Руснаците сменят Черно море с Турция

11 Септември, 2018 21:00
72 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6902
Автор: Денис Джамбазов

Поне половин милион посетители са летували у нас. Сезонът е успешен, но на този фон се наблюдава лек отлив на руски туристи. Като предпочитана от тях дестинация скорост набира южната ни съседка Турция. Темата заяви пред Novini.bg зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) проф. Георги Рачев. Според него условията до края на месеца се очертават благоприятни за почивка.

„Аз бях дал една прогноза, че водата на Черно море ще остане топла до 15 септември - поне 25 градуса. Това се изпълнява поне до този момент. Остава още една седмица и аз смятам, че тя ще се запази. Много са благоприятни условията за туризъм“, обясни проф. Рачев. По думите му сезонът е хубав и нормален.

„Увеличението е от няколко процента. От 4% до 5% - това са предварителните прогнози. Сега ще излезе за август месец и ще се види до каква степен се компенсира това малко изоставане, което се наблюдаваше през юни и началото на юли месец“, обясни експертът. Според него очакванията в началото на сезона напълно се оправдават. „Малко по-малко руски туристи - това е нормално във връзка с обстановката, с икономическата ситуация в Русия. Мощно се навлезе отново на турския пазар“, обясни още проф. Георги Рачев.

По думите му запазените места по хотелите у нас са в рамките на поносимото „Българинът пътува доста и аз продължавам да съветвам моите колеги от хотелиерския бранш да обръщат все по-голямо внимание на българския турист“, категоричен бе експертът. Проф. Рачев посочи и проблемите по морето. Според него това са шумът, пренаселеността и алкохолният туризъм. „Просто държавата трябва да поеме сектора в ръцете си и да не го изпуска нито за секунда“, обясни той.