Last news in Fakti

10 Септември, 2018 13:45 4 952 4

Пазар, който ще се срине

  • швеция-
  • жилища-
  • цени
Пазар, който ще се срине - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на недвижими имоти на Швеция отчиташе непрекъснато поскъпване през последните 20 години. Едва от началото на 2016-а цените започнаха да отчитат спад. Поевтиняването продължава и към днешна дата. С 10% по-евтино могат да се купят апартаменти през август тази година в сравнение със същия период на миналата, отчитат данни на Националния статистически институт на северната страна. „Последните 18 месеца пазарът се намира в режим на „свободно падане”. През есента на 2017 г. пазарът се сблъска със сериозен недостиг на жилища. В същото време големи компании дори бяха на крачка от решението да напуснат Стокхолм, тъй като служителите им изпитваха невероятни трудности при намирането на жилище под наем”, описват ситуацията местни брокери. Бързо обаче всичко се промени.

За периода април-ноември 2017 г. цените на апартаментите са се понижили с 9%. Спадът продължава и през текущата година. Един от големите строителни инвеститори в шведската столица – JM, е понижил цените при основните си проекти с 15-20%.

Поевтиняването подгрява слуховете за нарастващата опасност от колапс в строителния сегмент. Доказателство за това е банкрутът на един от крупните предприемачи Axxonen. Компанията беше специализирана в строителството на пентхаузи. Според специалисти причината е, че строителният бум е дошъл именно в момент, когато властите повишиха изискванията за отпускане на ипотечни заеми. Това доведе до рязък спад в търсенето на жилища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някойси

    8 1 Отговор
    що не си гледате кочината, а сте се хванали със Швеция
  • 2 Ачо

    7 2 Отговор
    Тук цените само ще се повишават!!!Не се хващайте купувайте!!!
    На зелено,на червено влагайте парите в кокетни малки бутикови апартаментчета.Това е келепира сега ....Как беше рекламата"Мечтаеш да станеш хазяйн???Сега е момента!!!Изтегли ипотечен кредит изгодно и купувай !!
    Те господата банкери вече потриват ръце...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 купувача

    6 1 Отговор
    И у нас ще стане така до 3-4 години, не се плашете. Тогава ще има промоция 3 апартамента на цената на 2. Доста пари от корупция се изпраха в строителството и за едрите играчи дали ще го продадат на загуба не е от значение, защото изсветляват крупни суми. Дребните "инвеститори" обаче бая ще се поопарят.