11 Септември, 2018 09:14 10 137 24

Всеки втори хазяин нелегален

  • хазяин-
  • наем-
  • нап-
  • доходи

За година хазната облага близо 646 млн. лв. приходи на наемодатели

Всеки втори хазяин нелегален - 1

Всеки втори собственик, даващ жилището си под наем, го прави нелегално, научи в. „Монитор“. Според Константин Пандов от посредническата агенция „ЕППИ“, сега броят е им е над 50% от общия, но допреди години делът е бил много по-голям и е достигал 90%.

„С въвеждането на плоския данък от 10 на сто, който е много по-малък от преди, постепенно броят им започна да намалява“, обясни брокерът. „Навремето данъкът за сумите, получени от наеми, се изчисляваше по скалата на доходите и понякога надвишаваше и 30%. Сега има по-голяма възможност собствениците да имат реални и легални доходи“, добави Пандов.

Мая Иванова от агенция „Явлена“, потвърди, че над половината от наемодателите не декларират приходите си от наеми, въпреки че немалко от тях имат сключен договор със своите квартиранти. По думите й това става отчасти ясно, след като собствениците откажат да посочат банкова сметка в договора за наем. Другият признат е, когато наемодателите не желаят да сключват договори с фирми. „Със сигурност поне половината собственици на жилища и дори повече с квартиранти не декларират доходите си от наемите, които получават“, подчерта Иванова.

Наско Атанасов от „Виктория инвест“ ,обясни, че на имотните брокери не е работа да следят дали хазяите, с които работят, си декларират доходите от наем в данъчното. „В момента няма задължение договорът за наем да бъде обявяван, както беше преди. Това се прави в данъчната декларация. За апартаментите, които са оставени от собственици, живеещи най-често в чужбина, всичко се декларира. Като в някои случаи от агенциите имат пълномощно да подават данъчните декларации за това“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Miusuka Madoto

    32 1 Отговор
    Ха добрютро! Открихте топлата вода, очевидно пращите от мозък..
  • 2 Плосък

    6 31 Отговор
    Плоския данък е една голяма глупост
    В другите страни данъците достигат до 40% и пак са по добре от нас и се чудим как да фи стигнем
    Събираемост и спазване на законите трябва а не малки данъци.

    Коментиран от #19

  • 3 баба

    40 3 Отговор
    Всичките приказки на примерните граждани от посредническите агенции е да не бъдат заобикаляни в сделката. искат си тяхното кокълче. Е, ние пък ще заобикаляме тези мършояди. Нали е ясно, че всички такива надбавки влизат в цената на наема, и излизат от джоба на квартиранта.

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Така де

    44 7 Отговор
    Гнусните политици искат да вземат хляба на наемодателите , които печелят по 2000-3000 лева ГОДИШНО от жилището си. Да беше печалбата по 2000-3000 на месец и да искат, но кой наемодател в Бургас, Трявна, Равда, Видин, Сандански и прочие градчета прави такива големи пари??? Това не е хотел с 100 стаи, че да искат данък. Едно-две апртаментчета с до 5000 лева печлба на година не трябва да се облягат с данъби и такси!!! Който дава 10 апартамента под наем тогава трябва да му искат данъци. Ясно е, че партия ГРОБ и НФСБ (национал фашисткия съюз на безродниците) работят срещу дребния бизнес. Те са най-големите българоубийци

    Коментиран от #6, #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Опа

    8 11 Отговор

    До коментар #4 от "Така де":

    Данък трябва да има но да е съобразен със печалбата
    Няма ли да раберете че данъците пълнат хазната и всяка богата страна има големи данъци
    Отделно трябва да се премахне корупцията и кражбите но това за бг е мисия невъзможна

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ахаха

    31 1 Отговор

    До коментар #6 от "Опа":

    Малоумен ли си? Знаеш ли колко пари струва на държавата заплащането на данъчните служители? Данъчния събира данък от 100 лева на хазяин, а за тези 100 лева приход към държавата се плащат от хазната 200 лева на данъчния като дневно заплащане, гориво, хартия за документите и прочие! Къде е сметката?? Излиза, че бачкаме да храним данъчните. Отвори сайта за разходи на държавата и виж колко струва един данъчен служител! Пари трябва да се взимат от тия където имат големи доходи , за да се покрият плащанията по чиновниците. То е ясно, че държавата плаща повече за чиновници, отколкото печели, с една единствена цел --- ДА ТОРМОЗИ ДРЕБНИЯ БИЗНЕС
  • 9 Гост

    35 5 Отговор
    А брокерчетата декларират ли доходите, които взимат от паразитизъм... пардон посредничество?
  • 10 Името

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "баба":

    Няма нужда от посредник, за да има договор и всичко да е легално.
  • 11 гост

    19 0 Отговор
    И да плащаш и да не плащаш данък, защита от страна на държавата при евентуални проблеми няма да получиш. Аз плащам за един апартамент 240лв данъци, а за друг, същия като първия данъка е 120лв, в един квартал са, сходна площ. Питам защо така и никой не ми обяснява, трябва да си платя и това е, иначе почват лихви. Е за това ли да плащам данък? Да плащам данък за това, че от общината са си сложили подписите на разрешителни, които са фалшиви ли? Основите се наводняват при всеки обилен дъжд понеже канализацията връща, прозорците във входа не се отварят, а в същото вереме има прекарана газ, около блока само кал и освен на улицата няма къде да паркираш. Това ли са изискванията по закон и за това ли трябва да уважаваме общината и да играем по нейната свирка? Да, ама не.
  • 12 Гост

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "баба":

    Бабо, заобикаляйки агенциите, не забравяй да си плащаш данъците от наема. Че май обичаш да заобикаляш не само агенциите. Таксата на агентите е половин наем, така че остави бабините деветини че това влизало в разходите по наема.
  • 13 Един от вас

    22 1 Отговор
    Не виждам защо трябва да се плащат данъци въобще!Плащам -полицията работи лошо , същото и съда и прокуратурата.На шефа на КФН заплатата му 20 бона на месец и като се издъни -няма затвор ,няма нищо!Здравните услуги -под всякаква критика.Краде се за световно и администрацията пълна с калинки...Защо да плащам данъци?!?Някой да живее на мой гръб ли?На главата ми са се качили и даже се друсат....Ай сифон!@ декара двор и каквото си изкарам!Не искам да имам нищо общо с държавата.
  • 14 Крадецът

    5 1 Отговор
    Вика дръжте крадецът. Всеки доход трябва да се облага, нооо агенциите за имоти също не си декларират приходите, а част от служителите им, ги заобикалят, при сделки, и не си декларират доходите!
  • 15 господин 420

    13 1 Отговор
    Само не ми е ясно защо нотариусите и адвокатите са без касови апарати като прибират толкова големи суми ??????
  • 16 Ай стига, бе!

    9 2 Отговор
    Наемите са ниски. Щетите, нанасяни от повечето наематели, понякога достигат такива размери, че след тях трябва да се прави основен ремонт, който надхвърля получения наем неколкократно.
    На всичкото отгоре, често пъти наемателите отказват да заплащат консумативите и режийните разноски с месеци.
    В резултат наемодателят прави опит да прекрати наемните си взаимоотношения, но се оказва, че ЗАКОНЪТ НЕ ГО ЗАЩИТАВА ПО НИКАКЪВ КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН И ТОЙ НЕ МОЖЕ НЕЗАБАВНО ДА ИЗХВЪРЛИ НЕКОРЕКТНИЯ НАЕМАТЕЛ, А ТРЯБВА ДА ВОДИ СЪДЕБНИ ДЕЛА ЗА ТОВА!
    През това време наглият некоректен наемател продължава да не плаща - не само консумативите, но престава да плаща и дължимите наеми...
    Е, и данък ли да плати наемодателят ?!? На кого? И за какво? На държавата, която го е защитила?
    ИМА, ОБАЧЕ, ЕДИН МНОГО ЕФИКАСЕН НАЧИН ДА ИЗХВЪРЛИТЕ НЕКОРЕКТЕН НАЕМАТЕЛ. НИКОГА НЕ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ НА НЕГОВО ИМЕ ПАРТИДАТА ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ!
    В момента, в който ОСНОВАТЕЛНО решите, че нарушава договореното с вас, посетете офис на доставчика на електроенергия и срещу такса от 38,00 лева преустановен електрозахранването.
    НЯМА ДА МИНАТ И 3 ДНИ И НАЕМАТЕЛЯТ ЩЕ НАПУСНЕ, ОСТАВАЙКИ БЕЗ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ!
    След това, заплащайки отново такса от 38,00 лв ще можете, когато решите, да възстановите електрозахранването. И в първия и във втория случай носете със себе си оригинал и копие от документа за собственост.
    Тази напълно законна процедура ще ви спести време, загуби, разходи и неприятности, свързани със съдебен
  • 17 Ай стига, бе!

    6 2 Отговор
    И още нещо:
    Някой ще отрази ли някъде, че заплащаните на брокери комисионни, често пъти също не са документирани в НАП? 50%-100% от стойността на месечен наем отива в джоба на брокера директно, безотчетно и без приспадане като разход...
  • 18 Бай Ой

    8 2 Отговор
    Ше ме фанат за дедовия!!! Тая ш..на държава кво ми е дала, та ше й плащам данъци??? Мен ше скубе и ще дава на римляните??!!? ДГС Б.око и компания
  • 19 Баварец

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Плосък":

    Плосък мозък! Хората ти написали, че с плоския данък, се е увеличила събираемостта, но не, то си е спец! Ще ги стигнееееш, на заден ход!
  • 20 Така значи! Наемодателите та печелят,

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Така де":

    а аз да си плащам като поп всички данъци!?😠
  • 21 Димитър Шиваров

    1 4 Отговор
    Всички без изключение трябва да си плащат данаците от най бедния до най богатия. Така е по цял свят. Така че който се опита да шмекерува ще си плати в троен размер. Това е. Я ще го изпеят завистливи съседи я ще пуснат недоволни наематели някой жалбичка, я някой чужд гражданин ще почине в имота, я пожар ще стане в имотчето, я престъпление ще стане и дроги възможни непредвидени събития и ето Ти светваш. Полиция, пожарна, данъчни и оп актчето е готово...
  • 22 Димитър Шиваров

    1 4 Отговор
    Всички без изключение трябва да си плащат данаците от най бедния до най богатия. Така е по цял свят. Така че който се опита да шмекерува ще си плати в троен размер. Това е. Я ще го изпеят завистливи съседи я ще пуснат недоволни наематели някой жалбичка, я някой чужд гражданин ще почине в имота, я пожар ще стане в имотчето, я престъпление ще стане и дроги възможни непредвидени събития и ето Ти светваш. Полиция, пожарна, данъчни и оп актчето е готово...
  • 23 Бай Спиро

    5 1 Отговор
    Ами като надувате имотния балон и възвращаемостта на инвестицията в имот от наеми надхвърли 30 години какво искате? Да го направите като данъка върху лихвите на Дянков - да плащат данъци на загубите! Хайде холан!
  • 24 123

    1 0 Отговор
    Два милиарда излишък и какво де види обикновенния българин от тях, едно голямо нищо. Само за хрантутниците на държавна заплатка дето са от брат до чичко навързани като свински черва... Отделно ще ни цакат още повече за здраве, данъци на имоти, гражданска отговорност, парно и газ - е от къде пари бе баце БОЙКО, всичко поскъпва ама заплатките не мърдат и не е много коректно да ми минавате със средната заплата, щото едни взимат 4-5 бона, други взимат 500-600 лв но повишението е за всички... Ще ви плащам данъци ли, ай си .... м.....