Last news in Fakti

23 Септември, 2018 23:01 4 595 20

Поскъпват дървата за огрев

  • дърво-
  • отопление-
  • огрев-
  • дърва

При някои общини увеличението достига дори 25%

Цените на дървесината са по-високи спрямо миналата година. Това каза пред "Фокус" инж. Станимир Божанов, директор на Регионална дирекция по горите – Бургас.

По думите му увеличението е установено след извършени проверки в държавните горски стопанства и ловни стопанства, както и в общинските горски структури.

„Към момента цената на един пространствен кубически метър с ДДС възлиза на 40 лв. в най-отдалечените от областния център стопанства – тези в Странджа, и достига до 54 лв. в най-близките до Бургас стопанства“, посочи още Божанов.

Той добави, че при общините, които продават за местното население дърва по утвърден ценоразпис, също се наблюдава скок в цената.

„При някои общини увеличението достига дори 25%. Такива е, например, Община Средец“, каза също Божанов. Той добави, че през изминалата година Общината е продавала дървесината на цена от 40 лв. с ДДС, а през тази – за 50 лв. с ДДС. По думите му към този период от годината най-търсени от местното население са широколистните дъбови дърва за огрев.

„От строителната дървесина най-предпочитани са белият и черният бор, от иглолистните видове“, добави Божанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    48 0 Отговор
    абе, вие луди ли сте ? за 0,8 от кубика , реално , под 85 лв. до краен потребител , няма. цени от плевен.

    Коментиран от #20

  • 2 бат мишо

    45 1 Отговор
    в Сф ти редят едно пале 0.7-0.8 кубика и ни ги пробутват за кубик .СУРОВИ и под 90 лв НЯМА.....
    в разградско пък 1 Ифа с 5 кубика в нея ти я продават за 8 кубика на 80 лв на кубик
    Цените са отпреди седмица
    КЪДЕ ГИ ТИЯ 40 -50 лв веееее ади пак платени гербераски новини колко евтенко живеем АДИ МОЛЯ

    Коментиран от #7

  • 3 Bahti

    21 2 Отговор
    Честита 97ма!
  • 4 ШОП

    18 21 Отговор
    Бездимни пелети или газ. Това е решението. С дърва ще си отровиме въздуха. Качете се на самолет през зимата и ще забележите по една бяла пелена над всяко населено место. Ако е в котловина се вижда още по отчетливо. По отровно е от всеки автомобил.

    Коментиран от #14

  • 5 Робот

    29 4 Отговор
    ГЕРБ-ШАЙКА вдигат цената на ВСИЧКО!
    Така ще е докато в България останат само герберасти, да се крадат един друг!

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    6 33 Отговор

    До коментар #5 от "Робот":

    Абс верно че ГЕРБ вдигат цените на ВСИЧКО.А защо е така?...Ами ЗАЩОТО ВИЕ РУСОФИЛИТЕ ТАКА ИСКАТЕ!Плакахте и се тръшкахте досега/ и продължавате/ че ЗАПЛАТИТЕ В БГ БИЛИ МАЛКИ И СМЕ НАЙ-БЕДНИ В ЕС,ЗАТОВА И ЗАПОЧВА ТОТАЛНО ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ БРАНШОВЕ,КАТО ДОПЪЛНИТЕЛНАТА ПЕЧАЛБА ЩЕ ОТИДЕ ТОЧНО ЗА ВДИГАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ.А ако не ви харесва,заминавайте в Русия-там заплатите са наполовина на нашите,но пък горивата и отоплението са ПАК наполовина на нашите.ДО СВИДАНИЕ ТОВАРИЩИ!

    Коментиран от #8, #9, #12, #16

  • 7 Фен на БМВ

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "бат мишо":

    40-50 лв са цените в горското за кубик дървесина на склад в гората. 80-90 лв ги продават търгашите, купуват от горското, отиват товарят и идват при вас да изкарат някой лев. Имайте предвид, че 40-50 лв за кубик не е крайна цена. Сложете и 20 лв. транспорт на кубик.
  • 8 Нойй

    16 6 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Я се чуй? Това са възобновяеми източници. ГЕРБ са шайка крадци разбойници. И през Византийския, Османския, Хитлеристкия терор не са забранили на стопаните да си отсекат дърва, само проклетите комунисто фашисти от БКП, ГЕРБ, окрадоха това право за проклетия терорист държава, за да секат техни фирми и да купуват тикви и соколи тецове... Я се огледай и виж имаш ли душа или си я продал на тиквурниците от ГЕРБ?! Смърт за всички терористи на държавен пост от парламент и министерства трябва, не данъци. И 100 сстероида са ви малко на политици тук.
  • 9 7 печат

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Само едно се моля на лукавия ви Господ: Да пренесе добрите хора, растенията, диви животинки на друга звезда и вие гербери бесепари депесари комунисти фашисти джихадисти юдаисти и всякакви вредни исти да останете тук. Голям купон ще е. Ще видиш нажово Божия съд... За нула време ще изчезнете от космоса и ще изгори и злото, което творите. Но и Господа ви е садо-мазо и не иска да стори добро на вселената. Да видиш горделивата ви Тиква и мафийката му как се хилят надменно, преди звездата да стане на прах. Терористи крадливи.

    Коментиран от #10

  • 10 ванката

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "7 печат":

    колега ако се надяваш на твоя господ да те оправи то бъди сигурен че няма да го доживееш не за друго а защото такъв няма!!!
  • 11 Uflaf

    8 4 Отговор
    Така няма да се притеснявате ,че преминаване към Евро ще е виновно за двоен скок на цените. Първо всичко ще стане почти тройно от 2017 докато влезе в сила другата валута. Който оцелее. Партиите ще оцелеят.Най -вече двете комунистически на първо и второ място защото олигархията и бизнеса е невъзможен без тях и третата на ДС със вече създадените обръчи от фирми и милиарди вътрешен и външен капитал. Може да остане и рекетиращата чрез съда на първа инстанция и отказите си от дела преди втора инстанция / познайте защо ? / Зеленакава партия. Обикновения работещ за заплата бедняк да му мисли до колко по-беден може да оцелее.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 777

    1 11 Отговор
    ХОРА ПОМНЕТЕ , ИМА БОГ И ТОЙ Е БАТ БОЙКО !!!
  • 14 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "ШОП":

    Опитай се да си купиш пелети сега, започват от 420лв и ще ти доставят след месец.
    Това, което пишат са глупости и може да са цени само по отчетни документи, защото никой не ти предоставя фактура като ти докара дърва. Никъде няма реална стойност. Като ти докарат метровки от 12кубика и ги наредиш и измериш, излизат не повече от 10кубика реално. И под 80-90лв никой не ти продава, както казах без отчет и фактура, а като попираш за разписка и ти казват да си ходиш. И това е 2018г. където повечето дейности и услуги са електронни, проследими, нашите дървари са останали в Средновековието, държат се по същия начин, но просто са сменили овчето елече с костюм.

    Коментиран от #18

  • 15 Гифон

    6 0 Отговор
    Сега се започна с незаконната сеч.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Недоволен

    2 0 Отговор
    Не давай акъл кое е по добре пари няма за пелети половината население и затова са на дърва с пари всеки знае без пари я се грей на пелети ама друг път.
  • 18 поли

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Дървената мафия не е унищожена, както се фукат политици, а се контролира от същите десарски пепесаробесепарогдрбдрски играчи, но чрез герберите и Тквун си гласуваха монополизма, чрез държавата. Напалм на всичките...!
  • 19 Хасанчо

    1 0 Отговор
    Така ще изчистим България. Пластмаса , гума и парцали из горите и покрай поляните колкото щеш. Ще я изчистим и от Български народ щото ще изпука от глад за да плаща глобите за мръсен въздух,застраховка задължителна "отровен въздух" , " Димна зона " , такса "Горски " за дето не си крал дърва и той няма процент , и замръсяване на градинки с пепел от комина нищо ,че нямаш в блока комини. Да си си направил. Глоба за липса на комин и те така.
  • 20 nmbg

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИН":

    И в София е така. Цени от 85-90 лв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове