САЩ с мощна отбрана за Тайван

8 Септември, 2018 16:30
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2087
Автор: Росен Стойчев

Властите в САЩ отзоваха посланиците на страната в три държави от Централна Америка и Карибите, които са прекъснали дипломатически отношения с Тайван, съобщи Asia News.it.

САЩ изтеглят своите посланици от Доминканската република, Ел Салвадор и Панама. Те ще се върнат в страната, за да получат консултации след решението на страните да прекъснат дипломатически отношения с Тайван.

Панама прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайван през миналата година, за да сближат отношенията си с Китай. По-късно страната беше последвана от Ел Салвадор и Доминиканската република.

Китай е в постоянно обтегнати отношения с острова от 2016 г. Тогава изборите в Тайван бяха спечелени от лидера на Демократичната прогресивна партия Цай Ингвен. Новият президент отказва да признае принципа за единен Китай, а нейната партия търси независимост.

В Европа само Ватикана има дипломатически връзки с острова. Все пак много други държави имат икономически връзки с Тайван. Те обаче често са подложени под натиск от Китай.

На този етап САЩ са най-важният съюзник на Тайван. Американският президент Доналд Тръмп вече заяви, че е готов да признае страната, ако Китай не приключат с политиката си спрямо юана.

САЩ са и основен снабдител на острова. През последните 22 години Тайван е получил признание от 17 държави.