12 Септември, 2018 10:49 4 762 13

НАТО - Варшавски договор - България

  • нато-
  • варшавски договор-
  • българия-
  • армия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повод за този пост са заглавия от последния месец и бруталните лъжи в разработките за НАТО и Варшавския договор в разни територии, писани в духа за пътуванията на Васил Левски в лодката на бай Кемал през Дунава.
Това коментира в профила си във „Фейсбук“ футболният мениджър Петьо Костадинов - Полковника.

Ще уточня, че във военните училища преди 10 ноември 1989 година имаше една специалност, която изучаваше различни от другите науки. Включително История на дипломацията, по която полагаше изпит. Изучаваха се томове изворова информация. На нашата група тази материя преподаваше знаменитият габровец и светъл ум Христо Мянков.

И така. Често задаваният въпрос в последните седмици е защо има НАТО, след като вече няма Варшавски договор. Грешен въпрос. Както е грешна и напълно лъжлива разработката в глава НАТО на "Уикипедия". Въпросът е грешен, защото не НАТО е следствие на Варшавския договор, а точно обратното.

Веднага след войната по-малките напатили се Белгия, Холандия и Люксембург поставят началото на сили за обща сигурност. През 1948 г. към тях се присъединяват големите Франция и Обединеното кралство, за да се стигне до приобщаването на трансконтинентални сили, което вече е нарушение на Международното право.

Светският съюз, нещо, което е напълно нормално 4 години след края на Втората световна война, не само сондира, но и се кандидатира за член, като приема идеите и Устава на организацията. На НАТО. Има и самочувствието за паритет, доколкото също вече притежава атомна бомба. Получава обаче отказ.

Именно той е причина за старт и подписването на Пакт за обща отбрана във Варшава през 1955 година върху основата на вече съществуващия икономически съюз - Съюз за икономическа взаимопомощ, връстник на НАТО. И светът влиза трайно в правилата на Студената война.

Варшавският договор обаче не допуска формалното включване и нарушаването на Международното право на икономическите си партньори в СИВ, като Куба и Монголия. Със статут на наблюдател дълго е и Югославия.
За България днес не е важен въпросът за Варшавския договор и наличието на НАТО.

А ясната и обоснована точна дефиниция, извън угодните клишета на Стратегия за национална сигурност, включително неотменимите темели за икономическа устойчивост и растеж. В това число прекратяване на износа и явната кражба на българското национално богатство. Дори с цената на категорично искане за преразглеждане на Европейския договор и унизителното място на България в него.

И Въпроси далеко от евтината препирня за НАТО и Варшавския договор:
1. Кой предаде силите и боеспособността на Българската армия?
2. Кой допусна рестрикция на числения състав на армейските сили под 30 000, при 20 000 по престъпния Ньойски договор преди 99 години?
3. Кой позволи и предаде българските интереси с лобирането Югозападните покрайнини да получат легитимиране с ново име, против всякакви опорни точки на българските интереси, включително подаряването на историята и паметта на нашите прадеди за потупване по рамото от слуги на глобалната икономическа идея? И кой ще понесе политическата, а и съдебна отговорност за това?
4. Кой, кога и къде постави въпроса за Западните покрайнини, след разпада на Югославия?
5. Кой, кога и къде постави въпроса за Чл.48 от Ньойския договор и Беломорска Тракия?
6. Каква е политиката към потомците на останалите над 600 000 българи зад националните граници след Ньойския договор?
7. Съществува ли национална идея през ноември идната година опело ли ще правим след 100 години от загробващия националния интерес договор или ще държим речи с либерално лигавене, сервилност и още низ от предателства?
8. Какви са материалните резерви и стандарт на обучение на личния състав? Какъв е резервът от личен състав за възстановяване на основите на националната сигурност?

Защото ще се върна в началото. Съюзниците се срещат и прегръщат на Елба през 1945 година. Четири години по-късно, през 1949 година, те вече са непримирими врагове.
Някой ще оспори ли, че тук е България? Кой в политическия и военния съюз си позволява да наложи воля на Унгария? Вече Италия.

Носталгичните разигравания за някакви временни червени, сини, пембени и всякакви политически етюди, или пък сервилните към новите търговци в храма, вероятно носят някому поне 30 сребърника. Но те с нищо не помагат на националното унижение и усещането за непреодолимо нещастие на мирния и силно трудолюбив български народ. И чист. Български народ.

Няма популистки национализъм! Има национални предатели.

МНОГО СЕ НАДЯВАМ МЕЖДУ 16-И И 19 СЕПТЕМВРИ ДА НЕ ЗАБРАВИМ СЕРВИЛНО 9-А ПЛЕВЕНСКА ДИВИЗИЯ И ГЕНЕРАЛ ВЛАДИМИР ВАЗОВ! ВЯРНО - 100 ГОДИНИ. НО ВСЕ НЯКОЙ ЩЕ ПОМНИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    13 20 Отговор
    Кой знае, че България е жива и мърда бе.. Последната дупка на кавала сте, безполезна бройка на ЕС и НАТО..

    Коментиран от #5

  • 2 122ро средно София

    10 12 Отговор
    Кво беше това - българия?
  • 3 НКВД

    20 1 Отговор
    НАТО след разпада на Варшавския договор си чисто военно икономическа структура на ЕС +САЩ с главен търговец вторите.искаш в ЕС получаваш и НАТО в пакета!
  • 4 Коча

    30 2 Отговор
    Защо само въпроси като се знаят отговорите.Продажниците Ф.Димитров,С.Ганев ,Ж.Желев ,С Паси продължени от Плевенлиев и много други.Ще останат в историята като унищожители но българсата идентичност заради лични облаги.

    Коментиран от #6

  • 5 onq s konq

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Девяткин,...ти турчин ли си?
  • 6 Алексей

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Коча":

    А Андрей Луканов, който създаде СДС, за да е контролирано от БКП защо го пропусна ?

    Коментиран от #8

  • 7 Гуньо

    3 17 Отговор
    аФтора се е изходил рядко и е сендал отгоре на свършеното нещо
  • 8 Коча

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алексей":

    Пропуснал съм го мозъка на мафията,но заедно с него И Инджев ,Коритаров и много други журналисти агенти на ДС.
  • 9 ПЕЕВ

    7 18 Отговор
    МНОГО ИЗОПАЧЕНИ ФАКТИ ИМА В СТАТИЯТА ЦЕЛЯЩИ ДА ИЗКАРАТ СССР В МИРОЛЮБИВА И ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА.
  • 10 Няма виновни

    23 1 Отговор
    за поръчаното отвън унищожаване на Българската армия и най-вече на нейните ракетни войски с СС 23,главно по настояване на Турция и с активното участие на ФАЩ. Сега ще купуваме бракувана техника за милиарди на гърба на народа, а ползата ще е никаква.
  • 11 Обикновен Бг

    8 5 Отговор
    Франция НИКОГА НЕ Е БИЛА , НИТО Е ЧЛЕНКА НА НАТО. Тя е сааамо и единствено НАБЛЮДАТЕЛ в НАТО. Още Де Гол през 1963 г. прави ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА си реч в ООН , че ПОНЕЖЕ НАТО Е АМЕРИКАНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ И ЗАЩИТАВА ЕЕЕЕДИНСТВЕНО АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В СВЕТА , И ЧРЕЗ НЕЯ САЩ УНИЩОЖАВАТ НЕЗАВИСИМИТЕ ИКОНОМИКИ , ФРАНЦИЯ НЯМА ДА ПРИЕМЕ ДА Е СЛУГА НА САЩ , А ФРЕНСКАТА ИКОНОМОКА ЩЕ РАБОТИ ЕЕЕЕДИНСТВЕНО ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА ФРАНЦИЯ. ЗАТОВА ЩЕ ПРИСЪСТВА В НАТО ЕЕЕДИНСТВЕНО КАТО НАБЛЮДАТЕЛ , ЗА ДА СПРЕ ВСЯКО МИНИМАЛНО ВМЕШАТЕЛСТВО В ИНТЕРС НА ФРАНЦИЯ. И ДОООООСЕГА ФРАНЦИЯ Е СААААМО И ЕДИНСТВЕНО НАБЛЮДАТЕЛ В НАТО.
  • 12 никифор танев

    11 3 Отговор
    и коя страна от иэточна Европа эаплашваше Холандия,Белгия иЛюксембург а после Франция бе СОПОЛ?? АМАН ОТ ИДИОТИ.....
  • 13 Dorian

    8 0 Отговор
    Всеки спи. Всеки управник е съгласен с политиката на Брюксел отгоре. А до Брюксел се допитват малките държави, за разлика от нас. Защо има спор между Гърция и Македония. Македония е област в България. Следователно България може да има претенции и в Гърция. Защо спим по отношение на Молдова и Украйна? След скалъпения Майдан, стана отвратително. Орбан вече търси правата на унгарската общност в закарпатска Украйна. А бесарабските българи? Румъния провежда абсолютно безпочвена пропаганда в Молдавия и ЕС тихо наблюдава. А бесарабските българи? Или и те ще вземат насериозно историята, че са наследници на Римски заселници и са се крили 2 хилядолетия в някоя несъществуваща планина и изведнъж слизат и почват да говорят на възроден латински. В западните покрайнини има 2-3 общини с 15 хиляди човека. Бесарабските българи са между половин и един милион. За Македония да не говорим. Кои са приоритетите? Или щом сме в ЕС, нямаме думата.