Last news in Fakti

7 Септември, 2018 11:58 2 750 7

Турция компенсира семействата на сирийски бунтовници

  • турция-
  • сирия-
  • хамза-
  • маслинова клонка-
  • кюрдистан-
  • ислямска държава

Анкара обещава гражданство и жилище на своя територия на роднини на загиналите

Турция компенсира семействата на сирийски бунтовници - 1
Снимки: БТА/АР

Анкара компенсира семействата на сирийски бунтовници, загинали при сраженията в подкрепа на турската офанзива в сирийския кюрдски анклав Африн, като им обещава гражданство и жилище на своя територия, предаде Reuters.

Лейтенант Абдаллах Халауа, командващ бунтовниците от бригадата "Хамза", заяви, че семейството на всеки боец, убит в Африн, ще получи 60 хиляди турски лири (около 9142 долара).

Роднините на 65 мъже от неговата бригада вече са били обезщетени. Те ще получат жилище и гражданство в Турция, каза още той.

Ранените при операцията бойци от бунтовническите сили също ще получат по-нататък по 15 хиляди турски лири като компенсация, а ако са били трайно увредени сумата може да бъде двойно по-голяма.
"Това е несравнимо с жертвата, която са понесли, но доколкото можем ще ги почетем", казва Халауа.

Турция компенсира семействата на сирийски бунтовници

По неговите думи битката в Африн е първият път, при който бунтовници получават подобна компенсация.

Турските въоръжени сили предприеха през януари операцията "Маслинова клонка" срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партия на демократичния съюз (ПДС) в района на Африн.

Анкара смята СЗН и ПДС за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). Турската армия и подкрепяните от нея сирийски бунтовници поеха на 18 март контрола над Африн, след като прогониха сирийските кюрдски бойци.

Турция компенсира семействата на сирийски бунтовници

Преди това Турция започна на 24 август 2016 г. операция "Ефратски щит" в Северна Сирия, целяща да прочисти района на границата от бойци от "Ислямска държава" и от сирийските кюрдски милиции, която завърши на 29 март 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hh88

    15 10 Отговор
    Абе там няма читав. Всички са си ислямисти, начело с Ердоган.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЗАПОЗНАТ

    5 9 Отговор
    БРАВО НА ТУРЦИЯ ТАКА СЕ ПРАВИ !!!!
  • 5 Д'мин

    7 0 Отговор
    Само дето не се обяснява,че става въпрос за бунтовниците тюркути, които турците имат за свои.
  • 6 Америка-световен бандит

    6 4 Отговор
    Браво на Турция. Ако Америка компенсираха така близките на убитити заради американските интереси, населението на сащ щеше да е 2млрд души.
  • 7 стоян георгиев

    4 6 Отговор
    скоро няма да ги компенсират предвид огромния брои жертви сред протурските бунтовници.бригадата хамза е съставена предимно от туркмени от сирия и беше доста стабилна организация докато ердоган не я узорпира.сега ще трябва да я пращат в идлиб и латакия да защитава родните места на членовете и,а ердоган да обяснява на боиците и как е съдружник с тия дето ги избиват!смях!
Новини по държави: