9 Септември, 2018 18:45 2 690 6

Порожанов: Няма африканска чума при Тутраканци

  • румен порожанов-
  • тутраканци-
  • африканска чума

Заразата най-вероятно е дошла чрез фураж, казва министърът на земеделието

Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете от 3-километровата зона около Тутраканци. Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в предаването „Агросвят“ по Дарик радио за африканската чума по свинете. Той припомни, че първото огнище на африканска чума по свинете е било открито в село Тутраканци, община Провадия.

По думите му първите проби, които са взети в 3-километровата зона на огнището, а именно от село Бозвелийско са излезли. „Няма положителни проби от тези, които са взети в Бозвелийско“, каза министър Порожанов.

По думите му това, което БАБХ и останалите органи са предприели в Тутраканци още при установяването на положителните проби, е евтаназия на животните, блокиране на района и незабавна дезинфекция. „Надяваме се и в рамките на 10-километровата зона, където ще продължим с пробите, да има подобни резултати като в Бозвелийско“, каза още министърът на земеделието.

Той обясни, че африканската чума по свинете е сериозно заболяване. „Това е заболяване, което влияе на свинете, то не влияе на здравето на човека. Със 100-процентовата смъртност нанася много сериозни икономически загуби на стопанствата, свързани с този подсектор на земеделието“, каза Порожанов. Той припомни, че заболяването тръгва преди 2-3 години. По думите му активно се е разпространило в Румъния през последните 3 месеца.

„Първоначалните огнища в Румъния бяха на тяхната северозападна граница с Унгария, но това, което се случи с тази година, може би с източник Молдова, Украйна и Русия в Румъния има над 200 хил. животни, които са заболели и са в процес на умъртвяване“, заяви още министърът.

Той подчерта, че при първите индикации за разпространението на заразата, страната ни е предприела много превантивни действия. Министърът обърна внимание на оградата по сухоземната граница. Той обясни, че най-вероятната причина за попадане на заразата в село Тутраканци е чрез фураж и в тази връзка той апелира да не се купува фураж от зони, които са заразени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАД

    10 1 Отговор
    ЧУМАТА ГЕРБ УНИЩОЖАВА БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 onq s konq

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "МАД":

    Така е.Затова и ХОЛЕРАТА БСП иска да я махне от властта,за да може и тя да си поунищожава малко.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 счетоводител

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Новината е позитивна за българският народ. На икономически език означава, че ЕК не е отпуснала нови средства по заболяванията с чума и управляващата лига няма нужда от появяването на нлви огнища. И малкото оцелели овце, кози и свине и стопани могат да спят спокойно, до..... следващият транш. Порожанов да вземе да се върне в 1-ви клас и да научи, че оссен обща статистика има и конкретни сметки! И в разддл приходи има по 1000 лева за животно на обезщетение на стопанин, а в раздел разходи има изплатени по около 200-240 лева на животно. Да приемем, че разходиге са още по 200-250 лева, то останалите по 500 лева на живлтно се губят???? Румене, би ли ни направил подробен отчет за тези неща? Ние знаем, че няма реално африканска морбилли, но парата е сладък залък за властта и трябва народа да контролира властта, след като произхожда от нафода и я делегираме към вас, редно е да ни се отчитате, а не на парламента, където сте си пак 240 мафиотизирани хрантутника!
  • 6 аката

    0 0 Отговор
    Порожанов хората по селата си хранят прасетата с жито и царевица той ако купува 20кг. смеска за 15-20лв. по добре да си го купи от супера, затрихте и прасетата м-----и.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове