Турция: Няма да сме отговорни за бежанската вълна

10 Септември, 2018 09:34
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3354
Автор: Денис Джамбазов

Анкара няма да бъде отговорна за миграционната вълна при евентуална атака срещу Идлиб. Това заяви в граничната със Сирия провинция Хатай турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, предаде БНР.

Сюлейман Сойлу още веднъж подчерта, че, заради гражданската война в Сирия, Турция е изправена пред сериозен проблем. В страната живеят около 3,5 млн. сирийски бежанци и Анкара се опасява от нова бежанска вълна при операция срещу Идлиб. В града са съсредоточени множество въоръжени бунтовнически и екстремистки групи.

По думите на турския вътрешен министър над 250 000 сирийци са се върнали в страната си за последните 2 години, като 160 000 от тях са отишли в териториите, обхванати от операцията на турската армия „Ефратски щит“ от август 2016 до март 2017 година.

Турция няма намерение да наблюдава отстрани или да участва в тази „игра“, ако международната общност си затваря очите пред убийствата на хиляди невинни хора в Сирия. Това пък написа в „Туитър“ турският президент Реджеп Тайип Ердоган. По време на срещата на президентите на Иран, Русия и Турция в Техеран той предупреди, че операция на сирийската армия в района на Идлиб ще се превърне в „кървава баня“ и ще доведе до „катастрофа и хуманитарна трагедия“. Поради това турският лидер призова за временно примирие с бунтовниците, за да се предпази цивилното население.