Last news in Fakti

5 Октомври, 2018 15:52 4 845 12

Община Варна си върна знаков имот

  • варна-
  • цум-
  • община-
  • терен

Откупиха имот от Георги Гергов

Община Варна си върна знаков имот - 1
Снимка: Shutterstock

Общинските съветници на Варна приеха „дупката” в центъра на Морската столица да бъде откупена от бизнесмена Георги Гергов. Цената на сделката е 43 млн. лв. Парите трябва да бъдат отпуснати от държавния бюджет.

С днешното решение съветниците решиха община „Варна” да придобие 100% от акциите на дружеството „Централен универсален магазин“, което е собственик на 2.9 декара от терена в центъра на града. Фирмата е собственост на Тодор и Цветомир Гергови - синове на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

До връщане на имота на общината се стига след като досегашният собственик не е построил многоетажната сграда, която е възнамерявал. Той не е уточнил нито срокове, нито параметри. Така се стига и до продажбата на терена обратно на общината.

Парцелът е с площ 3775 кв.м. и се намира между бул. „Княз Борис I” и улиците „Княз Ал. Батенберг”, „Архимандрит Филарет” и „Воден”. Той е в този си вид от края на 80-те години на миналия век, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа са открити древни останки - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб, което спъва изграждането на търговски център.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щом има кой да плаща няма грижи

    13 1 Отговор
    Дупка в енергетиката,дупка насред Варна.....Нямаха напълване.
  • 2 отегчен

    11 0 Отговор
    и като му платят на Гергов една торба с пари какво следва?

    Коментиран от #11

  • 3 Последния Май

    17 1 Отговор
    Браво на крадливите общинари. По 10 милиона на декар. Съд за всички общински съветници
  • 4 отегчен

    24 0 Отговор
    Само нагли схеми....Отначало на Община Варна и се ,,дадоха''акции в ,,Пловдивски панаир''(ни в клин-ни в ръкав) ,после уж ги продадоха
    ,после пък обезщетиха Гергов ,щото щял да строи ...и накрая хоп:43 с много нули отзад......Безскруполни мошенници. Да им признаем все пак ,че им се получават нещата.И това си е талант.
  • 5 Правда

    27 0 Отговор
    Защо не питат Гергов как е придобил терена.Нали го беше откраднал от Общината.Той сам се е отказал да строи заради разкопките.Ако на частно лице излязат исторически цености,от Паметници на културата никога няма да му разрешат да строи.Така и Гергов никога не би трябвало да получи разрешение за строеж и сам щеше да се моли да го даде БЕЗПЛАТНО на Общината,за да не плаща данъци,а не да получава милиони.За пореден път ни правят на глупаци,срамота!
  • 6 Гост

    7 0 Отговор
    Защо ще плащат с нашите пари на Свинара .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пловдив

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Централен универсален магазин“, което е собственик на 2.9 декара от терена в центъра на града.
    Публикувано във факти.бг: Парцелът е с площ 3775 кв.м. и се намира между бул. „Княз Борис I” и улиците
    Не разбрахме сега колко квадрата е парцела ?
  • 9 алтавия

    0 0 Отговор
    Какви "наши" пари реЧи .....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да си купи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "отегчен":

    Да си купи друга дупка от общината без пари и след 3 години да я продаде за милиони.Честито
  • 12 куку руку ку

    0 0 Отговор
    Общината хариза едни милиони, за един неизползваем имот, на един, известен след приватизацията на един курорт по костово време с лафа "Аз с прасета се оправям, че с едни германци ли няма да успея!".