Ръст от 7% сред чуждите туристи у нас

11 Септември, 2018 19:43
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 722
Автор: Милена Богданова

Над 5.2 милиона чужденци са пребивавали в България в периода януари-юли тази година. Това е ръст от 7% спрямо същия период на миналата година. За периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн., което е с 3.6% повече спрямо миналата година.

„Отлични са и показателите за приходите - над 1.3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017-а. Трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което говори, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на сезона.

„Увереност, че с това лято полагаме добра основа за следващата година, ни дават туроператори като „Томас Кук“ и „ТУИ“, които обмислят да стартират полети за България още от април 2019 г. Така реално ще се разширят крилата на активния сезон”, каза още тя.

По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 г. България се представя много успешно на пазари като Великобритания и Франция. През юни 2018-а България отчита над 3.1 млн. нощувки на чужденци. По този показател сме преди Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и други.