Австрия: Орбан трябва да бъде наказан

11 Септември, 2018 17:55
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2636
Автор: Денис Джамбазов

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че австрийските евродепутати ще гласуват в полза на процедурата за налагане на санкции срещу Унгария, предаде EUobserver. Тя ще се състои на 12 септември в Европейския парламент.

„Няма компромиси относно върховенството на закона. Основните ценности трябва да бъдат защитени“, заяви Курц в телевизионно интервю за ORF. „Решихме, че австрийските евродепутати ще гласуват в полза на процедурата по член 7“, заяви австрийският лидер.

Решението е необичайно за Курц, който има близки отношения с унгарския премиер Виктор Орбан, с когото споделят общи идеи. Австрийският канцлер заяви, че се надява да използва тези връзки, за да изгради мостове между западните и източните страни-членки на ЕС, които са в конфликт заради миграцията и други проблеми.

Процедурата по член 7 на теория може да доведе до отнемане правото на глас на Унгария в Европейския съвет заради системно нарушаване на върховенството на закона, въпреки че се изисква единодушие от другите страни в блока. Самият Виктор Орбан смята, че Европейският парламент вече е взел решението си да накаже Унгария. Страната бе обвинена, че нарушава редица основни ценности на ЕС.