Last news in Fakti

18 Септември, 2018 19:00 5 350 7

България на Биг Брадъра

  • българия-
  • протест-
  • биг брадър
България на Биг Брадъра - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Ачев

"Биг Брадър" спира. Настоящият сезон ще е последният за шоуто. Само че не в България, а във Великобритания.

В България нищо не спира. Точно заради това, признавам, завидях съвсем неблагородно на британците. Защото причината техният "Биг Брадър" да спре е слабият интерес.

У нас не е така. Интересът не отслабва, защото просто сме такива – такъв ни е манталитетът. Исторически доказателства за това има колкото искаш, но едно от последните лъсна в края на миналата седмица. Тогава се появиха трима "апостоли", които от известно време опитват през Facebook да организират протест, с който да се покаже народното недоволство от ситуацията в България. Но работата стана по ... брадърски.

Да погледнем какво искат и предлагат въпросните хора. Първо - да се маха Борисов. Дотук добре. Второ - Народното събрание обаче да си остане, но да гласува както искат протестиращите. Диктатура в най-добрия случай - обратно в комунизма?! Трето - въпросният парламент да гарантира избори за промяна на законодателството. Същият парламент, в който стоят "всички управляващи мафии"?! Четвърто - да се отзовават вече назначени фигури в изпълнителната власт, ако не си вършат работата. Кой ще казва, че не си я вършат? Как ще ги отзоваваме?

Има и други идеи, които на хартия звучат чудесно - отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизационни и концесионни сделки, замяна на имоти държавна и общинска собственост и възлагане на обществени поръчки. Въпросът е как ще стане на практика? И кой ще гарантира да стане - трима господа, които се представят с имената си, сякаш тези имена говорят нещо на някого извън близките и приятелите им?

Въпросът с практиката става още по-притеснителен, когато "организаторите на народното недоволство" бяха попитани нещо съвсем нормално – колко души очакват да ги подкрепят? Те отговориха, че не знаят, но по-важни били идеите от хората. А основната идея, на която се набляга, е - "ние" да сме решаваме всичко, каквото и Народното събрание (тогава за какво ни е Народно събрание, да повторя?), "ние" да разпределяме парите, понеже сегашните са продажници (каква е гаранцията, че "ние" няма да сме същите?), "ние" да излъчим правителство. Кои сме ние е съвсем друг въпрос - защото през годините се появиха много пъти "ние", които се оказаха "те" - като сегашните.

Да повторим - искаш да промениш някаква система, но като те попитат каква подкрепа имаш – всеки си има самоорганизация! И ако вземат да те попитат какво предлагаш като алтернатива, става като с Корнелия Нинова: "Имаме нужда от идеи и се обръщаме към Вас да ги предложим". При по-настойчиви въпроси като как точно, на практика ще се реализират идеи като "протестът да излъчи правителство" - продажник си!

Искаме, но не можем, нямаме наистина сериозна идея и сериозна подкрепа как – ето това е проблемът. Защото приказки като "който не е с нас, е против нас, във Facebook ни плюят само мишките, които седят на дивана, сигурно им плащат" в дългосрочен план будят единствено присмех, не и доверие. На който иска, но не може, му остават две опции - да крещи и да гледа. Крещящият си мисли, че е прероденият Левски. Гледащият не си го мисли, но и не прави нищо - все едно го няма. Всъщност и двамата са от породата на Брадъра. Поредните!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    24 2 Отговор
    Ама тая " помия " има ли нормален човек, който да я гледа ???
  • 2 работеща идея

    31 1 Отговор
    Всъщност, т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.

    Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.


    Предлагам коефицент на гражданска стойност, основан на: образование, трудов стаж, семейно положение, възраст, деца, размер на внесените данъци, съдебно минало (рецидивисти, примерно, без право на глас)... Бонуси: международни постижения, национални постижения...

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Маркиз дьо Отзад

    17 6 Отговор
    И кво предлагаш бе, Ачев? Всичко да си остане по старому, щото така си ти е добре ли бе, гербаджийче? Нещастен лизач си ти, гербаджийска амеба!
  • 5 гоост

    14 0 Отговор
    ИДИЛ пое отговорноста за излъчването на VIP BROTHER БЪЛГАРИЯ
  • 6 Ташунко

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "работеща идея":

    Добре предлагаш пич, ама кой ли ще те чуе? Виж в каква бананова република живеем, виж чалгарите около теб..виж тезата на авторчето на тая „статия” - колко усърдно защитава статуквото, тънко измивайки си ръчичките с Биг Брадър - простотията, която всеки твърди, че не гледа, ама май не е така. Оправия, за съжаление, няма да има, така, че си мечтаеш за утопии!
  • 7 Члена

    13 1 Отговор
    Ачев, ачев откъде изпълзя и ти и започна да бълваш помия.