Къде изчезнаха 1 млрд. лв. в здравеопазването?

12 Септември, 2018 09:15
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1969
Автор: Венцислав Михайлов

Държавата прибра над 1 млрд. лева, които не стана ясно къде отидоха, заяви пред БНТ председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

"Това е теоретичен модел, който ни беше представен най-общо, без документация. В този модел отсъства договорното начало. Това най-много ни притеснява, защото договорното начало само по себе си осигурява освен договор, отговорност от отсрещната страна. Попитахме къде е нашето място, но ни беше отговорено, че няма да има рамков договор. Не можем да си позволим след 18 години отново да се връщаме към административно здравеопазване".

Това припомни пред сутрешния блок на БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод за новия здравноосигурителен модел, който предвижда задължителна допълнителна застраховка и доплащане за лечение.

"В този модел виждаме тройно натоварване на хората, които и сега плащат здравни вноски, и никакви мерки срещу тези, които не плащат здравни осигуровки", заяви още председателят на Българския лекарски съюз.

"Ако идеята е да се вкарат допълнителни пари чрез кешово плащане, застраховка, това не е правилно. Когато се кара пациентът да плаща още, както беше преди около 12 години, това не доведе до нищо. Държавата прибра над 1 млрд. лева, които не стана ясно къде отидоха", заяви председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

"Трябва да се изясни за какво точно ще са тези 12 лева, какво точно ще прави този застраховател, какво повече ще гарантира на пациента", добави той.