Last news in Fakti

23 Септември, 2018 09:00 5 722 40

Карнобат се вдигна на протест

  • карнобат-
  • винпром-
  • протест-
  • работници-
  • завод

Целият Карнобат се вдигна в подкрепа на лозарите от винзавода. Първоначално протестиращите бяха около 200 души. Истинският екшън обаче настъпи, когато множеството се увеличи значително. Местни жители узнаха за протеста и започнаха да се стичат на групи. Тълпата взе спонтанно решение и се отправи към сцената пред читалище „Димитър Полянов”, която е монтирана от няколко дни заради празничната програма на Карнобат, съобщава Флагман.бг. В града обаче на никой не му е до празник, защото местните се притесняват, че ще останат без препитание.

Част от демонстрантите се качиха на сцената и отправиха ясни послания: Заводът да се отвори час по-скоро. Ако това не се случи протестът ще става все по-солиден, а следващата стъпка е гражданско неподчинение, затваряне на магистрали и пренасяне на жълтите павета.

Сред протестиращите имаше много хора, които не работят във винпрома, но застанаха рамо до рамо до съгражданите си, защото знаят, че ако това предприятие затвори, икономиката на града ще се срине.

„Искам да съм бежанец, защото те получават 1300 лева, а аз 300 лева пенсия. В тази държава мачкат всеки, който тръгне да прави бизнес, а нас ни обричат на бедност и глад”, разгневи Мариян Георгиев – млад мъж с увреждания, който изрази активна гражданска позиция. Той изтъкна, че Миню Стайков с чието име се свързва винзавода, е най-коректният работодател в Общината. Нито с ден не е забавил заплатите и плаща изключително добри възнаграждения.

Служители на Винпрома заподозряха, че зад акцията стоят корпоративни интереси. Един от тях – мъж, който днес взе активно участие в протестните действия се качи на сцената и отбеляза, че заводът е с 40 % пазарен дял.

„Корпоративните интереси на нашите конкуренти доведоха до запечатването ни. Това е истината! Всичко друго са лъжи! Ако ние сега си мълчим – ще ни смачкат и унищожат едно работещо предприятие, за да осигурят бизнес за някой друг. В медийното пространство се леят откровени лъжи, които са изречени от държавни служители. Един от тях шефът на Митница Бургас твърди се, че в завода имало доказателства за открити системни нарушения. Уверявам ви митничарите 20 дни търсеха доказателства, но не откриха никакви доказателства”, каза от трибуната пред читалището той.

След това викове „Оставка” огласиха целия център. Карнобатлии са бесни, че се действа по начин, заплашващ поминъка на цял град и съзират други причини, съвсем различни от официалните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лъжа е

    27 46 Отговор
    Карнобат не е 200 чивока
    Истинските хора ни олекна
    Не ни пука за Минко Апаша и незаконния му завод
  • 3 ivan4o

    15 31 Отговор
    Сшмесници!
  • 4 Гост

    27 35 Отговор
    Тези не са в час. Искат да отеорят завода да работи??? Значи да продължат с измамите и мафиотските номера??? Имс си нормален начин,завеждане на граждански дела срещу собственика,но българина не иска да се бърка в джоба. Иска да открадне нещо,да излъже и ско може да е безплатно. Еми в нормалните държави няма такова нещо.

    Коментиран от #31

  • 5 СссереМ

    22 42 Отговор
    По колко ли им са раздали миньовите хора,че да стачкуват?

    Коментиран от #22

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стефан

    49 21 Отговор
    БРАВО НА ХОРАТА,аз ги подкрепям,не за първи път искат да вземат бизнеса на някого и да го смачкат.Че в кой завод няма нарушения що не проверят някой Турски завод и да покажат какво става там ама.....

    Коментиран от #38

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 За АДА

    20 0 Отговор
    Кога съм го чул за първи път е все едно, но е вярно. Не се страхувайте от АДА-а. Там се казва, че казана с катран за БЪЛГАРИ не се обслужва съвестно и гасне. Другото е, че интереса обслужва определени! Кои са определените?
  • 10 Куку Руку Ку

    30 10 Отговор
    Като чета коментарите, усещам как герберските тролове са активирани.
  • 11 гларус кръстоносец

    41 11 Отговор
    Що си чешете езиците като не сте виждали Карнобат на живо. Прави са си хората . Точно това е една от причините. Освобождава се терен на пазара за Пещерска . Ако се интересувате защо, поразпитайте. Кой им стана съдружник , като ги притиснаха преди години за контрабанда на спирт и нелегално производство на алкохол ? Цвичката Цв. има ли дялово участие в хотелите им по морето и на други места? Как стана така ,че проверките на Пещерняците изведнъж въпреки големия медиен шум спряха и те излязоха бели и непорочни от аферата? А факта че Карнобат остана единствената червена община в бившия Бургаски окръг е не по малко релевантен към затварянето на винпрома . Герб се бори за 40 % си процента данък към партийната каса и от това "непослушно " предприятие.

    Коментиран от #16, #35

  • 12 Област Бургас

    8 2 Отговор
    Най-голямата община в страната що не се отцепи от тази мащеха...
  • 13 Хайде пак

    16 15 Отговор
    Спряха още един паричен поток на БСП и Нинова веднага се задейства.
  • 14 Питието е шесткратно дестилирано от прец

    8 5 Отговор
    кои не скача е 4ервен

    да живее ГЕРБ и неговиа пророк
  • 15 Ефтини сензации

    12 10 Отговор
    Простолюдието достига нови нечувани и невиждани върхове. Подклаждани от комунистическото простолюдие, което всячески пречи на хората да живеят нормално и водено от желанието за смърт, кражби и разрушения, комунистическото простолюдие организира и ще продължава да организира протести, пропаганда и всякакви внушения защитаващи техните спонсори, престъпниците, които се облажиха разграбвайки...
  • 16 Ефтини сензации

    11 13 Отговор

    До коментар #11 от "гларус кръстоносец":

    Това ли е официалната пропаганда на комунистическото простолюдие, днес?

    Коментиран от #17

  • 17 гларус кръстоносец

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ефтини сензации":

    За жалост не са ефтини сензациите . Струват хляба на хората от половината карнобатска и сонгурларска община и ще доведат до нов обезлюден район от България . Освен ако рокадата не е договорена - изтъргуван братски между ГЕРБ и ДПС Колкото до БСП те отново показват липса на гръбнак и не могат ,за кой ли път , да защитят поминъка на електората си , затова и няма да дойдат на власт. Не се притеснявай за хранилката ще ти плащат още .

    Коментиран от #21

  • 18 Може

    4 3 Отговор
    Да стане страшно. Да се разрастне недоволството срещу администрацията, защото народът не иска, а властта не може да управлява, по старому, както до сега. Тази ситуация, съгласно марксизма-ленинизма си има име.
  • 19 Пешо

    10 3 Отговор
    Факт е, че слугинажа, който върши БОП - МВР към заграбването на нечии бизнес и подаряването му на управляващите мутри направи тази структура негодна за изпълнение на полицейски задачи и борба с престъпността. До това ниво слезе и Специализираната цацаратура с което правоохранителните и правораздавателните органи са с нула обществено доверие. Но хората се усетиха и вече става интересно.
  • 20 Така де

    10 0 Отговор
    Когато останеш без доход и за най-големия мафиот ще ревеш, че е светец. Когато държавата прави акции трябва да запорира сметки на фирмите и с тизи пари да плаща на работници за неработещите дни
  • 21 Ефтини сензации

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "гларус кръстоносец":

    Брей, учуден съм. Сред троловете на комунистическото простолюдие имало и такива можещи да свържат две изречения смислово. Да не си главния бригадир?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Hahzh

    8 3 Отговор
    Да затварят завода в Карнобат! Мафиоти не толерираме! Стига с Минковци и Стайковци

    Коментиран от #32

  • 24 Порно

    6 1 Отговор
    Ама и тия от Пещера са много стиснати , една ракия не почерпиха
  • 25 КПСС БКП

    9 3 Отговор
    КОГАТО РАБОТИШ ЗА ПРЕСТЪПНИК С ПРЕСТЪПЕН БИЗНЕС И ТИ СТАВАШ СЪУЧАСТНИК - Т.Е. ПРЕСТЪПНИК . А , ЗАКОНА Е ЕДНАКЪВ ЗА ВСИЧКИ ... ТАКА , ЧЕ ТЕЗИ ХОРА Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ РАЗГРАНИЧАТ ОТ СОБСТВЕНИКА ... ПОЗНАВАХ ЕДИН МАЙСТОР НА КОЛИ , КОЙТО Е В ЗАТВОРА ЗА 10 ГОДИНИ ,ЗАЩОТО НЕГОВ РОДНИНА МУ ДОКАРАЛ КОЛА ДА Я РЕМОНТИРА . ОКАЗАЛО СЕ , ЧЕ КОЛАТА Е КРАДЕНА И МАЙСТОРА ОТИДЕ В КЮПА С ОСТАНАЛИТЕ ...
  • 26 Ъъъъ

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "А бой де":

    Като паднете от власт ти ще мируваш разбойник гербаджийски.
  • 27 СТЕФАНОВ

    11 3 Отговор
    Не цял Карнобат,а цяла БЪЛГАРИЯ,трябва да излезе и да свалим това правителства!!!

    Коментиран от #29

  • 28 Шаран БГ

    10 1 Отговор
    Точно сега му е майката, да се направи ревизия и да се спре производството, т.е. прибирането на реколтата. А само след дни идват дъждове. И на най-хубавото грозде качеството пада. Много прав е " Така де № 20 ". Като няма препитание, обикновения човечец какво да прави - да "хваща пътя" за далечни земи ?? Много политика се влага, а икономиката гасне. Има си начини кротко ,мирно и тихо да се "закопчеят"нарушителите на правилата - защо трябва половината Карнобат да страда ??
  • 29 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "СТЕФАНОВ":

    Не става само със смяна на правителство. Системата, системата трябва да се "обезпаразити", ако не и да се промени! А играчите трябва да са съвършенно различни и непознати! Е те тези стъпки са крайно не понятни от към изпълнение?! Матрицата бачка. Системата винаги ще се рестартира с добавка на сегашния порочен микс! Май теябва да престанем да мислим за утопията. По-добре да се ориентираме все по-глобалистично...
  • 30 123

    1 0 Отговор
    Наздраве!
  • 31 Ludi

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Мафиот си ти
  • 32 Ludi

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Hahzh":

    Да затворят твоето предприятие
  • 33 въстание

    0 1 Отговор
    не се дигайте от карнобат ще ви избият негрите на бойко от ново село полигон
  • 34 СУПЕРЛИБЕРАЛ

    0 0 Отговор
    Искам да осъдя БСП че се казва СОЦИАЛИСТИЧЕСКА, и съдът да им забрани да се казват така, защото са десни, крайно десни. Искам да осъдя десните партии, и съдът да им забрани да са в управлението на държавата, защото са против държавата и обществото. Дясното е фарисейският квас, и пътят на БЛУДНИЯТ СИН. Лявото е самарянството. Искам съдът да разреши и работниците и всички да са с гражданство в офшорни зони, и да не плащат ДДС, и всякакви данъци, ако е разрешено за фирмите и бизнесмените.
  • 35 А БЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "гларус кръстоносец":

    КАРНОБАТСКИЯТ АЛКОХОЛ НИКОГА НЕ Е БИЛ КАЧЕСТВЕН, ТОВА ГО ЗАЯВЯВАМ СЪВСЕМ ОТГОВОРНО , И БЕЗ ДА ЗАЩИТАВАМ ИЛИ ДА СЪМ КЪМ НЯКОГО !!
  • 36 Доктор Радева

    1 0 Отговор
    Карнобачка гроздова...
  • 37 Няма

    2 0 Отговор
    Логично обяснение, да се спира производството. То по никакъв начин не пречи на проверката на реализацията, на готовата продукция. Но гроздето се скапва
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 644

    0 0 Отговор
    Така е. Защо не влезнат във ВИНПРОМ Пещера. Без такива неща няма печалби, а какво остава за заплати. Между другото - колко засадени и обработвани лозая имат в Пещера?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове