Хем каравана, хем лодка

11 Септември, 2018 19:01
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8374
Автор: Георги Касабов

Плаващите каравани не са новост. Първите опити за създаване на амфибийни домове на колела датират от 60-те години на миналия век, но така и не успяват да се наложат на пазара. Германската компания Caravanboat обаче се надява да промени това.

Departure One е 9-метров хибрид между каравана и лодка. На сушата се превозва с ремарке, снабдено с лебедка за спускане на вода.

В жилищния модул има четири легла, кухненски блок, санитарен възел и всекидневна. Покривът може да се използва като палуба за отдих. Запасът от прясна вода и гориво стига за две денонощия автономно плаване.

Когато не е свързана с електрическата мрежа на сушата, Departure One се отоплява и охлажда от специална система, захранвана от бензинов генератор. Той осигурява и 220-волтово електрическо напрежение, подпомаган от слънчеви панели на покрива.

В задната част е разположена малка тераса, от която се осъществява управлението. Задвижването е поверено на извънбордови мотор с мощност 11 кВт/15 к.с.

Caravanboat е базирана в Рощок, но Departure One се сглобява в Хамбург. Базовата цена на плаващата каравана е €58 000 или колкото нова японски всъдеход с рамна конструкция.