10 Септември, 2018 10:41 4 670 24

Елцин към САЩ през 1999: Просто ни дайте Европа!

  • борис елцин-
  • сащ-
  • русия-
  • европа-
  • бил клинтън

Разсекретен разговор от 1999 година

Елцин към САЩ през 1999: Просто ни дайте Европа! - 1
Снимка: Shutterstock

Покойният държавен глава на Русия Борис Елцин е поискал от американския президент Бил Клинтън САЩ да се изтеглят от Европа и да я оставят в руската сфера на влияние. Това става ясно от разсекретените файлове с разговори между Клинтън и Елцин, които бяха публикувани в края на миналия месец.

Текстът на разговора между двамата, който се е състоял в Истанбул на 19 ноември 1999 г., е част от документ, съдържащ 591 страници. Той е поместен на стр. 562:

ЕЛЦИН: Бил, ще те помоля за едно нещо. Просто дайте Европа на Русия. САЩ не са в Европа. Нека Европа да е работа на европейците. Русия е наполовина европейска и наполовина азиатска страна.

КЛИНТЪН: Значи искаш и Азия?

ЕЛЦИН: Разбира се, разбира се, Бил. В крайна сметка ще трябва да се споразумеем за всичко това.

КЛИНТЪН: Не мисля, че европейците биха харесали това особено много.

ЕЛЦИН: Не всички. Аз съм европеец. И живея в Москва. Москва е в Европа и аз я харесвам. Можеш да вземеш всички останали държави и да се погрижиш за сигурността им. Аз ще взема Европа и ще й предоставя сигурност. Добре де, не аз. Русия ще го направи.

Стенограмата изненада някои политически анализатори, тъй като разбива представата за Елцин като реформатор, който е готов да работи за укрепването на международния правов ред, съобщи News.bg.

В действителност с политическото си поведение по време на управлението си той дава ясни знаци на привързаност към руската външнополитическа доктрина за подялбата на света на сфери на влияние - знаци, които не остават незабелязани за по-прозорливите. Покойната Маргарет Тачър отбелязва в мемоарите си нежеланието на Елцин да изтегли руските войски от балтийските страни. Подобна несговорчивост той демонстрира и при опитите за решаване на кризата в Босна след разпада на бивша Югославия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 2 Отговор
    Мааамма Миааа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СССРБарета

    18 21 Отговор
    поредния фейк! най-много да са били на по чашка да са си говорили глупости! а Клинтън разказал ли му е какви хубави ги върти Моника люински!
  • 5 юрист

    33 10 Отговор
    Много добре е , че сте публикували тази статия- нека руснаците хубаво да си видят грандоманските щения на уважаваните си политици и да не се сърдят на никой европеец, особено българин, когато им казва, че руската политика ВИНАГИ е била на разпределение на сфери на влияние, което обаче е в РАЗРЕЗ И В ПРОТИВОРЕЧИЕ С БГ. ДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, САМО БЪЛГАРИЯ И ПАК БЪЛГАРИЯ! ДОЛУ РУСКИТЕ ЛАПИ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #22

  • 6 жалко

    22 9 Отговор
    Еми няма как държавен глава в Русия да не натиска за още влияние и още територии. Иначе нямаше да изкара дълго. Икономиката на Русия без СИВ е силна колкото и тази на Украйна да кажем, с изключение на огромните природни запаси. Без подчиняването на други народи Русия не може да живее добре - няма от къде да граби и да взима хора, материали, технологии. ДОкато бяхме в тяхната сфера на влияние руснаците живееха добре на наш гръб и на гърба на Централна Европа. Когато се разпадна съюза всичко си дойде на мястото - видяхме какво могат да направят сами - НИЩО. Като технология имат малко останало във военните системи, но без прилив на кадърни кадри и пари и това ще замре.

    Коментиран от #10

  • 7 Да го кажем направо.

    8 13 Отговор
    Ето така всъщност се дели гео-политическите сфери на влияние...А това в случая с Елцин едва ли е истина-през 1999 самият Елцин знае че ще се оттегля от поста си на поезидент-прави го декември 1999 , и едва ли е имал такива амбиции. Сигурно е поредният му шоков коментар-както във Вашингтон на пресконференцията с Клинтън,където Елцин му каза ,че е време САЩ да връщат Аляска ,Тексас и Флорида а лично за Клинтън ще му даде убежище в Русия--тогава се смя цялата зала и Елцин поднесе шегата си доста театрално. Та и това навярно е такъв тип разговор. Още повече ,че след разпада на СССР и докато не дойде Путин на власт-почти десетилетие,Русия беше под силният американски контрол в политиката...

    Коментиран от #17

  • 8 Реално

    8 13 Отговор
    Ако беше станало това--със сигурност нямаше да ги има сега милионите амуджи с чалми в Европа.

    Коментиран от #12

  • 9 Ахаха

    16 1 Отговор
    Елцин и Клинтън са мишоци!!! За кви подялби си говорят?? Те са едни марионетки - кукли на конци!! Това са артистични постановки, с които политическите ПР-и се опитват да ни убедят , че няма световно задкулисие, а двама пияндурници едва ли не могат да си поделят планетата както поискат, бетер едновремешните монарси. Всичко в стинограмште са циркаджийски номера! Смета се поделя на тайни срещи на тайни организации от мега династии. Няма президентчета, министърчета, депутати - на тия ролята е да се правят на клоуни и в замяна получават право да крадят и да назначат накой свой човек на даден пост
  • 10 любопитен

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "жалко":

    Я пак за икономиката на Украйна?
  • 11 Руските свине

    14 7 Отговор
    Винаги са искали да бъдат империя и да властват над Европа. Днешния кремълски психопат иска абсолютно същото. но няма да му стане играта. Никой нормален европеец няма да иска да живее в руска кочина с руски,свински порядки.
  • 12 стоян георгиев

    12 10 Отговор

    До коментар #8 от "Реално":

    ако беше станало това сега щеше да пиеш лосион за баня и да бачкаш в ткзс то ,а интернет и собствено мнение щеше да имаш само във фантазията си!
  • 13 предположение

    2 2 Отговор
    Някой ако е поискал нещо от някого, значи това нещо е било в ръцете на втория.
  • 14 ГосТ

    4 2 Отговор
    Е на това му се вика сметка без кръчмар или пусни кучето под масата,да се качи на масата 😂. Тея верно си мислят че са господари на света (и двете страни в разговора).
  • 15 Българина

    5 4 Отговор
    Защо да не го каже? Северна и Южна Америка са на сащ, заедно с половин азия и Австралия! Справедливо е било. Сега проблем с мигрантската криза нямаше да има, както и циганизацията и ислямизацията на цяла европа от норвегия до италия и от португалия до армения! Сега на ви джендъризъм амееикански бази атентати всеки ден...
  • 16 чичо САМ

    2 3 Отговор
    Един с разширени вени ще ви дадеме
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Диди

    8 4 Отговор
    Всичко излиза наяве,рано или късно.А въпросите защо НАТО е разположено в Балтийските страни и т. н са излишни.Никога повече руско робство.Путин иска Европа,ама няма да стане.Да си гледат тяхната Русия.Тези окупатори ни върнаха столетия назад.

    Коментиран от #20

  • 19 У лево е Крим

    3 2 Отговор
    - В руските издания говорят друго! - Коя е вярната стенограма май трябва да се провери! Вчера четох в РИА там има значително по- подробни записи на разговорите включително и тъпи реплики от типа: - Изглеждаш добре! - Да не си отслабнал?
  • 20 психично нестабилен

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Диди":

    Лудницааа!

    Коментиран от #21

  • 21 диди

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "психично нестабилен":

    А бе психо,знаеш къде ти е мястото,нали?

    Коментиран от #23

  • 22 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    добре, че се изказа, че да разсееш всякакви съмнения в мозъчните ти способности. Действаш първосигнално като обикновена, глупава жена. Съветвам те да прочетеш още веднъж статията и по-точно какво точно иска пияндето от ку.варя и пак да се изкажеш.
  • 23 психично нестабилен

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "диди":

    Мдаааа, знам, срещу твоята стая!
  • 24 ХанкоБрат

    2 0 Отговор
    А не е ли поискал да измие зъбките на моника люински или клинтъница с бяла руска паста за зъби?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания