Last news in Fakti

21 Септември, 2018 10:55 3 897 16

Шефът на НЗОК: Организирана група източва Здравната каса

  • нзок-
  • здравна каса-
  • дечо дечев
Шефът на НЗОК: Организирана група източва Здравната каса - 1

Срещу нас има организирана група, чиято цел е да източва Касата. Тази група включва фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и водещи медици. Това каза пред бТВ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

"Ако не се противопоставим, този начин на работа ще продължи. Такива практики има и в други европейски държави, но там държавата противодейства сравнително успешно. У нас държавата отсъства в контрола на тези порочни практики", заяви д-р Дечев.

Той коментира и проекта за нов здравноосигурителен модел. Повечето хора не искат да разберат защо се налага въвеждането на задължителна здравна застраховка. Основната причина е, че има огромно несъответствие между заложените ангажименти за дейностите и сумите, с които трябва да се заплатят тези дейности.

Допълнителният пазар е приблизително равен на тези 4 млрд. лева, които имаме всички с тези 8%. Оказа се, че НЗОК в настоящия си вид има огромни проблеми. Този модел на монопол, който има в момента, не е най-правилният избор, по който трябва да се развива системата. Трябва да има и други играчи на този пазар, които да ни предлагат услуги, както и да влязат повече средства, заяви шефът на НЗОК.

Едното предложение е демонополизация на НЗОК, без да се увеличава здравната вноска – избираме в коя Каса да отиват. Второто е да плащаме допълнително, като парите отиват в N броя компании, които управляват средствата. Има рискове и в двата варианта. При първия вариант рисковете са, че парите в системата не само че няма да станат повече, а ще станат по-малко, защото по закон НЗОК няма право да печели, а останалите фондове ще имат право на печалба.

Съществува и реален риск, ако част от хората, които финансират системата, но не ползват нейните услуги, отидат в други фондове, болните хора да останат на гърба на държавата, а останалите хора да отидат в други фондове. Тогава ситуацията ще стане много по-лоша за болните, които имат нужда от скъпоструващо лечение, каза още д-р Дечо Дечев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    10 0 Отговор
    А като шеф на болница дали не се е облажвал :?
  • 2 Генерал Деси

    10 0 Отговор
    Ако се започне разследване като начало от Ботьо Томов Велинов и арогантното му синче заедно с Румяна Тодорова, много бързо ще се разплете цялата схема с източването на НЗОК.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Д-р Радева

    15 0 Отговор
    Точно така - организирана група ,на която народа казва - бялата мафия!
    Някой тука беше задал въпрос:- Остана ли лекар ,без нов джип?
    -Ами , не !!!
    Та , затова им казват бялата мафия!

    Коментиран от #7

  • 5 селянката

    10 0 Отговор
    Тези всички ни имат за глупаци, като тях. Я, като е толкова на ясно с нещата да се опълчи на Боко, а и не само на него и да покаже, че наистина иска да помага на хората, а не на
    този, който го е насадил там, на тая длъжност. Всички са един дол дренки. Чудесии след чудесии от лъжи и измами.
    Когато се чисти тор от обора, се чисти до дъно---така, че обора наречен народно събрание и правителство е препълнен с тор, която трябва да се изрине от дъно, защото
    вонята е страшна, и не бива да се разнася повече.
  • 6 Торбалан

    4 0 Отговор
    Хъ дубрутру!
  • 7 Един

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Д-р Радева":

    Лекарите са учили по 15 г и им прилича да карат джипове.Не на мутрите с 8 ми клас.

    Коментиран от #8

  • 8 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Един":

    Не им прилича обаче да превръщат здравето на хората в търговия,не всички разбира се,но за жалост повечето.
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    Всеки здравно осигурен да има лична банкова сметка от която да може да се тегли само за здраве. Така един млад човек който започва да се осигурява в първите години ще натрупа значтелна сума в сметката си и когато стане на възрраст ще има достатъчно пари да се лекува като бял човек. По този начин всеки ще си следи средствата и много трудно ще става източване. А тези които не могат да се осигуряват ги поема държавата по начин какъвто е в момента и няма да са необходими повече от 500млн.лв. за здравна каса. Не го правят за да могат да крадат.
  • 10 Fen

    0 0 Отговор
    А дали средствата влизащи в болниците,не са в пъти повече от тези влизащи с аптеките.Защо не споменава въпростният всезнайко,колко пацирнти се приемат,без да инат нужда от болнично лечение?На колко пациента им са направени манипулации,без да е било нужно,само за да се мине някоя пътека?И не на последно място,като знае за такива схеми,не е назначен точно за да ги прекъсне,а не да се оплаква по телевизиите колко е трудно?Дали ако му се направи одит,на болницата която доскоро ръководеше няма да излезат точно такива схеми за източване?Въпроси много,отговори още повече,а действие никакво!
  • 11 СУПЕРЛИБЕРАЛ

    0 0 Отговор
    Искам да осъдя БСП че се казва СОЦИАЛИСТИЧЕСКА, и съдът да им забрани да се казват така, защото са десни, крайно десни. Искам да осъдя десните партии, и съдът да им забрани да са в управлението на държавата, защото са против държавата и обществото. Дясното е фарисейският квас, и пътят на БЛУДНИЯТ СИН. Лявото е самарянството. Искам съдът да разреши и работниците и всички да са с гражданство в офшорни зони, и да не плащат ДДС, и всякакви данъци, ако е разрешено за фирмите и бизнесмените.
  • 12 тодор живков

    0 0 Отговор
    Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова ... което се намира в западните фирми ... – нас напълно ни удовлетворява ...
    Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд ...
    Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество.
    ... Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери.
    ... Един другар ... ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане ...
  • 13 ВОЛГИН

    0 0 Отговор
    Нека да възразя, че в България, а и никъде по света, не е имало комунизъм! Така че социалните придобивки в здравеопазването, които бяха отнети от т. нар. демокрация, не могат да се свързват с една виртуалност. За потвърждение на това ще цитирам известния журналист и публицист Радко Ханджиев, доктор на историческите науки, който близо 18 години живее в Унгария.

    „Внушава се, че здравеопазването в страните на ЕС било платено и т.н., и т.н. Така ли е в действителност?
    За 14 години три пъти ми се е налагало да лежа в унгарска болница. За всичките си престои не съм платил нито стотинка, въпреки че два пъти ми бяха правени животоспасяващи операции. На въпроса ми за избор на опериращ екип отначало помислиха, че се шегувам. Когато поясних, че такава е българската практика, лекарите бяха направо потресени. „Това си е чист рекет. За подобно престъпление в Унгария изхвърлят от лекарското съсловие, а може дори да се озовеш в затвора“, отговори ми завеждащият отделението.

    В тази европейска страна няма ДКЦ-та, а действащи поликлиники (както по-рано у нас, б.а.). няма еднопрофилни или многопрофилни, активни или пасивни, а просто болници, в които безотказно и безплатно лекуват. Не са и чували за клинични пътеки или за каквито и да било ограничения. Защото в здравния мир на правовите държави не съществува понятието частично или ограничено лекуване.

    Вероятно не са чували и за здравни каси, след като профилактиката и лечението се предоставят безотказно и без допъл
  • 14 радко

    0 0 Отговор
    Сидеров и Каракачанов се възхищават от Орбан и Унгария, но са лъжци, и нищо не са казали за държавно здравеопазване, социално, безплатно. Внушава се, че здравеопазването в страните на ЕС било платено и т.н., и т.н. Така ли е в действителност? За 14 години три пъти ми се е налагало да лежа в унгарска болница. За всичките си престои не съм платил нито стотинка, въпреки че два пъти ми бяха правени животоспасяващи операции. На въпроса ми за избор на опериращ екип отначало помислиха, че се шегувам. Когато поясних, че такава е българската практика, лекарите бяха направо потресени. „Това си е чист рекет. За подобно престъпление в Унгария изхвърлят от лекарското съсловие, а може дори да се озовеш в затвора“, отговори ми завеждащият отделението. В тази европейска страна няма ДКЦ-та, а действащи поликлиники (както по-рано у нас, б.а.). няма еднопрофилни или многопрофилни, активни или пасивни, а просто болници, в които безотказно и безплатно лекуват. Не са и чували за клинични пътеки или за каквито и да било ограничения. Защото в здравния мир на правовите държави не съществува понятието частично или ограничено лекуване.
  • 15 Бойко ваш премиер министър

    0 0 Отговор
    Държавните здравни каси в Германия са били няколко хиляди, сега са 100. Преди 10г. в Германия се харчи за здравеопазване 125 милиарда евро, сега харчат 250 милиарда евро. Ние сме 10 пъти по-малко от тях, и за същото качество и обхватност, значи са ни нужни 25 милиарда евро. Там работодателят плаща 7-8% процента сума от заплатата на работника, за здравна вноска, почти толкова плаща и работника. Частната застраховка е доброволна и с точни суми.
  • 16 Бойко ваш премиер министър

    0 0 Отговор
    2,5 милиарда са парите от НОИ, за здравната каса, и държавата дава още 1,3 милиарда. Пенсионерите имат доход 7 милиарда, тоест ако им вземат 8% - това са 560 милиона. Децата в Германия са на вноските на родителите. Държавните служители са реално 230 000, ако взимат средно 12 000 лева годишно, това е 2,7 милиарда, 8% от тях са 220 милиона. Значи пенсионерите и държавните служители дължат 770 милиона, а държавата дава 1,3 милиарда. Безработните нямат доход, значи дължат нула. В Сингапур лекуват пенсионери и безработни с държавни болници, безплатно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове