Хиляди на стадиона да видят екзекуция

11 Септември, 2018 14:27
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8150
Автор: Росен Стойчев

В района на Гуандун има площад, който може да побира десетки хиляди. На него се извърши публична екзекуция, на която десетки, обвинени в търговия с наркотици, бяха екзекутирани с изстрел в главата. Практиката е куршумът да бъде платен от семейството на осъдените.

Това пише в своя статия от края на 2017 г. Стефано Зечи, цитирана от Against China.com.

Гражданите тогава бяха поканени на събитието чрез медиите и публични плакати. И те дойдоха много.

Много хора приемат смъртното наказание за тежки престъпления. В Китай обаче екзекуциите се превръщат в публични тържества. Смята се, че така хората се обучават да зачитат закона.

Така зрителят си мисли, че е добър и заслужава да живее, а задържаните са зли и заслужават смърт.

Как може държава, която е член на Съвета за сигурност на ООН да остане блокирана в такава анархичност? Отговор може да се намери в конфуцианския Китай, в който се приема нуждата от видимо наказание, с цел внушаване на страх и послушание.

Оказва се, че колкото повече научаваш за Китай, толкова по-обезпокоителна информация получаваш.

Проблемът е, че много хора възхваляват този модел. Дори в Италия се възприема идеята, че престъпникът в повечето случаи се измъква. Несъмнено италианската машина за справедливост има проблеми, но е лудост за пример да се дава Италия, където човешките права редовно се потъпкват.

Китайската съдебна система е корумпирана без да има минимални гаранции за обвиняемия. Използва се съдебна система, според която заподозрян може да бъде лишен от свобода до 3 години с директно решение от полицията, без за това да има съдебна заповед.

Най-вече тази система се използва срещу дисиденти.
В крайна сметка европейските привилегии са резултат от бавен и труден еволюционен процес. Трябва да ги защитаваме.