12 Септември, 2018 07:30 7 325 58

12 септември 1683 г. Полски крал спасява Виена от османците

  • виена-
  • османци-
  • ян iii собиески
12 септември 1683 г. Полски крал спасява Виена от османците - 1

На 12 септември 1683 г. приключва двудневната битка за Виена. До нея се стига, след като Османската империя е обсаждала града в продължение на 2 месеца.

Битката спира повторния опит на Османската империя да превземе австрийската столица. Първият е през далечната 1529 г. Сражението поставя началото на хегемонията на Хабсбургската династия в Централна Европа.

Виновникът за поражението на османците е полският крал Ян III Собиески. Той е командващ на обединените полско – австрийско - германски сили срещу османската армия, ръководена от великия везир Кара Мустафа паша.

Тази победа не само спира експанзията на Османската империя в Европа, но и осигурява международен престиж на Полша, която получава славата на „предна крепост на християнството“.

Обсадата на Виена започва на 14 юли 1683 г. Близо 90 000 османска армия, включително 12 000 еничарски корпус пристига пред стените на града.

Преди да дойде развръзката виенчани са разрушили къщите извън града, оставяйки празна равнина, която да изложи турците на ответен огън, ако се опитат да щурмуват града. Кара Мустафа паша нарежда създаването на мрежа от окопи, чрез които турците постепенно се приближават до градските стени. Оръдията на турците са остарели, а стените на Виена подсилени, поради което турците се съсредоточават върху копането на тунели и поставянето на мини, с които да взривят стените.

Кара Мустафа паша може да нареди щурмуване на града от армията си, която превъзхожда защитниците в съотношение 20:1, но това би му коствало големи загуби в жива сила, което великият везир иска да избегне. Според някои историци Кара Мустафа паша е искал да запази богатствата на града, които са щели да попаднат в ръцете на войниците, ако им е било заповядано да превземат града с щурм.

На 11-ти септември 1683 г. идва помощ в лицето на европейската армия от около 84 000 души. Битката е забележителна и с най-голямата кавалерийска атака в историята.

Турците понасят около 15 000 жертви, 5 000 пленени заедно с всички оръдия. Съюзниците дават около 4500 жертви (убити и ранени). Въпреки разгрома и отстъплението турците намират време да избият пленниците си, с изключение на благородниците, които могат да им донесат голям откуп.

В чест на Ян Собиески австрийците издигат църква на хълма Каленберг, северно от Виена. Железопътният маршрут от Виена до Варшава също носи неговото име, както и съзвездието Скутум Собиескии (Щитът на Собиески).

Тъй като Собиески поверява кралството си в ръцете на Богородица (Ченстоховската Богородица или Богородица от Ченстохова) преди битката папа Инокентий XI обявява празника на Святото име на Мария, който се чества само в Испания и Неаполитанското кралство, е валиден за цялата католическа църква.

Празнува се на 12 септември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рубладжийче

    17 56 Отговор
    Соросоидни лъжи. Русия е спасила Европа от турците!
  • 2 Сссерем

    34 34 Отговор
    Никъде никой не избива пленените освен фесовете,а ушанките ги избиват бавно в лагерите което е още по лошо.

    Коментиран от #3

  • 3 Историк

    27 23 Отговор

    До коментар #2 от "Сссерем":

    И ушанките са ги избивали, кога веднага кога след няколко месеца, както в Катин.
  • 4 Хасан

    25 44 Отговор
    Тогава не успяхме да превземем Европа чрез война, ама сега сме близо до това да я превземем икономически. И то благодарение на нашият далновиден президент г-н Ердоган. Сега Турция изнася много. Всяка седмица през Капитан Андреево минават милиони тирове пълни до горе с ибрици, баклава, локум, гьозлемета, джапанки и маратонки Адибас по 10 лв чифта. Обличаме и храним цяла Европа и половин Китай. И също всички европейци са луднали по музиката ни и културата ни. Великия везир Кара Мустафа не успя, но великият султан г-н Ердоган ще успее.

    Коментиран от #17, #19, #28, #51

  • 5 историка

    31 5 Отговор
    Мдааа явно австрийците са си нямали едно име като "наш" Лазар Коен който предава ключовете на Търновската крепост и османците влизат вътре мдааа.Ма за това няма да видите написано в нашата история и никой наш "историк" не го споменава даже защо ли ?И защо ли цяла тогавашна Европа е гледала как османците превземат държава след държава и не са си мръднали пръста да помагат а га им затопли под краката тогава се събират за Виена ?

    Коментиран от #31

  • 6 Българина

    25 5 Отговор
    Но пък ни оставят 500 г на тях! А сега дпс и дост ще ни върнат отново в османската кочина... С помощта на козяк и юдеите
  • 7 без мозък

    27 3 Отговор
    Първите три поста, класически пример за тролене!
  • 8 историк

    5 12 Отговор
    Ти си историк, колкото оня простия руски трол с многото никове.

    Правил съм реферат за Царевец, за Трапезица и Света гора не.Та това са три отделни крепостни съоражения, а не обща отбранителна структура.За Царевец има следи от овъгляване и палежи, влизането с предателство не предполага подобни следи.
    В самата крепост го няма цар Иван Шишман, което означава, че е нямало сериозно количество защитници, а се е намирал в Никопол, където по-късно се дава сражение
  • 9 Герчев

    11 3 Отговор
    до 8 "историка"
    Теб пък като никой не те натиска що скачаш ве М ? Я ми пиши защо Шишман го няма в крепоста и да я брани а мишкува далеч от нея и после какво става с него но не чети какво ти набива в главата чичко ти Гугъл че и той не знае всичко !!!

    Коментиран от #15

  • 10 Обикновен Бг

    6 0 Отговор
    Тогава се прочуват Небесните хусари .

    Коментиран от #11

  • 11 Бг 🇧🇬

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Обикновен Бг":

    Така е , даже групата SABATON има песен за тях и тяхната унищожителна атака над турците. Песента се казва НЕБЕСНИ ХУСАРИ и е един от хитовете ба групата.
  • 12 Инкогнито

    8 7 Отговор
    И какво ви грее соросчета победата при Виена? Пеосто са си спасили кожата З.Европа!! Истинското геройство извършва влаха Цепеш! А тук за 500 г.едно свестно въстание няма заради предателствата хората горе в балкана тия доло си правят моабети със турците

    Коментиран от #14

  • 13 ivan4o

    3 9 Отговор
    А бре писателя на статията, що не написа причината на обсадата, бре мушмул

    Коментиран от #57

  • 14 СссереМ

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Инкогнито":

    Какво геройство извършва цепеш,или си прекалил с романите на Стоукър или си забравил че раду красивия го прогонва с армията на мехмед.
  • 15 istorika

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Герчев":

    Ама ти верно си льохман...кой да ме натиска, че и разрешение да искам да пиша под статията.А върви си коси сеното просто комунде от шумата.Поне от гората слез у селото.Никой не е ти е крив, че си голям прост
  • 16 историк

    14 1 Отговор
    Има чума вБългария и Европа, като загиват 30% от населението в Европа.Така че, е ясно турците идват в България при редуцирано население, после политическо е раздробено, няма достатъчно войници за борба с централизирана държава, каквито са османците.Ако България беше, такава от Аспарух до Самуил или по-точно до Иван Асен ІІ, вероятно щеше да устои на нашествието.
    Стои в Никопол, защото чака Сигизмунд, унгарския крал, както и Мирчо Стария, Михаил Храбри(Влашките воеводства)Обаче, те се забавят с организирането на похода и идват година по-късно(1396) и няма решително сражение

    Коментиран от #20

  • 17 ЗайоБайо

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Вашата главна експортна стока са турците, които храним в Европа. Ние я рекламираме от доста време,щото не работи и само се размножава , ама няма шанс да я върнем за съжаление
  • 18 Osman

    6 14 Отговор
    Неуспехът на битката за Виена се дължи на предателството на татарския хан който в последния момент бяга и изоставя османските войски , а не на някакъв дъртак Собиески и сборната му армия от полски и други педали

    Коментиран от #21, #30

  • 19 ХАСАН

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Пак правиш провокации от мое име
  • 20 ХАСАН

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "историк":

    Когато турците идват на Балканите отдавна няма българска държава..има царство на феодала Иван Шишман, Видинска царство идр. Това не са държави а просто една крепост и 20села..нямм държавност,няма зааони,няма правна и данъчна система...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ХАСАН

    5 14 Отговор
    И с османците на Балканите възниква териториално,правно,зааонодателно и данъчно устройство !

    Коментиран от #24

  • 23 ХАСАН

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "Преброяване на бесните язовци":

    Ами това е твое мнение ..но от разпада на Османска империя се образуваха около 30страни ..значи съотношението е 30 към 1 ...африканци,араби,кюрди,бъьнари,роми,сърби,боснееци,гърци и мн други народи
  • 24 стоян георгиев

    16 7 Отговор

    До коментар #22 от "ХАСАН":

    хасанчо карам те бая отдавна да ми обясниш кво изгради за 500 години османската империя?може да я сравниш да речем с австроунгарската която и е съседка и и съществува паралелно с нея.даи да видим колко турски композитора има или архитекта или инжинера ...или квото се сетиш извън разбоиници и убиици?сети се за някакво инфраструктурно съоръжение изградено от османската империя или за нещо друго значимо останало след нея.даже тия дето сте неини фенове и днес сте отчаяно изостанали от цивиилизацията ,основно необразовани и радикализирани мюсулмани.та чакам да ми отговориш.истанбул великата ви столица и огромен град има две три исторически забележителности и те са основно византииски или църквата преправена в джамия .всичко друго е пълен каляк!та тва ли трябва да въстановяваме сега ?ислямска държава ?

    Коментиран от #26, #27, #33, #37, #41

  • 25 А ти смелият

    5 6 Отговор

    До коментар #21 от "Преброяване на бесните язовци":

    Като влизаш в битка един към 50 що си се посрал и си стоял 5 века роб? Че дори и сам не си искал да се освободиш...
  • 26 Примерно

    0 11 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Суецкият канал и много други.
    Мога да продължа да ти отварям опита ама ти си вътрешно сляп.
    Я кажи българите какво са оставили...
  • 27 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Абсолютно вярно! Почти всичко построено е било преди да го завладеят! Даже това, което е построено по време на османската власт, не е построено от османци, а най-вече от араби!Лошото е, че и нас завлякоха с тях! Цели 500 години тъпчем на едно място... Ама, така е.. И тогава и сега сме разединени... При тези условия - няма просперитет.
  • 28 Лоби

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Колко си тъБ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 касапина

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Osman":

    Не си прав,просто аскера е келяв, и дотогава са разчитали на многочислено превъзходство, обиkновенно 20-30 пъти ,като са вадили аскери в неограничено количество, от склада в мала азия, изобщо не ги е боляло за мъртвите. За качеството на аскера достатъчно говори броя на мъртвите. То и сега качеството е същото, хич го няма.

    Коментиран от #50

  • 31 не че нещо ама е така

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "историка":

    И кои са тия държава след държава дето са превземали турците като говориш за Търново? Щото ако не се сещаш ние сме първите дето са превзели...
  • 32 ХАСАН

    6 11 Отговор
    Кажи ми за едно инфраструктурно съоръжение изградено от Австроунгарската империя?? ..Рееесанса на Европа почва с колониализма на Америките,Индия идр...В основата на западната цивилизация са кръвта,потта и богатсвата на Африка,Индия,Америките!Докато османците не бяха колониалисти а се грижеха за народите обитаващи завладените земи!

    Коментиран от #34, #35, #53

  • 33 ХАСАН

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Ти си българин и е нормално да си имаш робско съзнание..именно затова се прекланяше пред русата култура и постижения а сега пред западната...ниэо един аннличанин или руснак не знае за Ботев или Вазов ,но българина трябва да знае Чайковски или Шекспир...а последните двама са допринесли за английската и руската култура но не и българската

    Коментиран от #36, #55

  • 34 касапина

    10 3 Отговор

    До коментар #32 от "ХАСАН":

    В Батак са положили особени грижи за местното население, само заради това трябва да бъдат избити поне 1000 пъти повече турци.

    Коментиран от #38, #40

  • 35 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "ХАСАН":

    Що не ходиш да подражаваш на вятъра. Ще е по-полезно от лъжите тук.
  • 36 Наакана кадъна

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "ХАСАН":

    Като ти види човек начина на писане, разбира колко ти е акълът и оттам - каква е стойността на мнението ти.
  • 37 ХАСАН

    1 9 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    И на това му казваме ,стояне ..културна асимиоация и културно робство...турчина не те караше да не учиш,да не пишеш,да учиш османски,да си смениш вярата...просто бълнарина не се разви ,защото си живееше по села и-паланки ...впоследствие с възникването на градовете се създадоха-школи и книжовност
  • 38 ХАСАН

    3 13 Отговор

    До коментар #34 от "касапина":

    Немски историци отдавна опровергаха мита Батак
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ХАСАН

    1 7 Отговор

    До коментар #34 от "касапина":

    Трябва да си вземеш хапчета ..ти не си добре...ако имаш проблеми иди на доктор
  • 41 Yavuz

    8 9 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Защо тогава сте ходели да се образовате в Истанбул, австрийският крал ли построи Рилския манастир ,защо след като повече от сто години не сте под турска власт Турция е 17-та икономика в света и една от най бързо развиващите се икономики в света ,а България е обречена да изчезне напълно. Извън няколко града в България положението е трагично-абсолютет феодализъм. Докато българинът е притежавал къща на два етажа и най плодородните земи на Европа, текстилна фабрика стоката от която се купува от държавата (за армията),западните колонизатори поголовно изтребват местното население на Южна и Северна Америка и отвличат чернокожи от Африка за роби в плантациите.

    Коментиран от #46

  • 42 Yavuz

    2 9 Отговор
    Броени дни остават до откриването на най голямото летище в света край Истанбул идете да видите вместо да злобеете по форумите.

    Коментиран от #44

  • 43 хасаня

    10 2 Отговор
    Да беше отишъл има една църква в Батак, където са изклани хората.Ама то само Батак ли е.Нали имаш пукали, Хасане, не си сляп.Вероятно ще ги видиш миролюбивите мюсюлмани, какви са ги дробили.Такива, като Вас 500г. трябва Ви е срам, че сте им наследници.Пак те, мозък дават с цялото си нахалство.

    Коментиран от #48

  • 44 касапина

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Yavuz":

    Никой няма мерак да ходи там,всеки нормален човек гледа на запад, там наистина има какво да се види- нормални хора и култура ,а не вмирисани кадъни с мръсни шалвари и педаломанафи.
  • 45 1994

    8 0 Отговор
    Абсолютно безпардонни са.Вместо да са благодарни,че бай Тошо им позволи да останат и благодарение на това днес могат да обикалят из Европа,те се държат нагло.

    Коментиран от #52

  • 46 касапина

    12 2 Отговор

    До коментар #41 от "Yavuz":

    Всички учители в Константинопол са били Австрийци Французи и Англичани ,селджуците нямат толкова акъл че да станат учители.

    Коментиран от #49

  • 47 Бай Спиро

    1 1 Отговор
    Колко героично нали! Само че никъде не се говори за пари. Защо? За пари, за при става въпрос, както винаги. Дали някъде са запазени документи за пазарлъците докъде Собиески ще си плаща разходите и от къде ще му ги плаща австрийския владетел? Вярно е, че османците и съюзниците им са искали богатствата , но дали има документ за скандала и разправията още преди да са влезли във Виена как да се делят въпросните богатства. Най-накрая е победил този, който е решил да плати сметката и то най-вече от страх да не стане една глава по-нисък, но е свършило работа.
  • 48 ivan4o

    0 5 Отговор

    До коментар #43 от "хасаня":

    У Батак не са седели мирно и са яли сатъра
  • 49 Валя

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "касапина":

    О не имали са отлични учители , в извратените религиозни науки промиващи мозъци са били истински професионалисти инженери-имами,юристи-ходжи и т.н.
  • 50 999

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "касапина":

    ма много си прав...те затова кюрдите ги маат кат шкембе у дувар...
  • 51 свободно мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Тази статия е само 10процента вярна.1-осм.армия-93000х.съюзници. -235000.х.Това е истината.вярно е че оръдията са били остарели.но не е вярно че убили пленници.вярно е че ист.ценности не са пипнати.но Сина не Европа се пада.те нямат деца да са живи арабите
  • 52 свободно мислещ

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "1994":

    Турците работиха най тежката работа в-БГ.ТЮТЮН.СТРОИТЕЛСТВО.ПО ЗАВОД.СТРУГАРИ да изброявам ли още Г-АЦИ.направихме БГ.ГРАДИНА.но вече свърши
    Богати сме работим ЕС.няма тютюн.няма животни с БГ-свърши сеее2еее
  • 53 свободно мислещ

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "ХАСАН":

    Хасане.много благодаря на ALLAH.че имам умен сънародник като теб.и запомнете ЕВРОПАТА ще бъде наша-без изстрелян куршум.гледах мача с Швеция-то Турците бяха колкото шведите.ИДВАМЕ.ЮОРИЕНТИРАЙТЕ СЕ
  • 54 мето

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Преброяване на бесните язовци":

    не си прав неук п...
  • 55 uio

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "ХАСАН":

    Дай да се срещнем и ти турчино веднага ще застанеш в кучешка поза.
  • 56 Няма

    0 3 Отговор
    Абе какво си чешите езиците с тез турци постоянно?!!!Ама ходите да си печете задниците в Турция и да се лекувате в Турция.Ако толкова е било зле по време на така нареченото "робство" тази империя не би просъществувала 623 ход.Яд ви е,че вие не можете да се похвалите с такава история!
  • 57 факти

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ivan4o":

    Писал е как крадливата османска шайка искала богатствата на града.То чалмите само това гледат да грабят и някой да работи вместо тях.
  • 58 Brat

    0 0 Отговор
    А през 2019- та кметът Майкъл Лудвиг отказва да му издигне паметник, че видиш ли, бил антитурски.
Новини по държави: