ЦРУ готви апокалипсис за джихадистите

10 Септември, 2018 19:30
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3003
Автор: Анатоли Стайков

ЦРУ готви удари с безпилотни самолети срещу заподозрени екстремисти в Либия, свързани с терористичните групировки "Ислямска държава" и "Ал Кайда", от база в североизточната част на Нигер, съобщава в. The New York Times.

Нигерски и американски официални представители са уточнили пред изданието, че агенти на ЦРУ изстрелват разузнавателни дронове от малко летище в град Дирку. Летището е модернизирано и включва нови писти.

Вътрешният министър на Нигер призна за наличието на безпилотните самолети, но не е дал повече информация, докато кметът на Дирку уверил, че дроновете са помогнали за подобряването на сигурността на града.

Този ход дава засилена роля на ЦРУ при удари с безпилотни самолети - промяна, извършена при управлението на президента Доналд Тръмп.

Снимка: Wikipedia

Неговият предшественик Барак Обама се опита да постави операциите с дронове под контрола на военните, чиято дейност не е толкова секретна и по-подлежаща на контрол в сравнение с ЦРУ.

Либия, която има обща граница с Нигер, беше хвърлена в тотален хаос след свалянето от власт на бившия диктатор Муамар Кадафи през октомври 2011 г.