21 Септември, 2018 18:11 3 130 13

Венци Мицов: Защо отказах на президента

  • румен радев-
  • единение-
  • среща

Вместо Салвадор Дали имаме Борис Дали и вместо Уудсток имаме Пайнер

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нуждаем се не от възвание, а от рестарт на обществото. Това заявява в открито писмо до президента общинският съветник от „Глас народен“.

Нацията ни бе оставена 30 години на командно дишане по отношение на своите фундаменти – култура, образование, наука, ценности...Опасявам се, че в тази ситуация единението е невъзможно, пише в писмото си музикантът. Вместо Салвадор Дали имаме Борис Дали и вместо Уудсток имаме Пайнер, казва той.

Ето какво пише Мицов на профила си:

"Вчера на среща в президентството президента Радев е приел да бъде лице на възванието за единение, създадено от инициативен комитет.

Сред поканените да се включат в това възвание бях и аз.

Отказах и изпратих отворено писмо до президента на 13.09.2018 година.

Тъй като инициативата бе обявена сега, запазих текста на писмото, а днес го споделям с вас, за да прочетете какви са мотивите ми за отказ.

Следва текста на отвореното ми писмо до президента Румен Радев.

ОТВОРЕНО ПИСМО

от

Венци Мицов

музикант, писател, общински съветник

Уважаеми г-н Президент,

с настоящото отворено писмо искам да благодаря за поканата да подкрепя Възванието за единение на българската нация.

Със съжаление съм принуден да откажа и причините за това са много.

Смятам, че дължа на Вас, а и на всички български граждани, към които е отправено това възвание своето обяснение.

Г-н Президент,

опасявам се, че подобно възвание е твърде закъсняло.

И се опасявам, че всички ние носим вина за това днес обществото ни да е разделено, мразещо се, подозиращо се, изпадащо в параноя и изпитващо усещането че някой друг дърпа конците, а ние сме едни прости марионетки в нечия чужда куклена постановка.

В последните години ние градихме българската демокрация, но я градихме, разкрачени между научния марксизъм и заведенията за бързо хранене.

Опитахме се да изградим съвременния капитализъм с изразните средства на научния социализъм.

Опитахме се да направим какво ли не, но водени единствено и само от желанието си да „набием” опонентите си, ние създадохме един “Франкенщайн”, който не само че не може, но и не желае да бъде спасяван.

Защото той се храни с енергията на разделението.

Расте, става все по–голям и ужасяващ и изяжда всичко по пътя си.

Този “Франкенщайн” са партиите на статуквото, които, вместо да управляват по волята на народа, се бият една с друга и боят е достояние на всички нас.

Този “Франкенщайн” е Парламента, който е написал „Съединението прави силата” на фасадата си, но дейността му може да се охарактеризира с една поговорка – „След дъжд – качулка”.

Днес ние пишем различни възвания, текстове, статии.

И с тях целим да обединяваме нацията.

Но нацията ни бе оставена 30 години на командно дишане по отношение на своите фундаменти – култура, образование, наука, ценности.

Г-н Президент,

днес българската култура е оценена на 0,5% от БВП на държавата - най–ниското финансиране в цяла Европа.

Образованието днес е изправено пред ужасяващата дилема дали да продължи с над 70% пенсиониращи се учители или да се опита с паническо вдигане на заплатите в сектора да спаси образователният хаос в училищата.

В науката, БАН уволняват несъгласни директори, сътворявайки лош цирк.

Вместо Салвадор Дали имаме Борис Дали и вместо своят Уудсток, на който да пеем “Born to be wild” ние имаме своя Пайнер, на който пеем „Води ме в някоя квартална кръчма”.

А интелигенцията ни, разкъсвана от модни идеологии и формиран от ОФ и комсомола мироглед е на път да припознае чалгата за свой химн, само и само да демонстрира криворазбраното си усещане за политкоректност.

Опасявам се, че в тази ситуация единението е невъзможно.

Носим ли вина за състоянието на страната ни?

Да, носим я всички ние, които се подадохме на „тъмната страна” и залисани в своите безсмислени войни помежду си забравихме, че без национални идеали, без ценности, без, ако щете, своите герои, на които да подражаваме, няма как да вървим напред.

Уважаеми г-н Президент,

с настоящото писмо не целя да бойкотирам Вашата идея за подобно възвание.

Тя щеше да е чудесна, ако живеехме в нормална държава, в нормално общество, което веднъж завинаги е скъсало оковите на съмнението, подозрението, омразата и усещането за безнадеждност.

Аз обаче смятам, че днес ние се нуждаем не от възвание, а от рестарт на обществото ни.

Този рестарт се нарича – образование, култура, наука, ценности. Той няма да даде бързи плодове, но ако започнем сега, ще има надежда за децата ни.

Те, за разлика от нас не са родени разкрачени между Маркс и Мак Доналдс.

Бих искал да използвам случая да пожелая успех на Вашата инициатива за Възвание за единение на българската нация. Позволявам си да Ви предложа и една друга идея за възвание.

Като Президент и според Конституцията на Република България Вие сте обединител на нацията, но и коректив на всяка власт.

Моля Ви, говорете по–често за забравените обещания на всички парламентарно представени партии, касаещи културата, образованието, науката. Говорете и не забравяйте да напомняте на партиите и техните лидери какво обещаваха и какво изпълниха. И най-вече, напомняйте им какво не изпълниха.

Нашето единение ще се състои.

То ще се случи тогава, когато всички излезем радостни от домовете си, за да празнуваме първия български писател, получил Нобелова награда за литература.

Като ви пожелавам още успех в инициативата, оставам

с уважение,

Венци Мицов - музикант, писател,

общински съветник от ПП Глас Народен и

обикновен пролетарий от крайните квартали на град Кюстендил"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    20 9 Отговор
    Ето един честен човек.

    Коментиран от #10

  • 2 пЕсател

    24 7 Отговор
    Всъщност, т.нар. ти "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.

    Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.
  • 3 етимолог

    17 1 Отговор
    Е, анджак де - РАЗДЕЛЯЙ народа на партии ('partis' лат. - "части" бълг.) насъсквай ги една срещу друга, гледай им сеира И ВЛАДЕЙ.
  • 4 Така де

    16 2 Отговор
    Първо: капитализъм може да има само в малък и средно малък бизнес с големи изисквания и солени глоби. Даде ли се шанс за неограничено забоготяване означава , че ще има всевъзможни престъпни схеми. Повечето хора са социопи и е беззумие да им се дава шанс за неограничено забогатяване и липса на изисквания под предтекст за свободен пазар. Второ: както казах повечето хора са социопати, които не си възпитават децата, не са благодарни за помощта, не зачитат болните (никой не зачете протеста на болните деца), не им пука за стари, надменни са и прочие. С такива хора не може да се живее в разбирателство. Затова трябва или да се избият тези, или да се разделим като общество, или политиката да се раздели и да не стимулира такива хора като слага знак на равенство между добрия човек и социопата, тариката, наркомана и прочие. Такива хора трябва да са с по-малко права, заплати и всичко останало. Има една фраза : ако искаш мир, готви се за война! Та, ако искаме нормален свят, то трябва да направим системата такава, че да гледа на мнозинството като потенциални престъпници (каквито са) и да има закони , които да не дават възможност за никаква свободия, а подобие на казармен строй. Само за доказано добрите хора трябва да има свобода
  • 5 Западните Балкани

    14 2 Отговор
    Много мило, но малко наивно: "В науката, БАН уволняват несъгласни директори, сътворявайки лош цирк." Това не така. Големият проблем на науката (както и образованието) е липсата на млади хора. И тя е там, не защото старите не пускат кокала, а защото няма адекватно финансиране. Ако за култура се дават 0.5 %, то за наука се дават 0.22. Няма как млад, умен и талантлив човек да почне да работи за 600 лева, с които не може да изхрани себе си, а камо ли семейство. Същото и с учителите, няма как да дойдат качествени хора, ако заплащането е ниско, а то е ниско даже след увеличенията, които не са стигнали до всички учители и са закъснели с 10 години. Та рестартът е хубаво нещо, но може да стане само с възстание. Борисов няма да си продаде острова, замъка в Лос Анджелис или къщата в Барселона, заради някакъв рестарт.
  • 6 Ефтини сензации

    17 13 Отговор
    Господин Мицов,
    Интелигенция не се създава за година, две. Това се гради с векове, с поколения.
    У нас това беше в процес на създаване и съзряване още преди края на турското робство, строяха се училища, богатите хора даряваха за построяването им.
    Създаваше се интелигенцията...
    След 1944г. Комунистическото простолюдие с лека ръка унищожи всичко това, изби интелигенцията, съсипа бизнеса открадна от хората това което бяха градили и изгони и изби можещите и кадърните хора.
    45 години по късно същото това простолюдие открадна отново, каквото можеше да окраде, а хорицата възпитавани на покорно послушание 45г. само гледаха и пиеха пърцуца и слушаха слави трифонов...
    Ще минат много години и векове г-н Мицов, за да се възроди отново това, което комунистическото простолюдие затри...

    Коментиран от #7, #13

  • 7 В името на истината

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ефтини сензации":

    Трябва да споменем и тези преди комунистите, които убиха такива като Гео Милев и други. В някаква степен устремът на българите беше съсечен по време на националните катастрофи след Балканските войни и първата световна. После соцът взе своето, а сега соц-фаш-демо ще ни довърши. Но по-добре един Мицов, отколкото нито един, а само Бойковци.
  • 8 жжж

    10 1 Отговор
    да не бъркаме див капитализъм с демокрация.
  • 9 пръц

    7 2 Отговор
    И Мицов е интелектуалец.......
  • 10 Обикновен Бг

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Полях се с кафето като прочетох мнението Ви. И аз ще съм мноооого честен със годишна субсидия от 750000 лв. а в същото време ще съм софийски съветник в софийският общински съвет и член на комисии . ОБЕЩАВАМ ДА СЪМ МНОООГО ЧЕСТЕН , А ОСОБЕННО ЩЕ СЪМ ЧЕСТЕН СЪС ЗАПЛАТАТА НА СЪВЕТНИК И БОНУСИТЕ КЪМ НЕЯ И КОМИСИЙТЕ. САМАТ ЧЕСТНОСТ ЩЕ СЪМ КАТО ВИДЯ КАКВИ ПАРИ ПОЛУЧАВАМ. А преди бяг прост вророразреден музикант от някви дупки и палячо за вокалиста Светльо а сега и той честен общински съветник и получател на държавна субсидия от 750000 лв. ТОВА Е МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ , НА ЕДИН ИДИОТ КОЙТО ОСТАНА ТУКА, ДА КОПАЕ.

    Коментиран от #11

  • 11 Хрис

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Обикновен Бг":

    Ееее, много строго ги съдите и те са хора от новото поколение, и те трябва да хапнат от народната баница. Само с музика не става. Писмото на Мицов - "вижтеме кои съм АЗ ".93
  • 12 Светльо Витков

    2 0 Отговор
    ВЕНЦИИИ не РЕСТАРТ след рестарта операционната система си е същата !! ТРЯБВА НОВА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА не ни е нужен УИНДОУС ( Боза) ТРЯБВА ЛИНУКС и пълен формат на харда та да не остане и следа от старата система !! НЕ искам "Син екран" искам работеща система ,неискам постоянно "Мрънкане" на такава система като Уиндоуса искам работа без рестарти и тъпотии ! Не ви искам и ВАС "Демократи" на хранилка Уважавам те като творец но все едно Васки Кръпката дда е политик ,и той се наяде и забрави че "Комунизма си отива"
  • 13 Чичо АДИ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ефтини сензации":

    А ти къде беше ,какво направи та сега се пънеш като гладен на сране ! Какво допринесе за "Разгрома " на Комунизма ! Създаде ли училище ,кино ,поне една сладкарница написа ли книга или поне статия против "простолюдието на болшевиките" къде спа преди да измислят форумите ! Иригатор такъв