24 Септември, 2018 07:28 4 020 153

24 септември 622 г. Хиджрата на Мохамед

  • хиджра-
  • мохамед-
  • мека-
  • медина

На 24 септември 622 година пророкът Мохамед завършва своята “хиджра” – пътуването и преместването си от Мека в Медина. По-късно това събитие се приема за отправна точка в мюсюлманското летоброене и от тази дата започва историята на исляма.

Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е пророк в своята родина.

По онова време Мека е място, на което си дават среща много религии и култури, важен център по пътя на търговските кервани. Сред многобройните проповедници в града, които изразяват идеи за обединяване на политическо ниво на арабските племена, е и Мохамед – наследник на стар, но обеднял род.

Между 610 и 622 година Мохамед започва да проповядва в Мека своето учение, според което Аллах е всемогъщ и е дал на всеки от народите Свето писание и Пророк, а за арабите Пророк е точно той – Мохамед. В продължение на много години видялата какво ли не Мека приема равнодушно провъзгласилият се за месия. Но когато Мохамед критикува остро жителите на търговския полис, наричайки ги нечестивци, които следва да горят в Преизподнята, търпението им се изчерпва. Освен всичко друго, Пророкът започва да печели привърженици и става опасен за местните власти.

Мохамед е принуден да напусне Мека. Спасявайки се от евентуалните преследвания той се преселва – извършва хиджра – в Медина (тогава все още Ятриба или Ясриб), един от големите земеделски оазиси в Арабия, където пристига на 24 септември 622 година. Съпровождат го стотина верни последователи – мухаджирите, които му помагат в мисията да обедини около себе си разпръснатите арабски племена и да установи контрол над Медина. Следващите няколко години броят на мюсюлманите рязко се увеличава. Мека постоянно е обект на техните атаки и през 630 година Мохамед се завръща триумфално в града, който е принуден по-рано да напусне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    42 11 Отговор
    622 година след Христа Бог допуска появата на най-голямото монотеистично лъжеучение. В последствие то става и най-голямото изпитание за християнството..!? В днешно време радикализирани, крайни фанатици на тази религия са и причината за много злини сторени по лицето на земята...! Така е винаги, когато се политизира религията, винаги следва зло за хората..! 1054г. взаимно се обявяват в схизма Източната /Константинополска/ и Западната /Римска, Католическа/ църкви..!? Следват многовековни противопоставяния и войни...!? По-късно с идването на Реформацията в Европа, отново противопоставяния и войни...!? 2018г- Руската поместена църква престава да споменава в богослужението си Вселенския патриарх Вартоломей...!? Причина, самостоятелността на Украинската Православна Църква...!? Политика, политика, политика...!? Но най-голямото зло за човечеството идва с появата на атеистичните политически и идеологически доктрини на 20-ти век..!? Когато не помним уроците от миналото ще преминаваме през още по-трудни уроци в бъдещето...!

    Коментиран от #96

  • 2 чалма тв

    40 11 Отговор
    Нищо ценно за цивилизация тази религия не е дала. По скоро тя е за неграмотни и бедни,за да станат още по заблудени и накрая такива използват за терор в Европа.За ролята на жената да не говорим/ третират по зле от куче/

    Коментиран от #6, #8

  • 3 чалма тв

    23 12 Отговор
    представители на тази религия най голямото зло за нормални хора.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трол

    33 5 Отговор
    През 610 година един неграмотен човек става пророк и създава исляма. Една войствена войственна идеология съчетаваща в себе си елементи от по-старите моноестични религии. Питам се каква религия е изповядвал Пророка преди да създаде исляма? Отговора в Корана е-Мохамед се е родил мюсюлманин. Да ама не! До навършването на 40 години, не е влизал в друг религиозен храм? Не е празнувал религиозни празници със семейството си и общността в която е живял? Не ми се вярва! Някое мюсли ще може ли да ми отговори?

    Коментиран от #9, #10, #14

  • 6 гост

    12 38 Отговор

    До коментар #2 от "чалма тв":

    Ти не четеш ли?Исляма до няколко години ще стане водеща СВЕТОВНА религия и как ще стане това,а?Къде видя някой НАСИЛА да кара да се приеме Исляма,такива антиИслямски изказвания има само ЗАБЛУДЕН българин,който е закърмен с омраза към различните и най-вече към мусюлманите,отнасяйки всичко към "робството",което го е НЯМАЛО!Идвайки в България е намерено ПЛЕМЕ ,което е било ДАЛЕЧЕ от всякаква цивилизация,а сега имат и уста да говорят вместо да целуват!

    Коментиран от #17

  • 7 нервен

    15 4 Отговор
    старя завет , новия завет и корана са просто една трилогия .....
    все пак живеем в свят в който всеки може да вярва в каквото си иска
  • 8 ivan4o

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "чалма тв":

    Християнството и юдаизма знаеш колко и какво са таправи ли? Например променифа сичко у библията и тора. А изгориха 80% старите завети. Например библията на Енох. Написаха библията и тората както им оттърва. Ари въри се информирай
  • 9 ivan4o

    7 22 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    А знаеш ли как и къде и кога исус е избран за божия син. В Изник през 300 и някоя си година правят референдум поповете.ххахахаха

    Коментиран от #11, #13

  • 10 гост

    2 28 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    Така е троле,НЕ Е ВЛИЗАЛ В ХРАМ,НЕ Е БИЛ ИДОЛОПОКЛОННИК,БИЛ Е БЛАГОЧЕСТИВ ЧОВЕК.ТРОЛЕ,това че ти не вярваш въобще не е критерий за ИСТИНА.

    Коментиран от #42

  • 11 Буре

    7 11 Отговор

    До коментар #9 от "ivan4o":

    Вие комунистите почитате само мумии и Ванга.
  • 12 ivan4o

    8 17 Отговор

    До коментар #3 от "чалма тв":

    До преди 1970 никаде нямаше атентати и Аллах екберовци. Щото до тогава американското цру беше даето у корея виетнам ВСВ и така нататък. Почнаха от афганистан срешу саюза после иран ирак така де. Но в края на 18век до 20 век има много атентати в сегашна турция направени от християните Арменци. В индия агент на цру почва да коли крава уж за курбан байрам действително над 2000 убити. Тва правят ваще християни провокатори.

    Коментиран от #23

  • 13 Трол

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "ivan4o":

    Да съм казал, нещо за Христос? Темата не е за него. Просто ми са интересни религиите от историческа, фактическа и рационална гледна точка. Относно християнството не възприемам догмата за Триединството-че Христос е едновременно Бог, негов син и и Светия дух! Просто питах нещо, но не получавам смислен отговор от вас!

    Коментиран от #16

  • 14 ivan4o

    5 19 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    Исляма го има от времето на Ибрахим(Авраам) Курбан байрама също от тогава. Да продължавам ли
  • 15 Гудьо

    13 5 Отговор
    Ислям, християнството, юдеизъм и всички други религии са врели некипели. Никой не е възкръснал, за да каже има ли друг свят, божества, ангели, демони и т.н. Всички религии са създадени за да манипулират простите човешки маси, държейки ги в среах от неизвестното, което всъщност го няма. Писани са някакви закони, създателите на които изобщо не вярвам да са ги спазвали. Затова всички религии трябва да бъдат заличени и да потънат в забвение....

    Коментиран от #18

  • 16 ivan4o

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    Тогава в храмовете имало статуи и хората се кланяли на тяа статуи богове. Ко да прави при неверниците дето въпреки че Мойсей им показа и ги спаси а те го нерекоха шарлатанин.или тръгнаха да трепят Христос.при такива демони кой би отишал

    Коментиран от #20, #57

  • 17 ай де бе

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Я па тоя! Отвори историята на Османската империя, за да научиш какво значи насилствено ислямизиране.

    Коментиран от #19, #21, #87

  • 18 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гудьо":

    Ето ти си живото доказателство,че имаме нужда от религия!Наистина си изпадал в забвение!
  • 19 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "ай де бе":

    "история"тая дето е пренесена от уста на уста,описана от писател на романи и приказки:НЕ ,БЛАГОДАРЯ!

    Коментиран от #27

  • 20 любопитен

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "ivan4o":

    А да обикаля и да клякаш в Масджид ал-Харам около Кааба, черният камък не е ли идолопоклонничество? Биеш картуната пред един метеоритен камък, пред който са клечели преди това последователите на Ваал!

    Коментиран от #24

  • 21 ivan4o

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "ай де бе":

    Тея архиви са у Б-я бре мой. Навремето нали ги кяпиха за хартия от Т-я . После направиха 1 филм време разделно и оп. Историята се промени. 1453 Мехмет 2 кът превзе Истанбул всеки си остана със същата религия, само смени св. София у джамия
  • 22 Гудьо

    5 4 Отговор
    Хайде дай ми нагледно доказателство, че има бог. Ама не приказките на разни индивиди, дето го били "срещали", "виждали", "говорел" им и т.н. За това има диагноза в медицината....

    Коментиран от #29, #32, #108

  • 23 Буре

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "ivan4o":

    Ислямския тероризъм е от хилядолетия, ама трябва да се четат не само простотии.
    СССР го развива с помощта на Пелестнските революционни организации за противодействие на САЩ и Израел, по късно и САЩ го използват.

    Коментиран от #25

  • 24 ivan4o

    0 11 Отговор

    До коментар #20 от "любопитен":

    Еми кът незнаеш историята на Каабе така ще си мислиш че ся кланят на тоя камък. Хадж научи първо ко е тогава пиши
  • 25 ivan4o

    0 7 Отговор

    До коментар #23 от "Буре":

    Не се обаждай кът незнаеш,ххахаахах
  • 26 Валя

    8 8 Отговор
    Няма богове , библията , корана , тората са фалшиви фантастики . Исус , Мохамед , Мойсей и аналогичните им са 100% опиумни наркомани и пияници втълпили на човечеството страхове възползвайки се от безмозъчието им и от които няма измъкване , срам и позор....

    Коментиран от #28, #30, #109

  • 27 ГосТ

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Кога се научихте да пишете бе помияри. И от кой откраднахте пак ? Всичко турско е крадено,а вашата империя е била орда безмозъчни главорези. Не знам защо Европа все още не си е върнала всичко заграбено от степните псета. А днес сте просто слуги в цивилизацията.

    Коментиран от #31, #33

  • 28 Гудьо

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Валя":

    Здравей, помниш ли ни уговорката?

    Коментиран от #38

  • 29 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гудьо":

    Има диагноза и ти си неин носител!Докажи ,че няма Бог?

    Коментиран от #37

  • 30 ivan4o

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Валя":

    Валя безбожната, бих ти доказал че има ,но ме мързи да пиша! Представи си 1 роман. За да го има този роман трябва автор. Представи си сичкото на тази вселена че е роман и дествителност трябва автор. Кой е автора?

    Коментиран от #34

  • 31 ivan4o

    6 3 Отговор

    До коментар #27 от "ГосТ":

    Хан Аспарух и той дойде от нящъде си. Значи и неговите територии са крадени а?
  • 32 Валя

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Гудьо":

    Никога няма да могат да ти предоставят доказателства , изглежда че не знаят що е това доказателства , очевидно страхливият и изплашен до смърт прост човечец няма никаква смелост да поиска доказателства , за простолюдието доказателства могат да бъдат и разказите на Шехерезада и дори приключенията на Ян Бибиян , жалка работа

    Коментиран от #36

  • 33 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ГосТ":

    Кражбата е присъща на Един ваш съратник и"светец",моля не ни приписвайте вашите злодеяния!

    Коментиран от #40

  • 34 Валя

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "ivan4o":

    Човешки същества загубили разума си са авторите
  • 35 СссереМ

    4 6 Отговор
    Местя си го в другия крачол,какво ни вълнува някакъв смахнат и пътешествието му.
  • 36 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Валя":

    Валя,пак не си си взела лекарствата,имаш си "друга работа ли"?Коментарати е ясна картинка на душевното ти състояние.Лекувай се !

    Коментиран от #41

  • 37 Гудьо

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Веднага ще ти дам. Ако имаше и такъв човеколюбивец, то тогава защо има войни, смърт, глад, несправедливости? Защо умират деца, а виновните живеят до дълбоки старини и умират блажени? Ако го има, би ли бил позволил да убиват в негово име?

    Коментиран от #39, #48

  • 38 Валя

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гудьо":

    Разбира се
  • 39 ivan4o

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Гудьо":

    До последния пророк Мохамед имаше и пращаше чусеса, Исус съживяваше умрелите , въпреки това сегашните християни и евреи го нарекоха шарлатанин!
  • 40 ГосТ

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Освен необразовани сте и нахални. Най големите злодеяния и зверства са извършени от вашите пълчища. А ние сме били държава, когато дори племена не сте били. И сме имали писменост и сме я дали и на други. Иска ви се да имате нещо общо с историята на арабите,но нямате нищо. Трябва да бъдете изгонени всички до един от Европа-и вие и арабели и всякаквите там паразити. За нищо не ставате.само проблеми с вас и вашата религия.

    Коментиран от #44

  • 41 Валя

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Не не вие си пийте хапчетата , очевидно имате остра нужда

    Коментиран от #45

  • 42 Име без име

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Обикновен педофил е бил

    Коментиран от #47

  • 43 Гудьо

    3 5 Отговор
    Да, да, помним. Също така и шесторъкия шива, амон ра и зевс. Всичко помним.... В днешно време обаче защо няма такива чудеса. Явно бог ни е забравил. Или по точно науката напредна и за всичко има обяснение.

    Коментиран от #46

  • 44 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "ГосТ":

    Ти за много образован и компетентен ли се мислиш,остави това хората да го преценят!Дал си,взел си...ТРЪНКИ.Мухаббети като на бабите от пейката ,нищо не си дал.Цялата "гордост"която имате се гради на лъжа и манипулация.

    Коментиран от #78

  • 45 Гудьо

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Валя":

    И? Какво да се разберем?

    Коментиран от #67

  • 46 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гудьо":

    Ти си последовател на дарвинизма нали?Аз да те попитам ,къде в саваната са родителите ти,роднините ти,семейството ти,а ти си избягал от тях и си се озовал на неподходящо място,което не е за примати.Марш в джунглата при себеподобните ти роднини!

    Коментиран от #55, #62

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Гудьо":

    Вярващия не гледа на този свят като вечен,а ПРЕХОДЕН,за това нашите цели са устремени към щастие в отвъдното.За това има Ад,има и Рай.За съжаление ,вие с една друга госпожа ,която само лае ,няма как да го разберете.

    Коментиран от #49

  • 49 Гудьо

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Има, даааааааа. Ти видя ли ги?

    Коментиран от #50

  • 50 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "Гудьо":

    Това ,че нещо не се вижда с просто човешко око,не значи че не съществува!Вярващия не вижда Бог/Аллах,а само неговите проявления.Ти можеш ли да отречеш съществуването на вятъра,а на топлината,а на болката,а на чувствата....това,че не ги виждаш,значи ли ,че те не съществуват?

    Коментиран от #56

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    1 4 Отговор
    6. Застава се седнал, при това при изправянето от суджуд се казва: „Путин Акбар”. 7. Повторно се пада в суджуд, произнасяйки „Путин акбар”. В това положение пак се рецитира „Путиня Ала”. 8. Сега човек се изправя до положение стоеж. При това отново се казва „Путин акбар”. Точките от 1 до 8 се повтарят още веднъж. В комуняшкия рай са говори на руски и затова книгите му са написани на руски език
  • 55 Гудьо

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    А според теб умнико, от къде сме произлезли? От кал ли? Ти отивай някъде, ама дано успеят да те излекуват.

    Коментиран от #61

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 гост2

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":

    Боже,колко мъка има по света,а в България е в изобилие.

    Коментиран от #77

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 АДОЛФ

    3 1 Отговор
    Рязана ли е долната,режеш и горната-казах!!!
  • 61 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Гудьо":

    Произлязъл си от МАЙМУНИТЕ,това ли искаш да чуеш

    Коментиран от #65

  • 62 Валя

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Нали знаеш че отдавна еволюцията не е теория , в този смисъл Дарвин не е пророк за да има последователи

    Коментиран от #100

  • 63 Гудьо

    1 1 Отговор
    Искам да чуя разумен отговор с доказателства.

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Валя

    0 2 Отговор

    До коментар #61 от "гост":

    Няма нужда да го чува , това е научно доказан факт

    Коментиран от #68, #93

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Валя

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гудьо":

    Дай предложения , аз съм от София

    Коментиран от #72

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Гудьо

    0 2 Отговор

    До коментар #66 от "гост":

    Не чуваш ли шума до теб? Не, не е твоя бог. Това са бръмбърите в главата ти. Даже и се се смеят на глупостите ти...
  • 70 Валя

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "гост":

    Добре де , за теб е по-вероятно някакъв вълшебник да е размахал вълшебния жезъл и са се появили пакостниците Адам и Ева , така ли?
  • 71 Валя

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "гост":

    Че на всичко отгоре и говореща змия
  • 72 Гудьо

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "Валя":

    [email protected]

    Коментиран от #79

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Пешо

    12 1 Отговор
    Абе махнете го тоя ПЕДОФИЛ МОХАМЕД. В корана пише как се оженва за 6 годишно, а на 9 го изнасилва докато той е бил на 50 и нещо. Някъв изверг тука, а тия му се кланят по пет пъти на ден.

    Коментиран от #76, #83

  • 76 ivan4o

    0 5 Отговор

    До коментар #75 от "Пешо":

    Ей мой недей пиши глупости,!
  • 77 Хихихихи

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "гост2":

    Този не в България, а е в Австралия! И не е гущер, а абориген!
  • 78 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Всички на една композиция и към Анадола. Вашия Валхала. Много добър и нагледен пример сте нашите турчина и помаци-живеете в държава която ви дава здравеопазване и социални услуги но не преставате да я плюете и да възхвалявате меката си в пустинята. Еми бегом там бе ! Такива сте всички, дето сте плъзнали в Европа. Какво добро може да се чака от вас ? Варварски атентати, убийства и изнасилвания. Това е вашата религия и етнос.и само не ми говори за образование, щото 80% сте неграмотни.

    Коментиран от #85, #89

  • 79 Валя

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "Гудьо":

    Ще ти пиша на мейла по-късно
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Валя

    5 0 Отговор

    До коментар #74 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":

    Това е доста вероятно
  • 82 ОлигУфрен

    5 1 Отговор
    Тази тема защо е в подфорум България?
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "ГосТ":

    Няма къде да ходим,Ние сме си в страната,плащаме данъци, осигуровки и всички видове налози,които ги иска държавата.Имаме права,имаме и задължения ,както на всякъде така и Ние имаме право на коментар и на изказване.Ако на теб ти харесва да мачкаш,да подтискаш другите,да има само едно религиозно вероизповедание...то тогава ИДИ СИ.

    Коментиран от #103

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 От там няма да разбере

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ай де бе":

    По добре да прочете Вазов, Дончев и две три стихотворения. Възможно е и други писатели фантасти да са се упражнявали по темата.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Малко е странно

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "ГосТ":

    Човек написал коментар като твоя пълен с правописни грешки да говори за грамотност.

    Коментиран от #98

  • 90 Ефтини сензации

    3 1 Отговор
    Религията винаги е била само едно нещо.
    Контрол над простолюдието. Нищо повече!
  • 91 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Пешо":

    Това в кой Коран си го чело бре?

    Коментиран от #97

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ГосТ

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Валя":

    Ееееххх,стига бе Валя,стига бе моето момиче. Всички знаем за инквизицията,но всички знаем и за "експериментите" на нацистите. Не че скърбя за мушетата,но все пак. Религията служи за отправна норма в едно общество, както и науката-това са двете страни на една монета. Не търси доказателства в притчите на религията, защото това са само притчи.Не търси отговор също и за сътворението на вселената и живота, защото твърде вероятно е този отговор за бъде силно спекулативен и да има още поне няколко варианта. Нито от доказателства за притчите,нито от тези отговори ще има полза. Не виждам нищо лошо в християнската религия, дори напротив.ето днес видях нещо положително дори в исляма-отношението към търговците. Явно във всички религии,философия и наука търговците са най долната каста. Иначе и аз не харесвам Тея задължителни канони и лицемерие, които има в църквата. Много ми допада религията в Япония-будизъм и шинто. Най толерантната религия-имат 1млн. бога. Яко. Но все пак съм християнин. И ако повечето българи не са били такива, турците от анадолските степи да са ни погубили като нация.

    Коментиран от #102

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Бог

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Ми не гледай към мен, ба! Я ви казах ко да праите, а вие праите точно обратното? Казах на хората: не крадете, не лъжете, не мамете, не пожелавайте жената на ближния си и нищо, що е негово, не прелюбозействувайте с храна, много деца, почитайте се като братя! А, вие сложихте за водачи най-лъжливата и крадлива сбирщина и се чуьите, че се появил някакъв Мохамад? То и християни се наричаге, но и малцина са такива в света. Та вие сте жива трагедия? Свети Гейбриъл ми докладва, че българите много ревяли? Каза, че някакъв вожд Винету бил начело и правел такква магистрали, че катастрофите ставали по няколко на ден. Каза, че сте имали много партии и всички крадели като за последно. Да ви пратя ли архангел Михаил да ги изтрепа? Отдавна не е ходил да съди грешните шо землята и иска да ги зарадва. Даже гори от ндтърпение да ги наниже с копието. Нали ви казах да не си правите кумири? Защо се отрекохте от Бог, а възпфиехте хора за богове? Уф, тия ваши телефони за нищо не стават, свършват бъфзо, като бюджета на българите от техните спасители на власт. Ще пиша на каменна плоча по-държи. Искате ли още правила или ще спазвате тези на 240-та ви,, светии,,, в парламента?
  • 97 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #91 от "Хаха":

    От wikipedia:
    От XX век насам, една обща точка на спора е бракът на Мохамед за Аиша, за която се вярва, че е била на шест или седем годишна възраст, когато е сгодена за Мохамед в традиционните ислямски източници[9] и на девет, или според ал-Табари – десет, когато бракът е консумиран при достигане на нейния пубертет.[10][11][12][13]

    Исляма е свързан с робство, многоженство, убийства на неверници, педофилия и ваякакви подобни извращения.

    Коментиран от #99, #127

  • 98 ГосТ

    1 2 Отговор

    До коментар #89 от "Малко е странно":

    Хах 😂
    за запетаята преди "но" ли ми говориш, смешка
    Вземи се скрий

    Коментиран от #128

  • 99 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "Пешо":

    Това нищо не доказва!А чел ли си ,че Айша е била на 18 години,когато е сключила брак,не си нали?Табери,какво знаеш за имам Табери,ниииищо нали?Правиш копи-пейст за неща,които са ти абсолютно непонятни!
  • 100 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Валя":

    Еволюцията освен това, е понятие въведено 60г преди Дарвин от Ламарк. Единствената разлика е,че Ламарк говори за еволюционен натиск от средата а Дарвин за вътревидови и не знам си к'ви видови борби и конкуренция. Днес в микробиологията се използва термина натиск от средата. И да руснаците и до днес признават Ламарк,а не Дарвин ;)

    Коментиран от #106

  • 101 Хитър Петър

    1 1 Отговор
    Много е грозно да се подигравате с вярата на хората, и едните и другите! Така че спрете! А двете бивши маймуни атеисти, като не вярват в нищо да не се бъркат.
  • 102 Валя

    0 1 Отговор

    До коментар #93 от "ГосТ":

    Ето какво мисля аз :-експериментите на нацистите поне са довели до еволюция в медицината , а инквизицията е била напълно безпредметна и безмислена и не е довела до нищо т.е. жертвите са умрели напразно

    Коментиран от #105, #107

  • 103 ГосТ

    1 2 Отговор

    До коментар #85 от "гост":

    Последно от мен,вземи и виж по долните си коментари. Държавата може и без твоите данъци и е много по важно за държавата да има поданици, които милеят за нея. А тези ваши рефрени за толерантност са изключително нахални. Нито са ви бутнати минаретата,нито ви е забранено да ни тормозите с воя от тях. Дори новини на турски в националния ефир има ! Във Франция да речем е забранено ! Няма да забравя един парижанин в Пловдив колко беше учуден от джамията в центъра на града. Освен това каза,че за първи път вижда джамия толкова от близо. Лично аз съм на мнение, че трябва да ви бъде забранено да виете по Тея високоговорители. Поне това.

    Коментиран от #117

  • 104 Зейбекико

    3 0 Отговор
    Днес Православната Църква почита паметта на Преподобни Силуан Атонски - един от най-големите съвременни подвижници
    ... Господи мой , Живот мой , Свята Радост , спаси света и нас от всички злини
  • 105 Хитър Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Валя":

    Вярата че няма бог също е вяра, понякога фанатична, вие сте доказателство. С религиозен плам ни убеждавате във вашата вяра че не трябва да вярваме!

    Коментиран от #113

  • 106 Валя

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "ГосТ":

    Сигурно е така , за мен е достатъчно да имат принос в науката , а приносите в драсканиците на авторите на библията и корана са с отрицателни последствия за човешката психика
  • 107 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Валя":

    Хайде, хайде малко спорен е този напредък точно от тея експерименти.освен евреите (😂), колко други хора умират безмислено. Дадох ги за пример, защото и двете неща са уродливи. И пак мисля, че религията е изиграла не малка роля в оформянето и запазването ни като нация и не виждам нищо лошо в нея, стига да не бъде политически изкривена (примери много). Иначе всеки човек има право на собствени убеждения.

    Коментиран от #120

  • 108 Мършата

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Гудьо":

    Ей произлязъл от маймуна! Затвори очи, ти на центъра на път чуваш мощния рев на моето беемве, няма време да мръднеш, разбираш че няма време...... кво правиш...има време за прекръстване...Господи помилуй....Мършата газиииии щото има яко беемве....
  • 109 Мършата

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Валя":

    Кво ше кажеш за моето беемве ма??? Произлязла от маймуни?

    Коментиран от #111

  • 110 Време Разделно

    2 0 Отговор
    Всички измекяри от факти,на екскурзията за Мека организирана от продуцента ДПС,без право за връщане в БЪЛГАРИЯ.....
  • 111 Валя

    3 0 Отговор

    До коментар #109 от "Мършата":

    Кажи какъв ти е проблема с беемвето ,Произлязъл от вълшебна пръчка ( тип жезъл) ,
  • 112 Чукундур

    0 0 Отговор
    Атеисти националисти да не коментират преди да сте чели,и когато вземеъе да ритате птеди умирачката тогава ще съжалявате за всичко казано но ще бъъъъде късно мн късно

    Коментиран от #115

  • 113 Валя

    3 0 Отговор

    До коментар #105 от "Хитър Петър":

    ,,вярата,, е преди доказателствата а след като се появят те ,, вяра,, не е нужна

    Коментиран от #135

  • 114 риж арап

    4 1 Отговор
    "Ислямът е една примитивна бедуинска религия, един разлагащ се труп, който с вонята си, заплашва да убие всичко наоколо."
    М.К.Ататюрк
  • 115 Валя

    3 1 Отговор

    До коментар #112 от "Чукундур":

    Ако това е до мен не съм някаква нацистка а дадох пример за разликите между зверствата на нацистите и инквизиторите , а смъртния одър ще приема с гордо вдигната глава без да се самоунижавам хленчейки и хлипайки за добър задгробен живот

    Коментиран от #123

  • 116 коч

    3 1 Отговор
    Предимствата на чаршафа-бурката-никаба или просто черджето с което се покриват арапкините: 1.Икономия на долни гащи,сутиени и т.н.- клякаш-сереш-пикаш после ставаш и продължаваш. 2.Икономия от фризорки,козметички и т.н. стига ти силен парфюм и можеш да не се миеш месеци. 3. Можеш спокойно да си крадеш в хипермаркетите на тъпите европейци -чаршафите отвътре имат пришити джобове ..наскоро показаха от скрита камера как една пъхна под чаршафа плазмен ТВ и си излезе от магазина(((
  • 117 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #103 от "ГосТ":

    Ами иди във Франция,там са меки китки като...
  • 118 Зейбекико

    2 2 Отговор
    “Има една сила , която обяснява и придава смисъл на живота . И тази
    сила е не друга , а самият Бог , Творецът на вселената “
    Алберт Айнщаин (e=mc2)

    Коментиран от #119

  • 119 Валя

    4 0 Отговор

    До коментар #118 от "Зейбекико":

    Кажете поне къде се намира ? -изгарям от желание да си поговоря с него , защо се крие нали е велик и всемогъщ , какво му пречи да се появи и да каже какъв му е проблема , само страхливците се крият , как да се кланям на един страхливец че и садист ?

    Коментиран от #121

  • 120 Валя

    3 0 Отговор

    До коментар #107 от "ГосТ":

    Религиите водят до разделение а разделението води до конфликти

    Коментиран от #142

  • 121 Mорук

    0 2 Отговор

    До коментар #119 от "Валя":

    Ще я разбереш когато осъзнаеш че ти си просто пътник на този свят и нищо не ти принадлежи,гол се раждаш и гол те погребват,но след задгробния живот всеки ще си плати сметката ,но при вас атеистите мисленето е че си въобразявате че изобщо няма да се мре ,представи за момент че си умряла

    Коментиран от #124, #130

  • 122 Зейбекико

    1 2 Отговор
    Неговото Съществуване е различно от човешките представи за съществуване на нещата . Не се крие рано или късно непременно ще ти се открие , най-късно с последният ти дъх . Моля се за теб да е преди това .

    Коментиран от #126

  • 123 Чукундур

    0 2 Отговор

    До коментар #115 от "Валя":

    Мн искам да съм до тебе на смъртния ти одър,как няма да се самоунижаваш

    Коментиран от #125

  • 124 Валя

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "Mорук":

    Глупости , напълно наясно съм че рано или късно ще се мре и го приемам какво друго да правя , вие сте тези които си мислят че ще продължите живота си някъде си ....
  • 125 Валя

    2 0 Отговор

    До коментар #123 от "Чукундур":

    И какво , това ли са ценностите и смисъла на живота , самоунижение на всяка цена , пълно безумие , по-добре ходи да си играеш в някой пясъчник
  • 126 Валя

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "Зейбекико":

    И аз се надявам да е преди това , защото по време или след него ще бъде късно

    Коментиран от #129

  • 127 Питах те в кой Коран го пише,

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Пешо":

    а не какво са писали в уикито някакви малоумни. В уикито може да пишат Иван, Петкан, Драган и дори и ти.
  • 128 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "ГосТ":

    Само това ли си "откри"? По-зле си отколкото си мислиш.

    Коментиран от #141

  • 129 Мършата

    1 2 Отговор

    До коментар #126 от "Валя":

    Ти знаеш ли кой съм АЗ ма, беемвето не е проблем, а решение на проблеми, ти съвкупност от глупости, как смееш да ми казваш, че сме произлезли от маймуни? Тъпата дарвинова теория, си остана тъпа дарвинова теория, която бъка от липсващи звена.... Другото което, след милиарди експерименти за образуване на жива клетка от мъртва материя, повтарям милиарди, и никакъв резултат Е ЯСНО, ЧЕ ПОЯВАТА НА ЖИВИ ОРГАНИЗМИ Е ВСЛЕДСТВИЕ не на случайността, а на някаква ВЕЛИКА СИЛА от рода на Бог! Айде ся тичай при близкия поп или ходжа и кажи 99 пъти "Господи благослови моя просветител Мършата"!

    Коментиран от #131, #132

  • 130 Валя

    0 1 Отговор

    До коментар #121 от "Mорук":

    Веднъж сънувах че съм в Рая и беше пълна скука , поливахме цветята , пеехме песни , слушахме крайно скучни проповеди и се самоувижавахме коленичейки, нямаше ни телевизор ни плейстейшън , а бе пълна скука

    Коментиран от #134

  • 131 Валя

    0 1 Отговор

    До коментар #129 от "Мършата":

    Добре бе спокойно , какви са тия истерии никой не те задължава . и ако не си обърнал внимание се съгласих с желанието ти да си произлязъл от размаха на ,,вълшебната пръчка,, на белобрадия ,,садистичен,, ,,добряк,, , който по всичко личи че живее нейде из небесата

    Коментиран от #133

  • 132 Валя

    0 1 Отговор

    До коментар #129 от "Мършата":

    Не съм злобарка но при поп или ходжа бих истичала единствено за да го ритна , не за друго а защото поливат ли поливат страховете на хората
  • 133 Мършата

    1 0 Отговор

    До коментар #131 от "Валя":

    Кви "вълшебни пръчки", кви пет леа? Като ти чета коментарите, се надявам, Всевишния да не те е създал за сеир, защото са смехотворни! Ти откъде знаеш, че е белобрад, да не би да си го виждала? Много ясно, че създавайки цялата огромна Вселена, съществува риск да не Му е интересен твоя ла..ян за..ик, че да дойде да ти се обяснява, как, защо и какво. Освен това жалкото мимолетно човешко съществуване, не възнамерявам да го губя в обяснения на няква никаквица вероятно дърта бабушкера! АЗ имам беемве бегай че ГАЗИМ!!!

    Коментиран от #136

  • 134 Mорук

    1 3 Отговор

    До коментар #130 от "Валя":

    Колкото и да не вярваш,е доказано че когато на човек му дойде времето да мре,а той го разбира,започва да се моли да не му взима душата и на бог,Господ,Аллах,за мене тези три думи означават едно и също,факт,не вярвам при валя балканска мисленето да е друго,или вие атеистите ше искате да се преобразувате пак на маймуни,и като вярвате на теорията на Дарвин защо все още има маймуни а не са станали и те хора,

    Коментиран от #137, #140

  • 135 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "Валя":

    Кога и къде е доказано категорично че няма бог, а за говорещата змия, от която се интересуваш, можеш да я видиш в огледалото. Вълшебния жезъл трябва да си го виждала, ако ли не, мога да ти го представя.

    Коментиран от #138

  • 136 Валя

    3 0 Отговор

    До коментар #133 от "Мършата":

    ,,Всевишния,, не може да се мери с мене , не е дорасъл на мозък . браво на беемвето ти
  • 137 Валя

    3 0 Отговор

    До коментар #134 от "Mорук":

    Просто забрави да се моля на когото и да е
  • 138 Валя

    3 0 Отговор

    До коментар #135 от "Пешо":

    Браво на тебе
  • 139 Имам Байлди

    3 1 Отговор
    Религиозно ходатайство на онези религии, съществували преди и предимно на християнството и на еврейството. Една ненужна религия, създадена за изостанали хора, без държавни структури, науки и т.н.
  • 140 Дарвин

    2 0 Отговор

    До коментар #134 от "Mорук":

    Вие трябва да разберете че това е доста дълъг процес , какво си въобразявате че това е по заявка от днес за утре ??? - Защо първо не почетете малко за да поразберете много и чак тогава да приказвате за Дарвин
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 ГосТ

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "Валя":

    Вярата води до смирение и любов. Ако не е политически пречупена не води до никакви конфликти. Факт е, че ислямът е най удобен за манипулиране, защото има агресия в него както и в юдеизма. Тея религии трябва да се заличат. Жалко че кръстоносните походи не са успели. Ето че те не са били безмислени. Ясно е, че сме произлезли непосредствено от приматите,но не бих искал да живея като примат без морални и културни ценности. И пак ти казвам, доказателства за произхода на вселената и живота все още няма и според мен няма и да има еднозначни такива.
  • 143 среднощен

    2 0 Отговор
    Към всички търсещи доказателства за достоверността на вярата в това, че има живот след смъртта! Смъртта се приближава и всеки ще премине през нея...! Дайте ми логично обяснение за смисъла на живота пред този ФАКТ...!?Разумният живот губи логика и смисъл, ако е "заключен" само във времето, защото времето ще свърши...!? Никой друг не победи смъртта освен Възкръсналия от мъртвите Христос! Човешкият дух има нужда от "храна", но истинска, затова и постоянно я търси! Тази храна няма как да бъде открита във временния свят, защото духът ни е частица от ВЕЧНОСТТА! Духът човешки жадува за ВЕЧЕН ЖИВОТ! Тази духовна храна ни дарява само Възкръсналия от мъртвите Иисус Христос! Дарява ни я, но само при едно условие, ако повярваме в Неговото Възкресение и понесем отново отговорността да бъдем свободни! Защото тази вяра ни задължава вече да използваме свободата на волята ни, но само за добро! Тоест в нас да заживее Самия Христос! Голямото изкушение за съвременния човек е не самият факт на вярата, а как правилно да използва свободната си воля, след като вече знае за Истината..!

    Коментиран от #144

  • 144 среднощен

    2 0 Отговор

    До коментар #143 от "среднощен":

    ...знаем за Истината..!
  • 145 Зейбекико

    1 0 Отговор
    Благодатта на нашия Господ Иисус Христос , и любовта на Бога и Отца , и общуването на Светия Дух да бъдат с всички вас
  • 146 Дия

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е пророк в своята родина.
    Авторе, образовай се. Това са думи на Христос от Новия Завет (Лука 4:24). Мохамед е 7 века след Него.
  • 147 Дия

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е пророк в своята родина.
    Авторе, образовай се малко. Това са думи на Христос, казани в Новия Завет (Лука 4:24). Мохамед е има-няма 7 века след Него.
  • 148 чичо

    0 0 Отговор
    Преди години попаднах на интересна статистика-коя човешка дейност колко човешки живота е отнела.Поразрових се и се оказа, че тя се потвърждава от няколко източника.Най-много живота е отнела втората световна война.На второ място е всичко което е автомобил-моторче,кола,самолет и др.На трето място са религиите.Докато за първите две все пак можем да си го обясним то за религията е много трудно.Всяка религия казва,че ТОЙ е един, тоест,всички сме деца божи.Тогава защо в НЕГОВО ИМЕ едни деца божи убиват други деца божи.И БОГ СЪЗДАДЕ ЧОВЕК ПО СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ.
  • 149 Ingrid

    0 0 Отговор
    Казвам се Ингрид Фулсън съм от Съединените щати, почти взех живота си заради съпруга си, който ме напусна и престанах да подбирам обажданията ми, отговаряйки на имейлите и съобщенията ми. Той каза, че вече не ми вярва и си отиде с друга жена, опитах се да го убедя и да го умоля, но той няма да ми повярва или ще ми отговори, докато не се сбихме и се разделихме 9 месеца, след което осъзнавам, че не мога живея без него заради любовта, която имам към него. Опитах всичко възможно да го върна, но не работеха за мен, някои фалшиви колеси за заклинания ме измамиха и си отидох с парите си, докато не попаднах на човек, наречен д-р Огундейл във вестника, той ми помогна да хвърля заклинание и ето съпруга ми се върна след 24 часа, молейки ме за прошка, бях толкова изненадан, че заклинателят като д-р Огундейл все още съществува, казах му, че ще информирам света по свой начин, затова правя това сега. Ако някой тук се нуждае от помощ, с искреност, свържете се с д-р Ogundele днес по WhatsApp или Viber Chat: +27638836445.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Edith Wood

    0 0 Отговор
    Казвам се Едит Ууд, искам да разкажа на всички за д-р Огунделе, велик човек, който върна съпруга ми за мен със своите сили в рамките на 24 часа, какъв мощен заклинател, ако имате нужда от помощ по някакъв начин. Съветвам ви да се свържете с него чрез WhatsApp или Viber Chat: +27638836445. Поща: [email protected]. Той има силата да реши всеки проблем, връзка, любов или някаква болест. Толкова супер и истински той върна съпруга ми, който ме напусна преди 9 години със своята магия.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове