Last news in Fakti

14 Септември, 2018 09:42 2 642 3

74-годишен плувец от Силистра с рекорд

  • плуване-
  • рекорд-
  • силистра-
  • ангел милков

Ангел Милков е най-възрастният българин, преодолял 10 километра

74-годишен плувец от Силистра с рекорд - 1
Фото Бай Енчо/ Дарик

74-годишният силистренец Ангел Милков постави рекорд за възрастта си, като преплува 10 километра, съобщи "Дарик". Досега в България човек на тази възраст не е преодолявал подобна дистанция с плуване. Рекордът е удостоверен от съдията от Федерацията по плуване Велислав Цеков и се очаква да бъде въведен като стандарт за преодоляване от хора на тази възраст.

10-километровото плуване се състоя в 25-метровия закрит плувен басейн в град Силистра на 12 септември, в навечерието на празника на крайдунавския град - Кръстовден. За Ангел Милков това е било предизвикателство, с което да даде добър пример както на децата си, така и на съгражданите си, а и на младите хора като цяло, които според него трябва повече да се занимават със спорт.

74-годишен плувец от Силистра с рекорд

В семейството на Ангел Милков любовта към спорта се предава от поколение на поколение. Той има четири деца - двама сина и две дъщери. Две от тях - Емил и Румела са треньори по плуване, като той е президент и старши треньор на НСК "Олимп", а тя е била на крачка от поставянето на национален рекорд преди години.

"Не съм спирал да водя активен начин на живот, откакто се помня. Полагам ежедневни усилия, за да се поддържам в добро здраве и спортна форма. Конкретно за предстоящото ми плуване се подготвям допълнително чрез тренировки по плуване от два месеца. Опитът, който съм събрал като състезател (вече бивш) и треньор по плуване в България и зад граница (като треньор на Националния отбор по плуване в ОМАН) ми помогнаха до известна степен да си направя подготвителния план", заяви шампионът, цитиран от "Дарик".

След поставянето на рекорда, Милков сподели с усмивка, че е можел да изплува още толкова, но не е искал да кара хората да го чакат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 александър

    7 0 Отговор
    Браво! Възхитително начинание, надявам се повече медии да отразят това постижение и да агитират повече младите хора към спортните площадки и басейни.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цецо

    3 0 Отговор
    Поздравления и голямо уважение от мен към този голям българин!!! Да е жив и здрав!!!