Турция готви армия за война с Башар Асад

11 Септември, 2018 11:00
80 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8976
Автор: Анатоли Стайков

Турция подготвя подкрепления и инструктира над 50 хиляди бойци от "Свободната сирийска армия" (ССА), разположени в Африн, Азаз, Джарабулус, Ал Баб и Ал Рай, да бъдат "готови за прехвърляне", твърди ежедневникът Yeni Safak.

Според информацията на изданието броят на турските войници, разположени в Северна Сирия надвърля 50 000. Това се отнася за районите в обсега на операциите "Ефратски щит" и "Маслинова клонка", както и северозападната провинция Идлиб. Турската армия е удвоила броя на бронираните си машини и танкове, разположени край сирийската граница и е разгърнала ракетни платформи, както и артилерийски батареи на стратегически позиции.

Турски подразделения са разположени на 12 позиции в северната и южната част на Идлиб, които в момента се фортифицират с бетонни стени и бронирани кули срещу евентуална атака на силите на Башар Асад.

Дамаск наскоро обяви плановете си да започне мащабна офанзива в района, който отдавна се контролира от различни въоръжени опозиционни групировки. ООН предупреди, че такава офанзива може да доведе до "най-лошата хуманитарна катастрофа през 21 век".

В момента ССА наброява около 30 хиляди души, които сега се бият под знамето на "Сирийската национална армия" в районите на обхвата на турските операции.