7 Септември, 2018 14:40 3 372 22

Арестуваха турски учители в Молдова

  • молдова-
  • учители-
  • турция-
  • фето-
  • гюлен-
  • арестувани

Акция на молдовските сили за сигурност

Арестуваха турски учители в Молдова - 1
Снимка: Obzornews

В училища „Оризонт”, базирани в столицата на Молдова Кишинев и в град Чадър Лунга, автономна област Гагаузия, бяха арестувани шестима учители с турско гражданство. В официалното изявление на Разузнавателната служба на Молдова се казва, че „въпросните лица са били проучвани, тъй като е имало съмнения, че имат връзки с едно ислямистко движение, осъществяващо дейност в редица страни”. Също така е било решено те да бъдат изведени от Молдова с мотива, че „представляват заплаха за националната сигурност на страната”.

В съобщението на молдовските служби са изтъква още, че провеждането на операциите в различни населени места в страната от силите за борба с тероризма е станало при сътрудничество с чужди тайни служби. Не се уточнява дали Турция е поискала екстрадирането на учителите. Семействата на учителите, които споделиха кадри от задържането, подчертаха, че по време на извършената в четвъртък сутринта спецакция вратите на домовете им били счупени и било използвано насилие, предаде ObzorNews.

Опозицията хвърли отговорността върху Ердоган за случая и обвини властите, че са получили пари от Турция. Лидерът на опозиционната партия „Платформа” Достойнство и истина Андрей Настасе разкритикува в социалната мрежа ареста на учителите. Настасе заяви, че отговорността за случая е на турския президент Ердоган и допълни: „Тази акция е част от операциите на авторитарния турски президент Реджеп Ердоган, насочени срещу опонентите му в цял свят”. От друга страна, Настасе твърди, че молдовското правителство е получило материална подкрепа срещу предаването на учителите на Турция.

Молдовският президент Игор Додон, който през март миналата година се срещна с Ердоган на летището в Истанбул, беше заявил, че Турция ще помогне за строежа на президентския дворец в Кишинев. В Косово също имаше сходен случай, при който арестуваните учители бяха екстрадирани в Турция. Тогава косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че няма информация по случая и освободи от длъжност вътрешния министър и шефа на разузнаването. Турция държи отговорна за опита за преврат на 15 юли 2016 г. Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Анкара иска от редица държави връщането на членовете на движението на Гюлен, което тя окачествява като „терористична организация”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    22 2 Отговор
    Турция "има ръце" навсякъде по света. Поредната игра на Турция, само че този път с Молдова..
  • 2 Гагаузофил

    12 1 Отговор
    Гагаузите не иха позволили това. Тези хора са сбъркани на тема: сила, чест, достойнство, справедливост. Старите гагаузи говорят свободно на турски език, но са набожни християни. В България май няма гагаузин, който да не е бил в секретните войски на турската граница. Бяха пращани само там и май има някакъв официален документ задължаващ офицерите да докладват за този етнос. След отбиване на военна служба гагаузите бяха разпределяни в милиция или военни. Във Варна има много гагаузи и НРБ навремето им обезпечи пребиваването с апартаменти и земи, които да обработват. Тези хора не биха се пуснали в джихадистки и радикални течения. Това са култивирани войници и охранители. В семейството от малки ги карат да се защитават и никога да не нападат първи. Агресията на радикалният ислям, няма как да покълне в гагаузите. Твърде много примери имаше в живота ми от контакта с тези хора и няма как да съм обективен, затова приемам, че коментара ми е съмнителен. В детството си играх с гагаузи, на село имаше много гагаузи, в казармата с гагаузи и сега вече не ги виждам ама съм в Канада и няма как )))
  • 3 Българина

    10 3 Отговор
    Че тука е пълно ама данс спи. Като вземат Вишеград, ще се окаже че имало 100 доклада, но са спазили закона, всичко е точно, турция законно си е взела ПАК части от България.

    Коментиран от #6

  • 4 ванката

    10 3 Отговор
    как една смешна молдова може а ние не ???

    Коментиран от #10

  • 5 Kcaniba

    11 0 Отговор
    няма в прирдата празни пространства!!
    След като нашите дупедавци оставили са бесарабските българи на произвола и подло премълчават за събитията в усраина и политическите и етническите чистки, другите не спат!!!
  • 6 Вярно е

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    България е пълна с гюленисти, но си е за нейна сметка, че не ги връща. Лизането на американски задници ще ви излезе солено, но пък щом ви харесва...

    Коментиран от #9

  • 7 Врачанин

    11 4 Отговор
    Според науката гагаузите са потомци на капсулирани общности прабългари, които по време на турското робство постепенно губят езика си и започват да говорят на турски, но остават ревностни християни. Когато попиташ гагаузите какъв е, той отговаря "Benim eski bulgar!", което означава "Аз съм стар българин!". Наречеш ли го турчин, рискуваш юмрук в зъбите преди да си завършил изречението си. Изключително горди и независими хора са!
    От известно време турците инвестират много средства в Гагауз Ери, за да ги приобщят към себе си, а нашата държава ги е забравила напълно.

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 8 свободно мислещ

    3 4 Отговор
    Защо подчертаващ че си в Канада.Защо си избягал от родината си?а знаеш да коментираш надълго-нашироко.Г-ПАКО

    Коментиран от #16

  • 9 свободно мислещ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Вярно е":

    До-вярно е.приятелю:те винаги са били такива.но не са виновни.Какво да се прави :ДНК.
  • 10 свободно мислещ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ванката":

    ВанкааааааДНК.
  • 11 свободно мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Врачанин":

    ВанкааааааДНК.
  • 12 Вярно е

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Врачанин":

    Гагаузите са потомци на прабългарски племена, но не губят езика си, а си го запазват. Прабългарите са говорели тюркски диалект.
  • 13 Atilla

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Врачанин":

    Прабългарите са с тюркски корени тоест турци никой не оспорва това,но да се имаш за славянин и българин едновременно означава нещо като катър.Религия и етнос са две различни неща.Преди турците и българите са почитали бога Тангра и са говорели един и същи език много близък до турския,по късно турците приемат Исляма,а българите Христянството и са тотално асимилирани от славяните.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 свободно мислещ

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Atilla":

    Атилла?много точен коментар.крайно време е историците да кажат истината на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
  • 15 Uflaf

    3 4 Отговор
    Няма да успеят турците да приобщят Гагаузите. Гагаузите не са цигани . Не са от тези дето за пари и облаги удря челото в джамията и пере свинско по Коледа и шарени яйца с козунак по Велик ден. След това курбан байрам с овчето и само за Рамазан не ги търси и за пости.
  • 16 Пръцко

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "свободно мислещ":

    А ти що не вървиш да се зариеш под фустите на любимия ти султан ердоган и ..., и там да ти дооправят ЕГН-то, а?

    Коментиран от #18

  • 17 Kcaniba

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Atilla":

    етнос и езика също не са едно и също!!!
    Степта е говорила тюркотски векове!!!
    Гората на запад от Висла е говорила германси, саксонски и галски езици, на изток - славянски и угрофински+!!
    Казаците , които са православни и са цили елитните войски на цоря, до днес са запазили значим брой тюркотски думи, дори самото дума казак е такава! Турски език е произлязъл от тюркотските.
    Айде сполойте

    Коментиран от #19

  • 18 свободно мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пръцко":

    Пръцкоооо.я се пръцнизащото само това можеш.още живееш в имота на баща си.я си стой в кочината

    Коментиран от #21

  • 19 Atilla

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Kcaniba":

    Наскоро гледах научно-популярен филм за една тюркска общност в Средна Азия и ми направи впечатление че повечето думи от езика на местните ги разбирам,а екипът от Турция който снимаше някои думи не разбираха понеже в модерния турски не ползват.Пример:Синьо- в Турция е mavi,а те наричат gök както е при нас в Кърджали.Бяло -в Турция beyaz,при тюрките ак ,както е при нас.Много съм се чудел защо ДА е EVET в Турция,а в Кърджали е YA пак от там идва.Истината е от тези райони една част от хората поетапно се преселват в Анадола ( Коня,Ниде,Аксарай) и около 1360г.идват в сегащните земи в Южна България,а Кърджали е създаден няколко години след това преселване.

    Коментиран от #20

  • 20 свободно мислещ

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Atilla":

    Атилла-донякъде си прав.но ние сме Selcuklu turkleri

    Коментиран от #22

  • 21 Пръцко

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "свободно мислещ":

    Аха, аз си живея в бащинията, в родината. А ти - жалка твар безродна, отде се пръкна и кво дириш по нашите - татюви земи?
    Ааа, сетих се - паразитираш, гад проклета...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.