Last news in Fakti

10 Септември, 2018 20:10 6 788 45

Животът поскъпва ударно преди зимата

  • топла вода-
  • парно-
  • пшеница

Скокът на цената на природния газ ще се усети в много сектори

Поредното поскъпване на природния газ ще доведе до верижна реакция и скок в цените на стоки и услуги, прогнозират синдикатите. Синьото гориво вероятно ще направи двуцифрен скок преди зимата, съобщава бТВ.

От КНСБ изчислиха, че за да живее нормално едно четиричленно семейство в последните месеци на 2018 г., ще са му необходими поне 2400 лева месечно.

Срещу 600-те лева на човек, които от синдикатите изчисляват, че са нужни, на практика стоят 491 лева – толкова според националната статистика са средните ни доходи през второто тримесечие на 2018 г.

Поскъпването на природния газ води след себе си по-скъпо парно, по-скъпа топла вода и по-скъпи стоки основно в секторите на хлебопроизводството и химическата промишленост. Освен това през следващите няколко месеца предстои поскъпване на транспортните услуги.

Лихвите по банковите кредити вече тръгнаха нагоре. По-скъпи са и цените на жилищата (3-5%) и наемите (до 20%).

При хляба поскъпването ще дойде от две посоки – от една страна заради природния газ, а от друга – заради по-скъпата пшеница.

Земеделският министър отчете че има предпоставки за поскъпване на хляба, заради по-скъпата пшеница, но се надява търговците да поемат част от този скок. „Аз смятам, че в рамките на корекция на едни или други печалби или нещо друго не би следвало да имаме увеличение на цената на хляба”, каза Румен Порожанов.

Според експерти за година пшеницата е поскъпва с около 30 процента заради променливото време, което ще оскъпи хляба с 10-15 на сто. Но това не означава че следващата есен суровината няма да е по-евтина.

Стои и въпросът как се определят цените на газа. „По-големият проблем е в цените които се формират непрозрачно. Говорим за газа. Тук е акцентът, където трябва да се постави общественото внимание”, коментира икономистът Николай Вълканов.

От КНСБ са категорични, че заради по-скъпия газ все повече българи ще се оказват енергийно бедни и настояват за увеличение на помощите за отопление още тази зима – от 374 лв. на 500 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аналитик

    86 1 Отговор
    Но тоа се повтаря всяка година от 1989 г. и досега. Бойко, я ни покажи по тивито как се маже филия с мас? Скоро ще ни трябва, към зимата...
  • 2 ЗЕВС

    117 2 Отговор
    Добрата новина е, че стригането на “стадото” приключи. Лошата новина е, че започва дрането!
  • 3 Боко щедрия

    84 3 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ !
  • 4 Така де

    72 4 Отговор
    Най-правилния начин е пшеницата и останалия фураж да се отглеждат от държавно предприятие, което да работи без допълнителна печалба. Така няма как да има поскъпване на основни храни. Но, уви, всяка година има поскъпване на основни храни, защото частника няма интерес да бачка за народа, а за себе си!!! Това е то ДЕМОНкрацията - експлоатация до безкрай!! Свине, птици, крави и прочие се хранят с фураж. Ако държавата произвежда фуража сиренето няма да е 18 ЛВ/КГ по БДС, а ще е макс 10 ЛВ/КГ. Но никой не иска нормалния човек да е добре. Мутрите са уредени и хляба да е 5 лева хич не ги боли оная работа. Всичко е удар по малкия човек с 500 лева заплата и инвалида с 100 лева помощи

    Коментиран от #17, #34

  • 5 criminal

    62 0 Отговор
    За кои БЪЛГАРИ са тези помощи.....май за онези от липсващото звено на Дарвин..... МА..А му и политици.....Геноцид срещу нас......
  • 6 Мизирабъл

    68 3 Отговор
    Няма проблем, питайте правителството от 2009 доходите се дигат , цените растат умерено, всички институции работят в полза на хората,данъците са замръзнали, няма престъпност, няма нещастни и болни хора , няма бивши и настоящи мутри .... и прочее . Бате Гойко ни построи комунизма , е не на нас , на 5-10 000 мекерета за нас в някой следващ живот ! Гарантирано от ГЕРБ !
  • 7 У лево е Крим

    63 1 Отговор
    Ако питаш Борисов, той ще ти каже че това е само усещане, че живееш по- зле. - А това с цените е една долна инсинуация! - Май само тъпите партийци от ГЕРБ вярват на думите му
  • 8 Не политизирам никога

    44 2 Отговор
    Отново от провала на външната политика на ГЕРБ е тива поскъпване на газа може да благодарите на Б.Б лично!!
  • 9 Коментар

    37 2 Отговор
    Докато има Овци ще има и Вълци

    Коментиран от #13

  • 10 Ефтини сензации

    9 63 Отговор
    Пропагандата на комунистическото простолюдие продължава с пълна сила!

    Коментиран от #11, #14, #33, #35

  • 11 Мизирабъл

    49 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ефтини сензации":

    Пиши ,пиши, имаш надница да покриваш............. а доказателството са минусите които получаваш от хората, които по неволя четат тъпотиите ти!

    Коментиран от #25

  • 12 йцо

    31 0 Отговор
    кой го интересува как се живее те управляващите си увеличават заплатите когато си искат а трябва съобразно резултатите от работата им както в света и Европа нали сме Еврпейци
  • 13 ЗЕВС

    44 1 Отговор

    До коментар #9 от "Коментар":

    Пълния текст:
    "Едно общество от овце с времето задължително ще създаде правителство от вълци."
    Бертран де Жувенел

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 цигането от София

    36 4 Отговор
    Умирайте от глад,,, щом седите в къщи и клюкарствате
  • 16 КОЧА

    21 3 Отговор
    ТОВА Е ДРЬЖАВАТА НА РЕКЕТИОРИТЕ И ИЗМАМНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ ОСТАВИ НЕЩО И ГЛЕДАИ КАК НЯКОИ ГО ЛАТА И СЕ ИЗНАСЯ ---------------------------
  • 17 Aчо

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Така де":

    Па,ако може и ти да си началника на таз "държавна"кооперация.....еха...какво светло бъдеще го чака тоз народец....
  • 18 Uflaf

    31 0 Отговор
    Егати безхаберието. Личи си ,че не излизат от кабинетите си и всичко из се снася на готово. Лъжат ги и собствените им хора. ХЛяба на много места от 90 ст. се продава на 1,08 в магазина при това от месец на зад.Още когато казаха ,че пшеницата не е с добри качества ,каквото и да значи това. Хляб който бе 1 лв сега пак е 1 лв ,но дали има и половин килограм. Видимо е по-малък. Спекулантите търговци в малки населени места вече си правят каквото искат ,защото нямаш особен избор .Свързано е с транспорт и те така си натрупват каквото желаят. А каруците с крадени дърва си вървят и циганите ,същите тея дето са на помощи правят по три курса по 35-40 лв каруцата. Наслагаха и камери по възлови места и все е тая. Взеха парите за камерите и казаха " Ще видим" . Камера на единствен мост над река и каруците не спират посред бял ден с дърва рязани с машини. Дебели ,лонгузни ,не е някакви клончета. Увеличавайте им още помощите защото много файда има от тях горския и кмета. За всичките села на община Аврен взеха поне 300 000 лв за 50 камери. И какво.... Кой спечели поръчката и той какъв е на кмета ,но по важно е за какво е този " Биг Брадър" като нито каруци ,нито бусове спират. Кражбите продължават и от частните имоти на хората.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Коментар

    20 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЗЕВС":

    👍Политическата философия може също така да бъде разбрана чрез анализирането ѝ през преспективите на метафизиката, епистемологията и аксиологията.
    Много добра Политика ще ни Изучават след време как са ни "сготвили"
    А ние сме си трали.
    Цял СВЯТ МУ СЕ КЕФИ НА МИНИСТЪРА.
    КАК 3 ПЪТИ Е СВАЛЯН И КАК 3 ПЪТИ Е ИЗБРАН.

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 1111

    30 0 Отговор
    Какво поскъпване всичко е мед и масло според управляващите. Само ще дам пример за горивата при цена на барел 140 долара цената на горивата бяха около 2.70 лев. а сега при цена на барел 70 долара са 2.30 лев. при положение че не са увеличени нито акциз и други налози. Ако някой може да изчисли при това увеличение барел петрол стигне цена от 140 долара каква ще е цената на горивата сега. И разни комисии и анткартелни тем подобни се изказват че нямало картелни споразумения.
  • 23 Крадец

    21 0 Отговор
    Какво поскъпва животът ?Просто едни, искат да ограбят други !
  • 24 Bahti

    20 0 Отговор
    Пазете се от Гневът на кротките.
  • 25 Plovdiv

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мизирабъл":

    He му ги чета - не съм се намразил чак дотам... Просто му слагам минус, само щом му прочета никнейма и толкоз!
  • 26 Bahti

    16 1 Отговор
    Моят Национален СРАМ Е пожарникар и физкултирник да плюят и храчат на България. И ОЩЕ по убаво е че другите комуняги са алтертатива. Или дългия чалгар, който чинно лансира Тиквата.
  • 27 Коментар

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Коментар":

    Тоя коментар утре във Вашата класация за топ Коментара.🤗
  • 28 Filо

    7 2 Отговор
    Кучетата си лаят, керванът си върви.

    Коментиран от #29

  • 29 onq s konq

    0 14 Отговор

    До коментар #28 от "Filо":

    Така е- керванът ще продължи да си върви,но...БЕЗ ЛАЯ НА РУСОФИЛСКИТЕ КУЧЕТА НЕ Е ИНТЕРЕСНО!:)

    Коментиран от #31

  • 30 vasik atanasova

    1 9 Отговор
    ДА ТОВА Е ИСТИНА
    ВДИГАТ ГАЗТА НАШИТЕ ЛЮБИМИ РУСНАЦИ
    ХАХАХАХХАХАХАХАХ
    АЙДЕ РУСОФИЛИ ДА ВИ Е ЧЕСТИТО
  • 31 Пешо

    13 0 Отговор

    До коментар #29 от "onq s konq":

    Кервана си върви, ама ще иде коня във реката. С този каруцар тази е посоката.
  • 32 ванката

    5 1 Отговор
    аз непомня да е поевтинявал ....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ГосТ

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Така де":

    Ако може,някой да си направи труда да погледне какви средства отиват за зърнопроизводителите от ЕС по програмите фонд земеделие . Също така. Пари от държавата,пари от ЕС и накрая пак високи цени....

    Коментиран от #45

  • 35 Реалист1

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ефтини сензации":

    Абе някои хора слепи ли са, тъпи ли са, не мога да разбера. По-добре да ги оставим сами да се определят
  • 36 ДОБРЕ ЧЕ НЕ ВКАРАХМЕ ГАЗ ОТ РУСИЯ

    0 2 Отговор
    Кой ще я използва, щом е толкоз скъпа !
  • 37 терминала

    4 1 Отговор
    Гранатирано от Герб, по добрите комунисти!
    От прости мутри, толкоз, но за сметка на това, другата банда чака да поеме кормилото.
    Без гражданска война няма да се размине!
  • 38 Трифонов

    3 2 Отговор
    Обожавам да чета коментарите на "недоволните" от управлението на ГЕРБ. Когато го прави, човек остава с усещането, че някаква скрита, тайнствена, но във всеки случай мрачна сила, го е поставила кратуна на власт с една едничка цел - да навреди на интелигентния, добрия, трудолюбивия и благочестив, православен български народ, който сега пъшка под ботуша на една диктатура, срещу която не може да се опълчи, защото ако го направи, го чакат гонения, лагери, затвори, мъчения и дори смърт без съд и присъда...
    Така ли е... коментатори?! Така ли е... Безсрамници прости!!!
    Това е първият и единствен български премиер и политическата партия, която представлява, които три последователни пъти спечелиха избори! Преди това падаха чинно от власт и... вИ... дадоха възможност да не ги допуснете до властта никога. И какво направихте вИЕ... интелигентни, добри, трудолюбиви, благочестиви... православни българи? Три последователни пъти го избрахте пак! Него и партията му! В демократични и честни избори! Демократични и честни! И не започвайте с упреците за купените избори! Не ги е купил от мен! От вАС пак ги купи! И не защото е прост, зъл, алчен физкултурник, а защото всичкото това сте вИЕ!!! вИЕ си продадохте гласовете, а останалите му ги дадохте безплатно и доброволно, защото истината е, че сте прости, необразовани, алчни и завистливи и искате да ви управлява такъв, като вАС. Ако пред вАС застане изискан, образован, стилен и фин човек, мигновено вИ затрептява, като от друга пл
  • 39 Трифонов

    2 1 Отговор
    ... като от друга планета и мигновено го намразвате до дъното на душата си!
    А кратуна... кратуна и президент ще го направите!
    МЛЪКВАЙТЕ!!!
  • 40 Гого

    3 0 Отговор
    Благодарение на диктатора от Банкя!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 666

    1 0 Отговор
    boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko boiko evallllllllaaaaaaa
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Учуден

    2 0 Отговор
    Защо скъпа пшеница ? Нали получават високи субсидий ? Или субсидийте са само за леки коли, пътуване в чужбина и т.н. ? Пропаднала държава без контрол, управлявана от со ро со и д на та НПО " америка за българия" .
  • 45 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "ГосТ":

    Бенчо Бенчовци, Цунита и прочие гамени станаха мултимилионери от отглеждането на фуражни култури. Странно е как държавата и ЕС имат възможност да им дават милиарди субсидии, апък държавата да няма мениджмънт сама да отглежда тези култури? Ако правителството е съставено от прости хора и не може да гледа фураж, което е нещо доста елементарно на фона на останалото, то по тази логика държавата няма мениджмънт да прави обществени поръчки и да гледа армия. Защо тогава държавата разпределя и инвестира милиарди народни пари в строежи и субсидии, след като няма акъл да засее едно поле с царевица, например?? Това е едно противоречие, което доказва, че Еврогейския Съюз и БГ правителството работят срещу хората с 500 лева заплата и инвалидни пенсии. Щом субсидират мутрите значи БГ правителството и ЕС са мутри!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове