10 Септември, 2018 17:09 2 981 7

Каква е тайната на японското дълголетие?

  • босна и херцеговина-
  • японско дълголетие-
  • здравна система-
  • здравеопазване-
  • международен медицински конгрес-
  • европа-
  • световна медицинска асоциация-
  • д-р йошитаке йококура

Медицинският елит на Европа се събра на Девети международен медицински конгрес в Босна и Херцеговина

Каква е тайната на японското дълголетие? - 1
Снимки: shutterstock

"Тайната на японското дълголетие е здравно осигуряване за всички." Това заяви президентът на Световната медицинска асоциация д-р Йошитаке Йококура по време на Деветия международен медицински конгрес, който се проведе в Босна и Херцеговина от 6 до 9 септември 2018г.

Д-р Йококура обясни, че през 1947 година средната продължителност на живота в Япония е била 50 години, но през 1961 година въвеждат задължителна осигурителна система за всички, което дава възможност хората да получат медицинска грижа в ранните фази на заболяването. По думите на д-р Йококура това е увеличило средната продължителност на живота на японците с близо 30 години.

"Всъщност няма никаква тайна или ако трябва да говорим за тайната на дълголетието на японците е именно това — когато всички са здравноосигурени, имат по-ранен достъп до медицински грижи, това веднага води до увеличаване на продължителността на живота", заяви д-р Йококура.

Той обясни, че сред целите на Световната медицинска асоциация са въвеждане на единни медицински стандарти, универсално здравно покритие, тоест достъп до здравеопазване на всички хора по света и непрекъснато подобряване на квалификацията на лекарите. По думите му идеята е да бъде осигурена точната грижа за точния човек в точния момент.

"Първата и основна грижа на лекарите е да пазят живота на пациентите. Те трябва да се грижат за хората, които са в критична ситуация, тоест са по-уязвими в обществото. Затова е изключително важно лекарят в своята дейност да разсъждава и да действа от гледната точка на пациента, на болния", заяви президентът на Световната медицинска асоциация.

В доклада си той посочи, че сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са сред най-големите проблеми в здравеопазването в световен мащаб.

"В сферата на онкологията е изключително важно да се развива и да се навлиза все повече в тайните на генните технологии. Колкото по-скоро се разберат фините механизми на взаимодействието при гените, толкова по-скоро ще има развитие в онкологията и ще се постигне напредък в овладяването на онкологичните болести", отбеляза д-р Йококура. Що се отнася до сърдечно-съдовите заболявания, той обясни, че те могат да бъдат овладени преди всичко с промени в начина на живот на хората, като повече физическа активност, намаляване на холестерола и тютюнопушенето.

"Те зависят до голяма степен от човека", подчерта д-р Йококура.

Каква е тайната на японското дълголетие?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    10 1 Отговор
    А така,от кога пиша ,че в Япония е по-скоро социализъм, отколкото див капитализъм както некои си мислат.Корпоративен,но социализъм. Корпоративния данък, след този в сащ,но парите не отиват за война и спонсориране на тероризма, прогресивно данъчно облагане,и сигурност на работното място. Впечатляваща е средната класа-почти всички. За да си беден, трябва наистина да не работиш нищо,а богатите изобщо не парадират с богатството си. Въпрос на възпитание и ценности. Сентенцията на Конфуций,при сравнението бг-Япония важи с пълна сила "срамно е да си беден в уредена държава,но е срамно да си богат в неуредена държава"
    Био храните, между другото не са на мода и ГМО растенията не попадат под Тея безумни рестрикции. Само за инфо ;)
  • 2 п.с.

    2 0 Отговор
    ммммм,са я дочетох и видях за генното инженерство ;)
    То е като атомната енергия-по добро нема ;)
  • 3 Угазаки Шибакура

    1 4 Отговор
    100 години да живея като робот-мишка,ааа не мерси.
  • 4 no name no face no number

    2 0 Отговор
    Редовни дози радияция гарнирана със земетресения и така до 500-600 години после у Тибет.
  • 5 CL500

    1 1 Отговор
    Малко е неуместно да говорят за тютюнопушенето, защото баш японците са такива заклети пушачи, че ... Сигурно, ако го намалят,
    ще почнат да живеят по 120 години :-)
  • 6 Войната

    0 0 Отговор
    Намалява средната продължителност на живота , докторче лъжливо. Насилствената, преждевременна смърт
  • 7 Радо

    0 0 Отговор
    Бях чел навремето, че японците консумирали три пъти повече риба от останалия свят...може би пък това да е причината за дълголетието.