Вербуван агент разпознал килърите на Скрипал

11 Септември, 2018 20:00
51 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5593
Автор: Денис Джамбазов

Руските агенти, натоварени със задачата да убият Сергей Скрипал във Великобритания, са били идентифицирани от друг руснак, съобщи британското издание „Дейли експрес“, позовавайки се на информация на разузнавателните служби.

Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха отровени с „Новичок“ в началото на месец март тази година. Двамата оцеляха по чудо. Оказва се, че руски агент с кодово име „Аполо" е бил вербуван от британските силови служби седмици след инцидента и е изиграл важна роля в разследването.

Руският агент е бил вербуван от британските тайни служби в италианската столица Рим. Въпреки че е бил на служба в руското посолство там, истинската му работа е била да събира класифицирана информация за НАТО. Агент „Аполо" е бил вербуван от британците. Те му показали снимки на двамата руснаци – Александър Петров и Руслан Боширов, които били сочени за похитителите на Скрипал.

Агент „Аполо" ги е разпознал и е издал истинските им имена на британските служби. Те отдавна знаели за тях, но информацията не била разгласена в медиите, защото в Лондон се надявали двамата руснаци да излязат извън Русия отново и да бъдат арестувани. Това обаче едва ли ще се случи някога. Русия отрича да има връзка с аферата „Скрипал“.