6 Октомври, 2018 11:51 2 951 15

Революционен референдум в Румъния (СНИМКИ)

  • румъния-
  • референдум-
  • гей-
  • еднополов брак-
  • семейство

Започна гласуването за смяна на дефиницията на семейството в конституцията

Революционен референдум в Румъния (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

В 7.00 часа отвориха избирателните секции в цяла Румъния за референдума за промяна на конституционната дефиниция на семейството, за да бъде уточнено, че то се основава на брак между мъж и жена, а не между съпрузи, както е в момента, предаде Аджерпрес.

В страната са организирани 18 662 избирателни секции, а в Букурещ - 1 264. Румънците в чужбина могат да гласуват в 378 избирателни секции. Броят на имащите право на глас е 18 951 721 души. Гласуването ще продължи два дни, като избирателните секции ще бъдат отворени от 7.00 до 21.00 часа.

Решението за организиране на допитването беше взето, след като гражданското движение "Коалиция за семейството" събра подписите на 3 милиона румънци и внесе инициативата в парламента, а Конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна в конституцията.

Революционен референдум в Румъния (СНИМКИ)

Инициативата се подкрепя и от влиятелната Румънска православна църква.

Румънското законодателство и в момента забранява еднополовите бракове, а конституционната промяна би предотвратила всякакъв опит за легализирането им в бъдеще.

Организации, защитаващи правата на ЛГБТИ общността (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсексуални), твърдят, че ревизията на конституцията може да насърчи хомофобията и да накара хората с нестандартна сексуална ориентация да се чувстват като граждани "втора ръка".

Опоненти на промяната смятат също, че тя ще маргинализира семействата с един родител или двойките, отглеждащи деца без да са сключили брак.

В. "Ромъния либера" цитира анкета на института КУРС, проведена в периода 20 септември - 1 октомври, според която се очаква участието в референдума да бъде 34 процента, а 90 процента от гласувалите да отговорят с "Да". Редица политици, интелектуалци и организации призоваха за бойкот на референдума, определяйки го като "антиевропейско движение" и "опасен прецедент" по отношение на малцинствата.

Революционен референдум в Румъния (СНИМКИ)

Гласуването ще бъде валидно, ако в него участват най-малко 30 процента от регистрираните в избирателните списъци и ако валидните гласове представляват най-малко 25 процента от регистрираните в избирателните списъци.

Около 38 000 служители на министерството на вътрешните работи ще се грижат за реда и сигурността в двата дни на референдума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    31 2 Отговор
    Еми Тея с абревиатурата са си такива бе,втора ръка-меко казано. Да ходят да се лекуват,не да пробутват морал. По подходяща абревиатура е ОЧЗ -имаше един такъв магазин в София ;)
  • 2 ббббббб

    36 4 Отговор
    Правилно---браво .Никога не съм мислил,че румънците могат да ни бъдат за пример...
  • 3 Влах

    28 4 Отговор
    Румънците поне правят референдуми и приемат закон,пак тука тъпчат ли ни тъпчат и ние си траем

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 любопитен

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "ivan4o":

    Ти от кой народ си?

    Коментиран от #8

  • 6 хйк0

    15 2 Отговор
    Една река ни дели и един национален герой - Бай Ганьо ))) Там референдуми, протести - НАРОД!! Тука скачащи и свирещи паляци на 2 туби бензин от интелекта и културата си правят срещи като абитуренти и като ги питаш, защо са се събрали: "Ами събота е!" После защо си идваме от чужбина, само за погребения. Като онея дето се събраха да бутат Тиквойко и свършиха като анекдоти с подигравки ))) Една река ни дели...
  • 7 Кълвач

    26 2 Отговор
    Успех на румънците в борбата със содомитите-соросоиди!
  • 8 Bubbles

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "любопитен":

    Този е от специлната порода човекоподобни наречени хомо-олигофреникус.
  • 9 Borislav Popov

    4 3 Отговор
    Дано съседите да го приемат този закон ! Хора, не забравяйте, че всички хора на земята имат право на щастие !

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ivan4o

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "антиджендар":

    Е не живея у държава дето с правят гей паради! Ти може и да си!
  • 12 kuku

    15 2 Отговор
    Браво на румънците! Удържаха напъна на шоршките протести и сега като Унгария, ще се отърсят от не правителствените кърлежи.
    Много ми се иска в България да дойде лидер на власт ,който да разгони продажните чиновници ,които например пишат учебници преподаващи джендър култура,изопачават историята ни,премахнаха от употреба думи като род ,Родина ,Отечество,народ ,народен.

    Повръща ми се като гледам лъжливата и крадлива политическа класа .Никой не говори за основната роля на армията като защитник на Отечеството - чува се само лигавщини от типа мисия зад граница,НАТО ,тероризъм и други простотии,като това -границата ни да бъде охранявана от полиция а не от армия,което е чужда традиция... Без лидер не става.Браво на румънците! Удържаха напъна на шоршките протести и сега като Унгария, ще се отърсят от не правителствените кърлежи.
    Много ми се иска в България да дойде лидер на власт ,който да разгони продажните чиновници ,които например пишат учебници преподаващи джендър култура,изопачават историята ни,премахнаха от употреба думи като род ,Родина ,Отечество,народ ,народен.

    Повръща ми се като гледам лъжливата и крадлива политическа класа .Никой не говори за основната роля на армията като защитник на Отечеството - чува се само лигавщини от типа мисия зад граница,НАТО ,тероризъм и други простотии,като това -границата ни да бъде охранявана от полиция а не от армия,което е чужда традиция... Без лидер не става.
  • 13 Kcaniba

    8 2 Отговор
    Навсякъде, където има държавност, сорос е аут!!!
    Русия, Сърбия, Унгария!!!
    А ние с уряинците - самозяличаване...
  • 14 Българина

    4 3 Отговор
    В днешно време държавите са нападнати от нпо та и юдеите по индиректен начин. Този референдум изобщо не трябва да прави, все едно някой да оспори че педофилията и убиството не са лошо нещо щото не го пишело в конституцията. Закриване на всички нпо финансирани от чужбина и съд за противодържавна дейност. Кое му е независимото като всички нпо са финансирани от цру мосад мит или арабски държавен фонд, що за лицемерие всички вън
  • 15 Усмивката

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Но румънците затриха комунистите.
Новини по държави: