Тъжно: Българките живеят най-малко от страните в ЕС

11 Септември, 2018 12:55
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1996
Автор: Денис Джамбазов

Британските здравни служби публикуваха статистика, според която продължителността на живота на жените в Обединеното кралство е едва на 17-о място сред 28-те членки на Европейския съюз. От графиката се вижда, че българките са на последното място в това проучване. Класацията е направена въз основа на данни от Евростат.

Средната продължителност на живота на британките е 83 години, но това е под средната продължителност за ЕС като цяло. Най-дълголетни са испанките, при които този показател е малко над 86 години. Челната тройка се допълва от Франция и Италия. В дъното на таблицата са българките със 78 години средна продължителност на живота, непосредствено след румънките, латвийките и унгарките.

Професор Джон Нютън от правителствения отдел за подобряване на общественото здраве заяви, че резултатите пораждат загриженост, макар че не е тайна, че при британките се наблюдава висок процент на ракови заболявания, особено рак на гърдата. Консумацията на алкохол и затлъстяването също са фактори, допринасящи за раковите заболявания, предаде БНР.