22 Септември, 2018 15:34 5 432 12

Мозъкът ни е програмиран за мързел

  • човешки мозък-
  • хора-
  • мозък-
  • програмиран-
  • мързел-
  • мозъчна дейност-
  • нежелание-
  • почивка

Учени дадоха отговор на въпроса защо някой не полага нужните усилия, за да направи това, което иска, или онова, което се очаква от него

Мозъкът ни е програмиран за мързел - 1
Снимка: shutterstock

Нашият мозък е програмиран за мързел — той се опитва да избегне физическата активност и предпочита тялото да остане в покой. Тава твърдение наскоро бе направено от група учени.

Изследователите стигнали до това заключението, след като проучили как се променя активността на мозъка при избор на определени дейности.

Резултатите от тяхната работа бяха публикувани в статия, поместена на страниците на списание Neuropsychologia.

Макар всички ние да сме наясно с ползите, които ни дава активният начин на живот, все по-малко хора и все по-рядко се заемат с някакъв вид спорт или с някаква физическа дейност изобщо. Именно тези обезпокоителни данни накарали екипа от Университета на Британска Колумбия да се заеме с изследването, което да провери как човешкият мозък реагира на физическата активност.

Мозъкът ни е програмиран за мързел
Снимка: shutterstock

Оказало се, че нежеланието да натоварваме тялото си е "програмирано" в нашия мозък.

Те направили няколко опита с 29 млади доброволци на възраст от 19 до 25 години.

Участниците били поставени пред монитор, на който в случаен ред се появявали изображения на различни физически дейности или на почивка. Доброволците трябвало да управляват нарисувано човече (аватар), което можело да се движи по екрана. В зависимост от задачата, участниците трябвало да преместят човечето бързо към картинката с физическа активност, като избягват изображения, които символизират почивка и обратното. По време на експеримента, учените наблюдавали мозъчната активност на участниците с помощта на електроенцефалограма (ЕЕГ).

Мозъкът ни е програмиран за мързел
Снимка: UBC Media Relations

Резултатите от това упражнение показали, че средно участниците отмествали човечето по-бързо от картинки с физическа активност. Но ЕЕГ-то показало, че мозъкът по-неохотно отмества човечето далеч от картината с изображение на почивка, като същевременно активността на мозъка се увеличава.

"Запазването на енергията е от съществено значение за оцеляването на хората, защото това ни позволява да бъдем по-ефективни в търсенето на храна и подслон, да се състезаваме за сексуални партньори и да избягаме от хищниците", коментира за Science Daily водещият автор на изследването Матийо Бойспонтие от Университета на Британска Колумбия.

"Неуспехът на обществените политики за противодействие на пандемията на липсата на физическа активност може да се дължи на мозъчните процеси, които са били развити и са подкрепени в еволюцията", допълва той.

Резултатите показват, че са необходими допълнителни мозъчни ресурси, за да се противодейства на привличането на статичното поведение, казват в заключение изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате от балкана

    12 2 Отговор
    Храната е много важна за да не сте мързеливи и въобще хора, месото се свежда до минимум, както и алкохола, цигарите подарете на врага си

    Коментиран от #6

  • 2 мозакът им е паниран от мързел

    1 1 Отговор
    " учените" можеха да се сетят за Плейстейшън-игрите и щяха даси спестят бюджет. Ама май идеята не е било да спестят.
  • 3 патриотъ

    11 1 Отговор
    Най-много ме мързи когато се наям и след това ми се приспива.
  • 4 ежко бежко

    5 1 Отговор
    Преди всичко активност,не мързел.....!Има различни видове състезания,това е също много интересна теза!!!!!!
  • 5 Иван

    4 1 Отговор
    Ми да, аз само ям и е*а. И след двете ми се приспива, какво съм виновен.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Монтреал

    9 1 Отговор
    Мързелът е двигател на прогреса и иновациите, ако не беше така щяхме да сме като мравките или пчелите.

    Коментиран от #12

  • 8 IdaMcBride

    2 18 Отговор
    Аз правя $ 86 на час, работейки от дома. Бях шокиран, когато съседът ми каза, че средно е $ 95, но виждам как работи сега. Сега чувствам толкова свобода, че съм мой шеф.

    Това е, което правя.........>>>>> Ecash10.COM

    Коментиран от #10

  • 9 Работят

    6 0 Отговор
    Ни. Искат да им работим много. Правил съм го, но води до преумора, изтощение и болест. Кариера? Дрън, дрън. Всичко трябва да се прави, до степен на комфорт. Защо само някои хора имат следобедна почивка?
  • 10 Трънчев

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "IdaMcBride":

    Стига с тоя СПАМ!
  • 11 Чеп

    1 2 Отговор
    Най-много ме мързи когато трябва да ч...м и като знам следващия час какво клотене ме чака........
  • 12 някой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Монтреал":

    Как мързелът ни прави по - умни? В това няма никакъв смисъл.
    Когато човек е акивен умствено и също физически, мозъкът се чуства по - дибре и е по - активен. По вашата логика хората, които спят и ядат вредни храни по цял ден са умни, така ли? Ако човек иска да е умен трябва да чете книги, да учи и да е физически активен всеки ден!