"Ислямска държава" удари в центъра на Триполи (СНИМКИ)

10 Септември, 2018 16:10
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2738
Автор: Анатоли Стайков

Въоръжени мъже нападнаха централата на Националната петролна компания (NOC) в либийската столица Триполи. Чуха се експлозия и изстрели, според източник на либийските служби за сигурност, предаде AFP.

По данни на телевизионния канал "Ар Раид" при нападението са загинали поне шестима души, съобщи ТАСС. По уточнени данни офисът на NOC е бил атакуван от група нападатели, сред които е имало и самоубийци. Трима са взривили поясите си с експлозиви, а останалите са проникнали в сградата и взели заложници.

Сградата, разположена близо до центъра на Триполи, се запали и беше обкръжена от силите за сигурност, каза техен представител.

Телевизионният канал "218" съобщи, че ръководителят на NOC Мустафа Санала е бил евакуиран. Либийската телевизия "Алаан" предаде онлайн, че шестима нападатели от "Ислямска държава" са открили огън и са детонирали експлозиви докато щурмували сградата.

Горните етажи са били обхванати от пламъци, а пожарникарите е трябвало да използват кранове, за да спасят хората, които бягали към последния етаж, според сайта на Либийския център за наблюдение.

"Службите за сигурност издирват въоръжени мъже в сградата. Но наш приоритет е да евакуираме цивилните, останали вътре", каза Ахмед бин Салем, говорител на звеното "Ал Редаа" - въоръжена група, която служи в полицията в Триполи.

"Положението е под контрол", увери той и добави, че самоличността на нападателите още не е установена.

Служител на NOC разказа, че въоръжени мъже с качулки са нападнали централата след престрелка с охраната.

Атаката беше извършена няколко дни след като с посредничеството на ООН беше договорено примирие, сложило край на продължили повече от седмица кървави сблъсъци между съперничещи си милиции в южните квартали на Триполи.

В северноафриканската държава има две съперничещи си правителства - едно в Триполи и друго в източния град Тобрук.