Защо се стигна до скандала със Серина Уилямс?

11 Септември, 2018 11:57
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3356
Автор: Иво Стойнев

Финалът при жените на US Open между Серина Уилямс и Наоми Осака се запомни с голям скандал. 20-годишната японка триумфира с 6:2, 6:4 за пръв път в турнир от Големия шлем. Знаменитата американка пък получи две наказания, както и глоба от общо 17 000 долара.

Серина влезе в жесток спор със съдията и си позволи да го обижда. Американката бе бясна заради наказанията, които ѝ наложи реферът. А той направи това заради получени указания от треньора Патрик Муратоглу.

Дни след края на срещата специалисти не спират да обсъждат случилото се и как се е стигнало до него. Истината е, че правилата за указания от треньорите по време на мачове при мъжете и жени са много различни.

В мъжкия тенис законите са ясни - треньорите нямат право да дават абсолютно никакви указания на своите тенисисти по време на мачове. Това е валидно независимо дали става дума за двубои от Чалъндж турнири, от АТР турнири или от турнири от Големия шлем.

Докато при жените правилата са доста различни. Треньорите могат да дават указания на състезателките си по време на мачове. Но... Това е забранено единствено в двубои от турнири на Големия шлем. Какъвто е US Open, където се заформи скандалът със Серина Уилямс.

Голяма част от специалистите се обединиха в мнението, че правилата за мъжете и жените трябва да бъдат еднакви. Което ще означава, че вече указания на женски мачове не трябва да се дават и на двубои от WTA турнири, което досега беше разрешено. Водещите имена в този спорт признаха, че може да се случи объркване сред състезатели и треньори именно заради това, че през по-голямата част от сезона случаи като този със Серина Уилямс и получените указания от Муратоглу са разрешени.

Дискусиите тепърва ще продължат, но все повече хора са на мнение, че трябва да има промяна в правилата на женския тенис относно съветите от треньорите по време на мачове.