8 Октомври, 2018 07:30 4 529 40

8 октомври 1967 г. Заловен е Че Гевара

  • че гевара-
  • ернесто че гевара-
  • боливия

На 8 октомври 1967 г. партизанският командир Че Гевара и неговите сподвижници са заловени край Ла Игера в Боливия.

Акцията е организирана от ЦРУ. На следващия ден, 9 октомври, по заповед от Вашингтон Ернесто Че Гевара е разстрелян и боливийското правителство съобщава за екзекуцията. На 15 октомври кубинският лидер Фидел Кастро официално съобщава за смъртта на Ернесто Че Гевара.

Ернесто Че Гевара е роден в Аржентина в сравнително заможно семейство от ирландско-испански аристократичен произход. Израства в среда с леви политически убеждения. Завършва медицина в Буенос Айрес, но почти не практикува, защото отдава живота си на революционната борба.

Тежките пристъпи на астма от ранно детство го принуждават да спазва диета и да бъде подлаган на различни медицински лечения. В същото време болестта го научава на дисциплина и самоконтрол. От малък се отличава със свободен и бунтарски дух и води дълги дискусии с учителите и родителите си.

На 17-годишна възраст проявява интерес към философията, дори започва да съставя свой философски речник. Предприема няколко пътешествия из Централна и Южна Америка. Става свидетел на неправдата, бедността и стига до извода, че единственият изход за разрешаване на проблема със социалното неравенство е въоръжената революционна борба.

Че се намира в Гватемала по време на преврата през 1954 и последвалата го диктатура. Той е принуден да избяга в Мексико. Там се запознава с Фидел Кастро и става член на Движението 26 юли, което завзема властта в Куба през 1959 г. Под ръководството на Гевара в крепостта Ла Кабаня са избити множество хора, включително политически дисиденти.

В качеството си на член на националното ръководство на Единната партия на социалистическата революция, заема различни държавни постове, като: президент на Националната банка (1959 г.) и министър на промишлеността (1961-1965 г.). Ернесто Че Гевара изиграва значителна роля и за кубинската дипломация в периода 1959 – 1964 г.

Тогава той прави дипломатическа обиколка в Азия и Африка, оглавява икономическа делегация в Съветския съюз, Китай и Северна Корея, представя Куба на конференция по икономическо планиране в Алжир, на 19-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и на конференция на ООН по въпросите на търговията и развитието в Женева.

Ернесто Че Гевара се отказва от кубинското си гражданство и всичките си постове в държавата и напуска Куба през 1965 г., с надеждата да помогне на революционната партизанска борба по света и разпали нови социални революции в други страни – първо в Конго, а след това и в Боливия, където е заловен от ЦРУ при специална военна операция и убит.

За много хора Че е символ на непрестанното противопоставяне срещу народните потисници в страните от Латинска Америка и Африка и на борбата за социално равенство. Наричат го последният революционер романтик.

Името му е станало синоним на бунтарски и революционен дух. Паметно е неговото пълно отхвърляне на охолството, осигурено му от политическата му позиция в следреволюционна Куба, в полза на преследване на идеала за промяна на начина, по който се управляват държавите не само в Латинска Америка, но и в целия свят.

Приживе Че Гевара печели симпатиите дори и на представители на капиталистическия лагер. Ето какво пише за него в доклад на британското външно министерство за най-влиятелните личности в Куба от 1967 г.: “Той е способен и трудолюбив човек и е може би най-компетентният и най-трезво мислещият в управляващите среди”. Този брадат аржентинец с характерната му военна униформа и ирландски чар предизвиква съществено впечатление у много жени и мъже. До 1964 г. той е навярно най-влиятелният човек в Куба след Фидел Кастро.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    20 43 Отговор
    Още една жертва на комунистическата идея утопия

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 джойнта

    17 42 Отговор
    Имам тениска с този тарикат не го знаех кой е
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Прекрасна идея

    26 3 Отговор
    Тая Усмихнатата /коментар 1 / - научила една дума - утопия, браво
  • 7 deadman1488

    34 17 Отговор
    Beлик човек
  • 8 тоз който падне

    44 11 Отговор
    Оставил си охолния живот в Куба, лукса, жените ... и отишъл живота да си даде за идеята ..... Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира ...

    Коментиран от #11, #20

  • 9 Истината

    12 23 Отговор
    е, че боливийската компартия е била предупредена от Москва да не му оказва съдействие. Изоставен е бил, ако не и предаден, от Москва и Хавана. Защо? Защото не му допаднал имперският похват на руснаците, които се захващат да ръководят Куба. И казвал: След американците имаме нови господари, така ли?
  • 10 Ристе

    16 35 Отговор
    Масов убиец е че, нищо повече.

    Коментиран от #12

  • 11 Джуджа

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "тоз който падне":

    Е тва му е грешката
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 АнтиКравария

    26 7 Отговор
    ЦРУ са заловили семейството му и е бил предупреден, че ако не се предаде те ще бъдат убити. Никога не е ползвал телефон, за да се свързва с тях. Тогава обаче го е направил, за да могат да го проследят и заловят. Това е по американски или английски документален филм. Ако него е бил направил изобщо е нямало да го заловят, защото са нямали изобщо идея къде се намира, а населението го е подкрепяло безрезервно. Друг е въпросът какво у правело ЦРУ в Боливия. Всеки може да се сети. Повечето държави в Латинска америка са марионетки на краваритею
  • 15 ел нуестро ЧЕ

    25 4 Отговор
    Мъж, който има идея е - ВЕЛИК МЪЖ, а сега са велики само във фитнес залата и ... парите, жените, колите и джан лака дей - еври дей
  • 16 НКВД

    25 6 Отговор
    На тази дата е убит един от най - големите ЧОВЕКОЛЮБЦИ!! Истински борец срещу алчнотията човешка!
  • 17 Един

    2 17 Отговор
    от първите соросоиди
  • 18 КГБ Териер

    19 6 Отговор
    Само лакеите доларопоклонниците биха се радвали на убийството на този велик човек който е остаеил такава ярка черта в човешката истори.
  • 19 Истината е

    14 13 Отговор
    че Гевара съвсем не е нежна душа и самоотвержен герой – той е яростен комунист, който не се колебае да разстреля бременна в шестия месец жена, чието единствено престъпление е, че семейството й му се противопоставя. Че също е самозван лекар, абсурдно некомпетентен партизанин и нещастен подлизурко. Обгражда се с невероятен лукс, докато се представя за „човек от народа”. В младостта си Ернесто е наричан още "Прасето" заради липсата на хигиенни навици. Той гордо носи една и съща блуза цяла седмица, без да я смени и е популярен с неприятната си миризма.
    Гевара нарежда на отрядите за екзекуция след стрелбата по жертвата да доубиват с изстрел в главата с масивния Colt 45 от разстояние пет крачки. Резултатът е пръсване на черепа. Затворникът от La Cabana Пиер Сан Мартин разказва за разстрела на 14 годишно момче лично от Гевара. То се застъпвало за баща му, разстрелян пред него, после дошъл и неговия ред – не пожелал да стои на колене, а Гевара побеснял и го разстрелял в гръб с изстрел в тила, който му отнесъл черепа …

    Гевара се специализира и в психологическите мъчения. Известно е, че е прилагал широко следното мъчение: затворниците, включително и такива на младежка възраст, били изправяни с вързани очи пред отряда за екзекуция, след това се дава нареждане за огън и жертвата чува щракането на спусъка на оръжието, но изстрелите са халосни! Които са виждали Гевара от тази му страна казват, че е имало нещо ненормално, нещо болезнено в него.
  • 20 123

    6 13 Отговор

    До коментар #8 от "тоз който падне":

    Те и в Ислямска държава си дават живота за идеята. Нацистите също са си давали живота за идеята.
  • 21 Бръм

    14 2 Отговор
    Разликата е, че историята решава кой се помни и с какво! Слава богу не кратуни като... Ти си знаеш де! То и Симеон Велики едва ли е направил България на 3 морета с пост и молитва...

    Коментиран от #23, #24

  • 22 ла БАНДЕРА

    13 8 Отговор
    Даа бе, мангалски плесканици - не се къпел, не се перял, разстрелвал ... мъчат се да омърсят едно знаме, знаме на милиони по света.

    Коментиран от #26

  • 23 КГБ Териер

    13 4 Отговор

    До коментар #21 от "Бръм":

    Коя история? Истинската или тази на Американците от север?

    Коментиран от #28

  • 24 123

    3 9 Отговор

    До коментар #21 от "Бръм":

    Разликата е, че борейки се с несправедливостите и престъпленията на капитализма и на запада, започва да извършва още по-големи несправедливости и престъпления. И да беше успял, Че Гевара. Системата, която той и такива като него щяха да установят, щеше да е много по-несправедлива и брутална от тази, срещу която се е борил.
  • 25 Читател

    8 7 Отговор
    Според книгата на Умберто Фонтова – „Истинският Че Гевара“,той става главен екзекутор в правителството на Фидел Кастро и само за една година е изпратил за разстрел 1897 човека.Негови са думите:„Нямам нужда от доказателства, за да екзекутирам човек, трябва ми само доказателство, че трябва да го екзекутирам!”
    Последният ден на Гевара е още по-красноречив и за това, че почти винаги безмилостните убийци са и изявени страхливци. Заловен е след поредица от нелепи загубвания из джунглата от боливийската армия, подпомогната от кубинци като Феликс Родригес, които са избягали от комунистическия режим и сътрудничещи в борбата срещу врага
    Според него и капитан Гари Прадо от боливийската армия, Гевара се предал с пълен пълнител в пистолета, като викал: „Не стреляйте! Аз съм Че, ще ви бъда от полза жив, а не мъртъв!”. Жалкият му край е в пълно противоречие с легендата, че се сражавал героично, до края, до последния куршум. Единственият източник на тези митове естествено е … Фидел Кастро!
  • 26 Истината е

    6 8 Отговор

    До коментар #22 от "ла БАНДЕРА":

    че по света има милиони полезни идиоти, които вярват в комунистическите митове и легенди.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бръм

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "КГБ Териер":

    "Не можеш да лъжеш всички вечно..."
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 истина

    7 3 Отговор
    Факта си е факт - оставил е охолния живот сред знойните кубинки и е заминал да мре в джуглите ... и разни нещастни джуджета, му измислят историйки и "истини" .. ЧЕ ГЕВАРА Е ЗНАМЕ, не можете да умърсите, колкото и да се пънете

    Коментиран от #31, #32

  • 31 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "истина":

    оставил ги е щото си е мислел че няма да има проблеми.първо отива в африка и местните го залавят ,но вместо да го разстрелят го връщат в куба.износителя на революция е бил агент на кгб и руснаците го покриват.мислел си е че същото ще стане и в гватемала.затова се е предал и е обявил кои е.очаквал е че другаря хрусчов ще се обади и отново ще си иде при зноините кубинки.само че греда .дошли от лошото цру и обаждането по телефона не се е състояло.като разбрал кво го чака сменил плочата ама вече е било късно за китка.та нека ви е знаме тоя вмирисан въшкар,водещ след себе си мизерия и смърт.въпросния през целия си живот не е създал нищо съзидателно макар че техните са го натискали да става лекар.пълен мизерник.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ИВАН

    4 1 Отговор
    Оставил е след себе си - една светла идея, идея че всичко трябва да е за народа, създателя на благата и в името на народа, а не само за богоизбрани крадци и убийци ... и я да видим, в мизерната Куба, защо всички знаменитости - там ходеха да се лекуват .... а несправедливия капиталистически строй, е лош и за бедните и за богатите - не можеш да си щастлив на гърба на хората - връща се тъпкано, сори :)

    Коментиран от #34, #38

  • 34 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "ИВАН":

    интересно що в куба не построиха този заветен строи?и що поне два милиона кубинци избягаха от куба с лодки като е толкова хубаво и се лекуват там знаменитости?в куба е хубаво да идеш с долари за да ти се въргалят в краката местните и да ти се умилкват с надеждата, че ще ги вземеш със себе си.иначе едва ли има нормален човек от останалия свят дето би се преместил да живее и да работи там като обикновен кубинец.куба е превърната в задника на света от тия мизерници.два долара на месец заплата и липса на всичко,като почнеш от храна минеш през дрехи,жилища и т.н. и стигнеш до свободи да гледаш чужди телевизии да имаш право на мнение или да си свободен да пътуваш.

    Коментиран от #36

  • 35 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    А бе джендърите ,извадете ЕДИН!!!!такъв Човек ,та и НИЕ даго оплюеме....маматави мръсна и плювачи.......

    Коментиран от #39

  • 36 Бай хой

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Десо, десоооу мноу са излагаш. Што точно ти с неуточнения пол си мислиш че можеш да оплюваш и хулиш лучности като Че? Или си мислиш че по този начин ще се издигнеш? Изливаш помията обаче върху собствената си глава.

    Коментиран от #40

  • 37 Патето Яки

    4 1 Отговор
    Вечна слава на героя Че Гевара, паднал в неравна борба с ЦРУ.
    ЦРУ извършва убийства по целия свят.
  • 38 Усмивката

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "ИВАН":

    Дай пример ,къде по света се реализирала тази светла идея.Вече 160 години.Затова е утопия. ........Утопия (на гръцки: οὐ – „не“ и τόπος – „място“, т.е. „не място“ или „място, което не съществува“) изобразява един желан, съвършен свят, който е различен от реално съществуващия
  • 39 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "ТОЧКАТА":

    има доста .да речем васил левски.фен на френската буржоазна революция или папа иоан павел втори ,борещ се срещу комунизма или роналд реигън политика смазал комунизма и освободил източна европа от него.почваи да плюеш!!!
  • 40 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Бай хой":

    ти що не напишеш как се казваш бе убавец?всички дето не са на твоето комунистическо мнение са джендъри жени или геове????!!!!!тва ясно показва ти къв си!!!!че е един масов убиец,които разни необходими идиоти като теб превърнаха едва ли не в модна икона,само че като лъсна истината за него и като няма кво да напишете почвате да пишете щуротии за геове и т.н.реално нито един от вас не е чел нищо за гевара нито писано от него ,а тои има автобиография нито писано от неговите биографи.реално тези дето сме чели за него и от него не го харесваме,а вие нечелите се доверявате на партията ,нали другарио хои?