам дребен бизнес с 5 работника и давам хиляда лева заплата. преди 5 години беше петстотин

    Коментиран от #92

  • 58 nqma upraviq

    16 3 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Zaplatite se vdignaha malko no i da ne zabravqme che i vsichko drugo se vdigna toka hlqba vodata vsichko i kakva faida imame che zaplatite se vdignali sled kato i dr se vdiga grajdanskata i tq se vdigna vinetkite i t.n kakvo pravim v toq sluchai?!?

    Коментиран от #125

  • 59 ИББК

    1 20 Отговор
    Лихвите спаднаха това значи подобрение на икономиката.
    Което пък значи по -високи доходи
  • 60 NKнн

    9 31 Отговор
    Много комунисти тука.Искат гарантирани минимални заплати по 1500лв....ама по цял ден си бъркат в....носа.

    Няма го Бай Тодор вече...и който иска пари ще трябва да бачка и да има акъл в главата.Иначе и 500лв няма да взема.
  • 61 ХанкоБрат

    33 3 Отговор
    Извода е продължавайте да гласувате за ГРОБ!
  • 62 Гост

    27 2 Отговор

    До коментар #42 от "Уффф":

    Ами значи бизнеса ти не става, по добре се захвани с нещо друго или "войнът и сам е войн".Ние ще се изселване по малко в чужбина,а ти тука на цигански ще си хортуваш и ще си правиш бизнеса с грамотни чуждоговорящи
  • 63 иванов

    32 1 Отговор
    Единна европейска минимална заплата и почасово заплащане на гражданите на европейския съюз.

    Коментиран от #65

  • 64 Дръвко

    23 2 Отговор
    Питали радио ереван кога ще се оправим.то одговорило вие вече бяхте добре.проблема ни е във самите нас.ние не сме единни .
    За това ни е..т през гащите.един як протест и ще има резултат.

    Коментиран от #73

  • 65 Лицензиран

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "иванов":

    Също и единни цени или нашите да си останат такива.1лв кафето левче хляба 150 евро застраховка ама за цялата година.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 АЛ КУРОПАТКИН

    24 3 Отговор
    проблема е в държавата
    държавата иска 45% от заплатата на един работник
    аз съм работодател и за да взима моя работник 1000 лева то трябва да платя на държавата 450 лева във вид на осигуровки
    а какво ми дава държавата? НИЩО тя само взима
    имам 4 коли,държавата иска за всичките винетка/100лв/,застраховка/260лв,данък/160лв,преглед/30лв/,на година550лева за всяка........ама аз не мога да ги карам всичките едновременно
  • 68 Антимафия

    36 1 Отговор
    Този Ролман преди една година заплаши работниците си , че се изнася за Сенегал,местен парцалив вестник затръби че „ПОДКРЕПА” е спечелила и Ролман си отива.Започната е от Ролман оптимизация на производството 1 да работи за двама с по-ниска заплата.Това всичко доведе до напускането на 1600 работника .Жалкото е че тази фабрика е с около 30 милиона лева оборот на Година за 25 години в България ,не е платила един лев от печалба защото такава няма.Междо друго Ролман е председадел на Германските инвеститори в България.Къде са печалбите ? В БЪЛГАРИЯ е само робския труд.
  • 69 Fgj

    39 5 Отговор
    Работя от три години в Финландия. Супер е .Пари и спокойствие. Бягайте от Бьлгария. Беднотия и идиоти политици .
  • 70 007

    18 5 Отговор
    Шайката на боко тиквата,не разрешава,по-големи заплати.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Още и още и още ще има

    42 2 Отговор
    Приказки преди 10 години,приказки преди 5 години,приказки сега,приказки след 5 години,приказки след 10 години,още приказки и хоп ви свършил живота.
    Тези дет се видят трябва се замерват с камъни...включително и старите Миндили (Костов,Първанов,Догани т.н) Ще им искаме интервю защо човек с увреждания взема 130 лв. Ок извикайте я на интервю,сопата и по главата.
    Иначе ние в Чужбина сме си супер,бачка ме си за 1400 минимум,имаме застраховки,осигуровки,почивки,на пенсия ще вземем 800 евро минимум.Копуваме си къщички,колички и нови дрехи защото имам годишна лихва в Германия от 1.7 %
    Остана без работа, държава ми помага с 700евро.
    Няма биячи няма крадци няма баварци-щот има закони и по бързата процедура у кафеза🤗
    Колко автобуса се обърнаха за 5 години в Германия,колко влака,колко коли-колко жертви има Германия за последните 5 години......А колко има България страна 11 пъти по малка по население.
    Аман Ни тротоари ни пътища,оправят се само извън града,а в населените места Кметовете си копуват Мерцедеси и Вили а населението плаща данъци и се влачи по храсталаците и дупките.
    8 часа ми трябваха за да стигна от източна до западната част по край река Дунав-за 8 часа прекосих Унгария и Австрия заедно.Иначе се правят пътища а няма един алтернативен второстепенен път която прекосява страната.
    Само приказки а хората си пълнят джобовете а ние ще се радваме да нямаме някоя корава болест че да ни стигат 220 лв. за кренвирши когато остареем.
    Ще ви дам само два примера
  • 73 SKIN HEAD

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Дръвко":

    Респект,братко!
  • 74 Васил Левски

    10 2 Отговор
    Дела трябват,братя,не приказки!
  • 75 Гого

    17 4 Отговор
    В Турция минималната заплата е 440 евро България е в класацията с Африканските държави.
  • 76 мафеот

    31 0 Отговор
    и точно поради тея причини и ценностите тук са сбъркани. Мъжете искат да стават мафиоти и биячи, защото виждат че по честния път всички ги мачкат. Жените пък искат да са жени на такива мъже, защото не е добре мъжът ти да взема 1000 лева, нале? И така става мутробарок тук и чалгария и ку рве нщина.. Честито обединение!
  • 77 Ввв

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "пазар":

    Добър дилър имаш пич,браво
  • 78 винаги

    13 3 Отговор
    в българия ще е зле винаги независимо от това кой ще е на власт винаги докато има свят
  • 79 КАлвача

    6 1 Отговор
    Голямо шоу ставало тук....
  • 80 Винету Червенокожи

    10 1 Отговор
    Тъй ще бъде, докато BG е държава, управлявана от мафията. Докога? Бог знае. Такава е историческата ни съдба - да ни ахат и наши и чужди. Карма! Молете се, да ви отмине тази чаша!
    Аз казах! Хау!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 КОЧО

    9 13 Отговор
    Дрън-дрън- дрън, пръц .Автора на тези глупости хабер си няма от икономика.Чака си човека заплатката и всички са му длъжни.Ако го попиташ какво е произвел или какво е изобретил и после това нещо на кого го е продал и на каква цена , ще гледа като голям камък. Заплатите в България са ниски, защото няма производство и продукция, която да продадем ,.Корупцията унищожава конкуренцията.Малкото пари, които се въртят се изнасят за по богатите страни под различни форми.Това е все едно постоянно да източваш кръвта от от една кръвоносна система. Мултигруп е пример за това как на едни палячовци им бе дадена държавната баница и къде отиде всичко заграбено.В задника и циците на Дарина Павлова.
  • 83 Гост

    12 3 Отговор
    Сега поне има някаква опция да заминеш в чужбина и да се върнеш с пари. Когато заплатите станат по1500, а средната 3000, тези с хиляда и петстотин те пак ще са бедни, но вече няма да имат опцията да отидат на гурбет и да се върнат със смислени спестявания. Спомням си че аз, когато почнах работа, 2000г 700лв бяха много пари, сега са нищо. Така че нещата са относителни, единственото което може да се справи с бедността е преразпределението на доходи от държавата чрез соц политика.
  • 84 XXX

    22 2 Отговор
    Който не може да плаща 5лв/час да си затваря губещия бизнес и да не пипа пазарния дял на умните и амбициозни

    Освен правителствата които не приемат закона 5/час виновни разбира се са и работниците... заради беднотията в която нарочно ги държат не смеят да си потърсят реалните осигуровки камо ли да организират общонационално спиране на работа

    Коментиран от #152

  • 85 qwerty

    25 2 Отговор
    Много обичам да ми обясняват разбирачи че с такова никакво производство , никакъв пазар и мързеливи необразовани работници повече от 700лв нямало как... ..и в същия момент всички виждаме как тези горките изтормозени работодатели сменят колите си за по 200к всяка година

    Да ви работят ромите тогава много скоро във всички сфери ще стане като в туризма
  • 86 Кую

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Уффф":

    Защото са ти забранили да даваш по големи заплати.
  • 87 Wasp

    18 4 Отговор
    Значи в Румъния може средна заплата 2000лв, а тук не.... защо? Чакам някой разбирач да ми обясни КАКВО ДРУГО ОСВЕН ВДИГАНЕ НА МРЗ ДО НОРМАЛНИ НИВА пречи това да се случи в България... пътувам през ден в Румъния и познавам обстановката, манталитета . Разликата е едно законче , което при желание ще се приеме за 15минути
  • 88 Wasp

    4 2 Отговор
    Значи в Румъния може средна заплата 2000лв, а тук не.... защо? Чакам някой разбирач да ми обясни КАКВО ДРУГО ОСВЕН ВДИГАНЕ НА МРЗ ДО НОРМАЛНИ НИВА пречи това да се случи в България... пътувам през ден в Румъния и познавам обстановката, манталитета . Разликата е едно законче , което при желание ще се приеме за 15минути

    Коментиран от #106

  • 89 Гост

    6 0 Отговор
    1040 лв е средната работна заплата след данъци в Румъния.
  • 90 Работещ на минималната

    14 1 Отговор
    Значи аз ако съм се съгласил да изкарвам на някой парите за минимума или 7-800 лв... пак там ... ще очаквам това да е така щото чорбаджията наистина не може да си позволида ми плаща за момента повече и той също едвам свързва двата края. Но когато видя че се карат скъпи коли, парадира се с висок стандарт , а моята заплатка е все още колкото да не умра от глад ... значи съм яко прецакан и най елементарното е да си взема шапката


    Сега поне може да се работи легално в Европа.наше право е.Съшите чорбаджии тиражират лъжите,че всички Българи на запад живеят мизерно колкото да си плащат сметките.. защото вече балами за робуване вече трудно се ловят .
  • 91 Жан

    3 9 Отговор

    До коментар #81 от "Да го д@ хаш 7424":

    Всъщост не съм държавен служител, а стандарта от 80-те съм го достигнал и надминал, но средно за страната е малко под този от 80-те. И все пак нещата вървят напред. Нека се направи сметка колко хляб, бензин и сирене можеше да се купи с една заплата през 1988, 1998, 2008 и 2018г може и за всяка година.
    От 1997г нещата вървят напред макар и с променлив темп. Надявам се и хората със среден доход скоро да достигнат покупателната способност от 80-те.
  • 92 Пламен

    23 0 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    А аз кандидатствам за "Сервизен", впоследствие за "Търговец"(по тяхно желание, продажбите са B2B!!) за офис Горна Оряховица на "Елекс груп холдинг" гр. Варна. Заплата -850лв. бруто, без уговорки за повишение след изпитателен срок. Кастинги, директори, чудеса! Отказах им тактично, за да не ги обидя - "не смятам, че ще се справя", те се "натаралежиха" и ми подляха вода пред "Бюрото по труда". И какво - трябва да се лъжем че работим, и че ни плащат, и след два месеца: "беше ни приятно...". Така ли? Ами мерси, НЯМАМ намерение да кредитирам Елекс ХОЛДИНГ(!!!)- български бизнес с варненски хюмнета.
  • 93 Валката

    11 2 Отговор

    До коментар #42 от "Уффф":

    До ХХХ даже е малко 5 лева на час според мен трябва да е поне 7 лева на час
  • 94 Ха Ха

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "пазар":

    Ходи се прегледаи в КУРИЛО
  • 95 Яж ми го!

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Яж ми го!
  • 96 Arsenal

    25 0 Отговор
    Българите сме послушни роби на труда, особено в провинцията.Има хора,които работят за 400лв.чисто като охранители.Това е срам и позор за държава,която е в ЕС.Няма стачки,има примиренчество,няма синдикати,които да защитават работниците.Без да се опълчим на алчните и долни олигарси и некадърните управляващи няма да изплува е от дъното.Румънците няма да дойдат да ни свършат работата,ние сами трябва да си я свършим.Със здраве.
  • 97 Чичо Сашо

    6 12 Отговор
    Виденовата зима ли? Да, спомням си онези времена - купувах си нова кола през два месеца! Пари имаше колкото си щеш! А сега трябва да бачкаш за държавата - само глоби, актове и нагли данъчни! От каде пари за заплати? Или ще работя без печалба, а на работника ще плащам повече от на себе си?
  • 98 АЛФ

    5 0 Отговор
    Как за къде сме с тия заплати и пенсии, ами за Орландовци, тъкмо ще увеличим квотата за мигранти...
  • 99 Непознат

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "пазар":

    Оди се прегледай човек,болен си -даже IT не взимат такива заплати,нетно взимат около 1500. -1700 лв.
  • 100 Петко

    5 2 Отговор
    Не забравяйте разликата в цените в София и големите градове. Има разлика в заплатите, но и в цените. Повечето работещи ги осигуряват на минимална заплата. По този начин ни бъркат и в пенсиите, който доживее.
  • 101 ама и аз

    17 0 Отговор
    Ако ви кажа колко ми предложиха заплата в сф квалифицирана ще паднете!200 лева лекторски.С 2 чужди езика и с квалификация!Учител съм.Има и много на половин щат.И ще трябва да ставам чистачка май
  • 102 Lele

    6 3 Отговор
    Стига сте мрънкали за пари бе как Боцето ще напълни джоба ако ви плати, вие си го избрахте, ся ревете. Той каза има пари, стандарта икономиката расте.... Кво искате още...
  • 103 Непознат

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "1200лв чисто":

    Колега не пиши глупости,къде няма такива заплати в София,масовите заплати са 700 лв.в София,ти нещо фантазии имаш

    Коментиран от #109, #112

  • 104 stupid dog

    4 2 Отговор
    Две работи ,за 500 лева ,как ви се струва?

    Коментиран от #127

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 гост 2

    11 1 Отговор

    До коментар #88 от "Wasp":

    Знаеш ли какво би ти отговорил премиера в неговият си "стил": " Щото шефа не дава". Да ти го разтълкувам ли? От 89-та насам България е просто поредната западна колония, най-ценният ресурс на която беше народът. За да се възползва от този ресурс единственото, което трябва да се направи бе и е да се поддържа мизерията на българите и ниските им доходи. Как иначе бихме имали "свободният избор" да не сме инжинери, учители, икономисти тук, а чистачи и детегледачки там? Знам няколко случая на фирми и работодатели, които умишлено са натискани да намалят заплатите на служителите си, които са били в пъти средните за бранша. Това е "демокрацията" и "пазарната икономика" или с други думи РОБСТВО. И това време ще отмине и то скоро. Просто ресурса е вече изчерпан, а качеството на материала е вече история. Шлаката останала от държавата България, просто ще я "подарят" на новото й население, което разни псевдо български организации си инкубират успешно последните десетилетия.
  • 107 Язе

    2 12 Отговор

    До коментар #23 от "КРЕЗ":

    Колко ти е висококвалифициран труда пък взимаш 1100-1200бруто!!!!!????Това е за общ работник в Сф но чисто.Ако си такъв специалист какъвто се изкарваш, лесно ще намериш работа за над 2000лв.Никой ме ти е виновен за това.

    Коментиран от #116

  • 108 ПАТРИОТ И ПОЛОВИНА

    4 0 Отговор
    Около парламента е 25,000 до 45,000 и като добавим и бонусите ? А ? Бе НИЕ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ, Ееее не ги бройте 80% дебили които попадат в африканската категория.
    НИЕ ГИ ОТПИСАХМЕ ОТДАВНА, СРЕДНА КЛАСА ЛИПСВА, ЗА ЧИЙ Х.. СА НИ ТЕ? САМО СУПЕР УГОЕНИТЕ СА ВАЖНИ ЗА НАС
  • 109 Язе

    6 5 Отговор

    До коментар #103 от "Непознат":

    Глупости.В Сф за такава заплата няма кой да ти работи.700лв.са крайно недостатъчно.Познавам хора в строителството които днес правят по 200-250лв.надница.Кой ще дойде за 700лв. месечно?

    Коментиран от #110, #117

  • 110 Стига бе

    5 0 Отговор

    До коментар #109 от "Язе":

    Кде са тия 200, 250 лева дневно в строителството и то в Бг ?

    Коментиран от #120

  • 111 Непознат

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Колега и ти не си разбрал,в ЛИДЛ взимат 1000 лв.бруто ,нетно 700-800,пише си го на обявата за работа.
  • 112 1200лв чисто

    9 4 Отговор

    До коментар #103 от "Непознат":

    Колега, не пиша глупости, а опит от първо лице. Как ще живееш в София с 800лв.? 700лв е наем на посредствено жилище (Люлин, Младост, Дружба, Надежда) добави и ток, парно, вода и т.н. и дори минаваш цифрата 1000лв за разходи. После добави и поне 300лв за джобни.- 10лв на ден (!?). Дали пък може да отидеш на кино, на заведение или да си купиш телевизор на изплащане? И това са все разходи за сам човек, дето не води семейството до Гърция по повод и без повод, и не плаща за детска градина, детски дрехи и т.н. Та за какви 7-800лв. ми говорите. Нямам фантазии, имам точни цифри!

    Коментиран от #118

  • 113 1200лв чисто

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "КРЕЗ":

    Не може да съм в грешка защото коментирам от собствен опит. А, колко получава колегата ти в Германия или в Индия е въпрос и на разходи за живот, пазар на труда и още куп фактори, които не ми се коментират. Ние говорим за България и коментара ми зсягаше София. Ако ти взимаш заплатата която казваш, се замисли - дали си по- квалифициран от чистачката ни, дето взима 850лв чисто за 4 часа? Дали си изкарваш заплатата или просто висиш по цял ден в офиса? И защо, по дяволите, още седиш на тази работа? Ти ли си последния абдал в София?
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Валерия

    15 0 Отговор
    Съвсем вярно всичко.
    Браво.
    Това е самата истина.
    Тукашните работодатели трябва да се изнасът към Бангладеш.Там ще намерят евтина работна ръка.
    И ще рискуват живота си ако имат смелост.Ноза печалбата тези са готови на всичко.Там е пълно с бедняци но и фанатици.
    Лично аз познавам познавах една жена италианка,която притежаваше голяма фабрика за дрехи в Бангладеш със 500 работника.Тази фабрика бълваше нискокачествена евтина стока.Същата госпожа умря като мъченица нарязана с мачете от тамошните фанатици.
    Така че добре да си помислят нашите работодатели!

    Коментиран от #130

  • 116 Непознат

    9 2 Отговор

    До коментар #107 от "Язе":

    Къде ще си намериш работа в София за 2000 лв.колега,мечтаеш нещо май заплатите в София се от 700-. 1200лв това е.Учителите взимат в София между 700-900 лв.

    Коментиран от #121

  • 117 Непознат

    1 0 Отговор

    До коментар #109 от "Язе":

    Колега прегледай се моля те.
  • 118 Непознат

    9 1 Отговор

    До коментар #112 от "1200лв чисто":

    Човек IT в Булбанк взимат нетни 1000лв.За какви наеми ми говориш ,Гърция почивки,60% от народа не може да си позволи салам не почивка,това е международно изследване.

    Коментиран от #123, #134

  • 119 Като гост

    16 0 Отговор
    Който няма пари да дава заплата да си работи сам умрелия бизнес или да затвори. Сещам се за вица за двама приятели.
    Единия казва, имам малка фирма за платена любов.
    Какви "услуги" предлага фирмата, пита другия. Анална и орална любов.
    А вагинална?
    Ами малка е фирмата, сам си работя.

    Коментиран от #128

  • 120 Язе

    7 5 Отговор

    До коментар #110 от "Стига бе":

    Познавам хора които слагат гипсокартон,правят растер и т.н.и взимат по около....1200лв.на седмица.Това съм го виждал и ги познавам цялата бригада.Ти ще ми кажеш,че нямало.Това,че някой в Сф работи за 700лв не ми го хвали.

    Коментиран от #131

  • 121 Язе

    6 6 Отговор

    До коментар #116 от "Непознат":

    На много места ще намериш такава работа точно в Сф но трябва и да можеш нещо.Ти ако си вързан в ръцете и 700лв са ти много.Цял живот работя в Сф и дали пък не виждам какво е тук.С нещата които аз се занимавам е нормално стартова заплата от около 1500-1600лв.Конкурентна фирма предложи 1900 стартово.За по напреднал в професията стигнаха до 2500лв.На кой да вярвам,на теб или на това което виждам.И за предишния коментар-в момента в строителството се изкарват добри пари.Който не вярва да отиде и да пита.
  • 122 ФАКТ

    6 3 Отговор
    И кой е виновен за тези заплати ???? Нашите другари,които години наред ни ограбваха !!!! Ама ИНАЧЕ цените на всичко скачаха !!!! Минималната заплата -всичко зависи от нея !!! Та нали затова всички чужди фирми бързаха да отварят производства у нас,заради минималната заплата !!!!! Всичко се определя от нея !!! Затова -БСП са най-големите предатели,които ни оставиха да мизеруваме !!!!Колко пъти те вдигаха цените,а заплатите и пенсиите ???? Затова сме на опашката в цяла Европа !!!!
  • 123 Язе

    3 1 Отговор

    До коментар #118 от "Непознат":

    Значи толкова си може.Жена ми е в същия сектор IT и заплатата и беше такава (1000лв чисто)преди има няма 15години.Тия в Булбанк да се замислят колко са IT.
  • 124 Амвриканцоте

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Месут":

    Американците такава инфлация ще им спретнат, само гледай, започна се вече и до гражданска могат да ги докарат
  • 125 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #58 от "nqma upraviq":

    заплатите се вдигат с по-голяма скорост от цените.освен това има работа във всички сектори колкото щеш,а също така има и алтернатива на запад за тези дето имат тук големи заеми или немогат да се реализират.както казах за около 5 години заплатите се удвоиха.хората преди се задоволяваха с 500 лева сега е същото като взимат 1000.

    Коментиран от #126

  • 126 гост 2

    4 2 Отговор

    До коментар #125 от "стоян георгиев":

    С част от написаното от теб съм съгласен, с друга не съм. Да, вдигнаха се ОСНОВНО стартовите заплати и за съжаление на много места продиктувано от ръста на минималната. Сезонната заетост, строителството и ИТ сектора обаче не са критерии, заради традиционно високото си заплащане и основно заради МАЛКИЯТ ДЯЛ в целокупната заетост. Нито можем, нито има нужда всички да сме в тия сектори. Също както не могат да се вадят заключения за цяла България, базирани на София и на няколко големи чужди инвестиции от останалите градове, все още не ориентирани в "правилата" на трудовият пазар у нас. За съжаление отношението в заплащането на квалифицирания персонал, на този в многогодишен опит в едно предприятие, фирма и т.н. и този без никакъв опит в България в повече от смешно. Много често изкривеният пазар на труда прави така, че новоназначения служител, без никакъв опит е на по-високо ново на заплащане от човека който го обучава. Това е неосъзнатият все още проблем на българският работодател.
    Тема за размисъл:
    А дали ръста на минималната не е заложен доста по-рано с оглед евентуалното очаквано скорошно преминаване към еврото и намаляване сътресенията свързани с това?
    Хубавото е, че това увеличение на заплащането последните години намалява разликата в това, което би изкарал навън и тук, което води до намаляване на емиграцията. Все още обаче ефекта е пренебрежително малък на фона на човешките загубите които претърпя България след 89-та.

    Коментиран от #144

  • 127 ХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #104 от "stupid dog":

    Екстра!!! Не е луд който яде баницата...
  • 128 Чичо ви

    4 0 Отговор

    До коментар #119 от "Като гост":

    Язе сам си работя в малката фирма без персонал и предлагам само орални услуги, щото съм зъболекар.
  • 129 Ганю от Правец

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "287":

    Много се хвалите IT специалистите, обаче един сектор не оправя нещата, защото като има такова голямо неравенство в заплащането опита показва какво става. Като се втурнат сега всички да стават IТ специалисти след няколко години ще е пълно с безработни такива и заплатите сещайте се накъде ще отидат. Така стана с адвокатите преди години като тръгна куцо и сакато да става адвокат се наложи да си прокарат закони за да си защитят големите печалби в сектора. Резултата е много хора с юридическо образование без работа, но докато адвокатите имат лоби в парламента, да видим как ще се справят IT-тата и дали скоро няма и те да викат отиваме в чужбина, че тука много малко плащат..
  • 130 Чичо Сашо

    1 13 Отговор

    До коментар #115 от "Валерия":

    И като се изнесем за Бангладеш при кого ще работите, бре? При гърчолята за 250 лв и няма до кенефа да ви пускат, ами ще серете в гащите! Давам 1000 лв. Нето, а който иска да се осигурява както иска, може на 4 часа, ама повече пари кеш, а може и цялостно, но парите са други. Отпуска 1 месец ги имат, който е бачкал повече - това се компенсира. Толкова съм преценил - толкова, ама недоволни нема - никой не бяга. А един, навремето замина за Англия да става милионер - после ме пита за работа, ама мястото му вече беше заето, сега не го знам кадее.

    Коментиран от #133, #138

  • 131 Чичо Сашо

    3 2 Отговор

    До коментар #120 от "Язе":

    Слага гипс. Картон взема, после като приключи обекта и няма друг - седи си на село и чака. А заплатата на трудов договор е постоянна. Сметни му на този с гипскартона годишния доход.
    Друг е и въпроса, едно е да се изчекнеш от гърбене в строителството, да мъкнеш по цял ден боклуци и ръцете да ти станат като на шимпанзе, а после да се сринеш от някой таван и да останеш инвалид лруг е въпроса да седиш на чистичко в някой офис или магазин зимата на топло, а лятото на хладно?

    Коментиран от #132

  • 132 Язе

    3 1 Отговор

    До коментар #131 от "Чичо Сашо":

    Обекти хората си имат.Заплата на трудов договор била постоянна,и какво от това?Те също са осигурени и работят с договор.Не е на тези пари но все пак има някаква осигуровка.Той работи един месец и ще вземе 5000лв.Ти ходи пет месеца за тези пари и стой зимата на топло,лятото на студено.
  • 133 Язе

    4 0 Отговор

    До коментар #130 от "Чичо Сашо":

    Ела в Сф и предложи 1000лв заплата да видиш колко хора ще дойдат?

    Коментиран от #142

  • 134 1200лв чисто

    4 0 Отговор

    До коментар #118 от "Непознат":

    Приятелю, не го приемай лично, но от 15 години съм клиент на Уникредит. 100 пъти бяхте банка на годината... Е, няма такова скапано интернет банкиране, няма толкова сакат апликейшън, дето вашите хора ми го прехвалиха. Сега разбирам защо са толкова зле "сделани"...
  • 135 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    Европейският съюз няма да търпи дълго време ниските заплати в България, защото на практика това означава затваряне на Българския пазар за европейските производители поради ниската покупателна способност на населението и също е вид протекционизъм към родния бизнес. По мои наблюдения, само за последните 5-6 години заплатите у нас нарастнаха двойно, а същото се очаква и за следващите 5 години. По всяка вероятност това ще стане с нови кредити отпуснати от СБ за правителството, а и кредитната задлъжнялост на България е неестествено ниска на фона на общата задлъжнялост на страните в Европа...
  • 136 Цвети

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "пазар":

    Нещо сте спали на течение!
  • 137 Цвети

    5 2 Отговор
    Говоря за всички селяни,които си мислят че в София положението е розово и се взимат заплати над 700-800лв.,да не говорим за хилядите левове бленувани от цялото ,,чудо,,което се изсипа тук и ги търси!
    Да,има хора със заплати над 1000лв. При 6-7дневна работна седмица и ненормирано работно време.Над 1500лв. Високи постове ,IT специалисти и директорчета!
  • 138 Като гост

    8 0 Отговор

    До коментар #130 от "Чичо Сашо":

    Чичо Сашо, вземи тези 1000лв.в по дребни банкноти, свий го на руло и си ги набутай някъде! До месеци няма да имаш работници.

    Коментиран от #143

  • 139 Тойота

    8 0 Отговор
    Не могат да плащат заплати, пък после им намират милиони в къщи.
  • 140 Бако

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Месут":

    Оффф пак не си разбрал. Демек там манговците са по евтини да ги наемеш от мангото тук бе манго.
  • 141 Тъпир

    1 0 Отговор
    Цените се вдиган значи забогатяваме. Мен лично банката ми сметна, че ще имам 10 лева след 20 години. А аз им ги продадох за 5лв вчера. Пълен гъзар съм!!!!!!
  • 142 Чичо Сашо

    1 3 Отговор

    До коментар #133 от "Язе":

    Точно във Слфия съм. В провинцията колегите не дават повече от 600 лв.
  • 143 Чичо Сашо

    0 6 Отговор

    До коментар #138 от "Като гост":

    Никого не съм вързал с въже. На който не му изнася - да напуска.
    Нали писах за работника ми дето ходи в Англия да става милионер?
  • 144 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #126 от "гост 2":

    не е само сезонната заетост строителствоти и ит сектора.заплатите се вдигат повсеместно и навсякъде и тренда е много стръмен,а тенденцията остава и за следващите пет години.в момента българия има крещяща нужда от хора във всички сектори на икономиката и администрацията ,което подлага на натиск работодателите и те щът нещът вдигат заплатите ,въпреки това както писа и ти много хиора и то предимно наи-качествените продължават да изтичат навън щото възнаграждението у нас и в европа е различно .
  • 145 Иее

    7 0 Отговор
    Всичко под 6 лв на час е пълна подигравка за нормален живот. За мизерстване може но не и за живот, в който трябва да отгледаш и деца.
  • 146 az sum bulgarche

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Месут":

    kolko miliona e turciq be chifut
  • 147 Ани

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Средна заплата":

    Това,че средната за София е 1800 не значи че я вземаме, просто са я сметнали така: взимат най-високата (депутатите) 3800, и минималната 560 и се получава средна за София.Това е истината
  • 148 Кубрат

    3 2 Отговор
    В Гърция пък точно 2000 Евро да изкараш за 3 месеца работа - нещо изобщо не си в час с реалността там!!! За да изкараш тези пари там ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ВЛАДЕЕШ ГРЪЦКИ - без гръцки език, заплатата ти ще е максимум 300-400-500 евро!
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Гост

    4 0 Отговор
    В ЪнриълСофт от години плащат по 700-800 лв а иначе са много велики. По време на пандемията "заплатите" паднаха двойно.
  • 151 дедо Йоцо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "КОЧА":

    Ей ти наистина си коч,и рога имаш и между тях е празно
  • 152 Асан

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "XXX":

    ами то пак 840 лв брадчед..върти ,сучИ--168 часа по 5 лв
  • 153 TerryAsymn

    0 0 Отговор
    Мы поможем вам в лечении данных заболеваний
    Мы вынесли самые востребованные услуги на главную страницу,
    но у вас также есть возможность ознакомиться с полным перечнем предоставляемых услуг, нажав на кнопку "Показать все". Надеемся, что вы достойно оцените качество нашего сервиса