Пазар, който ще се срине

10 Септември, 2018 13:45
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4124
Автор: Милена Богданова

Пазарът на недвижими имоти на Швеция отчиташе непрекъснато поскъпване през последните 20 години. Едва от началото на 2016-а цените започнаха да отчитат спад. Поевтиняването продължава и към днешна дата. С 10% по-евтино могат да се купят апартаменти през август тази година в сравнение със същия период на миналата, отчитат данни на Националния статистически институт на северната страна. „Последните 18 месеца пазарът се намира в режим на „свободно падане”. През есента на 2017 г. пазарът се сблъска със сериозен недостиг на жилища. В същото време големи компании дори бяха на крачка от решението да напуснат Стокхолм, тъй като служителите им изпитваха невероятни трудности при намирането на жилище под наем”, описват ситуацията местни брокери. Бързо обаче всичко се промени.

За периода април-ноември 2017 г. цените на апартаментите са се понижили с 9%. Спадът продължава и през текущата година. Един от големите строителни инвеститори в шведската столица – JM, е понижил цените при основните си проекти с 15-20%.

Поевтиняването подгрява слуховете за нарастващата опасност от колапс в строителния сегмент. Доказателство за това е банкрутът на един от крупните предприемачи Axxonen. Компанията беше специализирана в строителството на пентхаузи. Според специалисти причината е, че строителният бум е дошъл именно в момент, когато властите повишиха изискванията за отпускане на ипотечни заеми. Това доведе до рязък спад в търсенето на жилища.