Протести по руски! Вижте колко са арестуваните

11 Септември, 2018 16:05
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1236
Автор: Денис Джамбазов

Стана ясен броят на арестуваните протестиращи, излезли по улиците на Русия в антиправителствени демонстрации. Те бяха насочени срещу увеличаването на пенсионната възраст. Задържаните лица са над 1000.

В Санкт Петербург са били арестувани 452 души. В социалните мрежи бяха разпространи кадри от сблъсъците между протестиращи и полицаи. Стотици демонстранти там бяха тикнати в затвора, съобщи „Индипендънт“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че силите на реда са следвали закона.

Протести имаше в близо 80 населени места. Опозиционер номер едно срещу Владимир Путин – Алексей Навални организира протестите. Дни преди това той беше арестуван пред дома си в столицата Москва. Народното недоволство се зароди заради плановете на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране на руснаците.

Планът на правителството е възрастта за пенсиониране за мъжете да бъде увеличена до 65 години, а за жените – 60 години. Средната продължително на живота на мъжете в Русия е 66 години. На практика властите искат да спестят плащане на пенсии за руснаците.