11 Октомври, 2018 13:45 2 166 38

Проучване: 48% искат зимното часово време

  • проучване-
  • зимно часове време-
  • лятно часово време

Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното.

„Екзакта Рисърч Груп” в свое национално представително проучване тестира обществените нагласи по темата. В периода 28 септември – 5 октомври, по домовете им бяха интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда в 92 населени места.

48% от участвалите в изследването предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% от българите искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

От данните се вижда, че в обществените нагласи има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен.

Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното.

А Вие кое часово време бихте желали да се приеме занапред като постоянно в България – лятното или зимното?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mmmm

    34 35 Отговор
    Лятното естествено.
    Стига сте питали бабите и дядовците.
  • 2 куку руку ку

    34 12 Отговор
    Няма лятно и зимно време! Има лятно и астрономическо. И естественото време е астрономическото. Стига сте питали голишарчета с жълто около човките!

    Коментиран от #27, #38

  • 3 Kiriolff

    31 15 Отговор
    Няма "зимно"часово време! Това е Нормалното време, а т. нар. "лятно" часово време е въведено преди доста години с цел икономия на ел. енергия и др. такива. Аз съм за НОРМАЛНОТО време.
  • 4 Астрономическо

    21 9 Отговор
    Това е истината!
  • 5 Boeing

    14 6 Отговор
    Има едно нещо, което като че ли остава на заден план на фона на спора дали да е лятно или зимно, а именно че всяка държава "щяла сама да си решава". Може ли някой (нормален и адекватен) да каже как си представя Европа (а и света) където при преминаването на всяка граница въртиш стрелките напред назад като луд. да не говорим какъв хаос ще настане с полетите.

    Коментиран от #31

  • 6 Гост

    24 12 Отговор
    Истинското време е зимното /астрономическото/. Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г., т.е. то е изкуствено създадено с цел пестене на енергия за осветление. Тези съображения за икономии в днешната реалност са безмислени. Така че е най - логично да остане зимното часово време.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кълвач

    21 4 Отговор
    Какво е това зимно часово време, бе неграмотници от Факти, как два реда не можете да напишете без да окекате?!? Има астрономическо и лятно. Точка! И дебилите след вас бързат да се изкажат, на кой как му е удобно!
  • 9 Bubbles

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В периода 28 септември – 5 октомври, по домовете им бяха интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда в 92 населени места.

    Я пак!
    Българите вече в гнезда ли живеят?
    К'о стана с панелките?
  • 10 Omega

    14 5 Отговор
    Т.нар. "лятно часово време" е това, което е било въведено допълнително, когато е започнала цикличната смяна, така че след като ще сме на постоянно, ще си се върне това което си е било.
  • 11 Милен

    18 8 Отговор
    Истинското време е астрономическото, а лятното часово време се въведе допълнително, което бе една глупост.
  • 12 Кикимора

    13 8 Отговор
    За нормалното , астрономическо ," зимно" часово време!!!
  • 13 Болярка

    14 7 Отговор
    Какво правим през зимата с лятното време?! Ставаме за работа , училище и детска градина в 5часа?! Не , благодаря , това е идиотщина!!!
  • 14 Само питам

    11 7 Отговор
    А някой знае ли кой и кога е въвел т.нар. " астрономическо " време?И как го определяте, че то е най - правилно? А не може ли аз да ставам с изгрева и петлите и да си лягам с кокошките и залеза ? То не е ли най- здравословно и независещо от часовника ? Ех, как не съм се сетила да предложа на работодателя си да съобрази работното ми време... Аз наистина само питам
  • 15 Къде може

    10 10 Отговор
    Да се гласува.
    Зимно!
  • 16 112

    9 10 Отговор
    Зимно разбира се.
  • 17 Кремена

    15 14 Отговор
    Естествено лятно! Стига с тези отживелици - бъдещето е в нас, а не в ръцете на пенсионерите, които не могат даже и разлика да направят...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да да

    2 2 Отговор
    Аз избирам морското.
  • 21 Мислете

    10 8 Отговор
    Избере лятното. Ако се проеме астрономическото, лятото ще съмва в 4:30 часа, ще проспиваме най-хубавата част от деня, а вечерта в 20:00 слънцето ще залязва.
  • 22 Анонимен

    5 5 Отговор
    Да се сменя така е най-удачно.
  • 23 реалист

    8 8 Отговор
    Лятно
  • 24 реалист

    8 7 Отговор
    Лятно
  • 25 Безделници

    9 9 Отговор
    Може да е въведено допълнително, ама каква ви е ползата лятото да изгрява слънцето в 4:30 и да залязва в 20:30, а зимата по-добре като се прибереш от работа да е светло, и да станеш за работа по тъмно, отколкото обратното. Аз съм си за "лятното" , астрономическото е за безработни
  • 26 хаха

    8 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.... МЛАДИТЕ СА ЗА ЛЯТНОТО ЩОТО СПЯТ ДО ОБЕД , Я ПОГЛЕДНЕТЕ КАФЕНЕТАТА, ПЪЛНИ СА С МЪРЗЕЛИВЦИ.
  • 27 Ads

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Няма лятно, зимно и астпономическо. Има уред наречен часовник и Гринуич (нулев меридиан).
  • 28 Шоо

    6 1 Отговор
    Астрономическо може да бъде всяко едно време, ако се постигне съгласие за това. Не е необходимо 12.00 ч. да съвпада със зенита на Слънцето. Може да се приеме 12.00 да е 1 час преди или 1 час след. Стига да е удобно за ежедневието. Т.нар. астрономическо време също е прието, а не спуснато от Слънцето. В този смисъл няма правилно, нормално и грешно, измислено и т.н. време.

    Коментиран от #34

  • 29 Доктор Охболи

    4 1 Отговор
    Такова животно като зимно време няма. Има астрономическо и лятно.Все пак има едно такова нещо, което се нарича часови пояси. Някак тъпо е да си избираме в кой да сме.
  • 30 боцмана

    5 0 Отговор
    Има си часови пояси , нормално е в който часови пояс сме , на такова време да сме. Всичко друго е шменти капели.
  • 31 Димов

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Boeing":

    Най-сетне, поне един да вижда по-далеч от носа си. Пълен хаос ще е, ако в България е 9ч, в Сърбия 8ч, а в Италия 10ч. Колкото до гласуването, аз съм за лятното, неистинското, фалшивото часово време. С него, детето ми има повече време да играе на площадката, след като се върна от работа. И за мен има повече светла част от деня, да си работя след работа. Дори по ми изнася да ги сменяме, както досега, отколкото да сме постоянно на астрономическо. А фактът, че за астрономическото са гласували предимно баби, а за лятното предимно млади и високообразовани хора, говори ясно, кое трябва да се избере.
  • 32 Мислете

    1 1 Отговор
    Не само това. Никой не направи една таблица с примери, какво ще се случи при единия вариант и какво при другия. Да не мислиш, че всеки се е хванал, като теб и мен да смята...? Ако ги питаш, половината не могат да обяснят защо са решили дали лятото или астрономическото време да ползват.
  • 33 Хасанчо

    0 5 Отговор
    АСтрономическо , а за София -извънземно междугалактическо. Там е събран "Елита" на селскостопанска България и народните любимци . Честито на Софиянци от Елин Пелин ,Вакарел ,Нови Искър и др.
  • 34 куку руку ку

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Шоо":

    То затова се казва астрономическо, защото зависи от положението на слънцето на небосклона. По разсъждение час напред, час назад, може да приемем, че пладне е в полунощ, че черното е бяло и т.н.

    Коментиран от #36

  • 35 vreme

    4 3 Отговор
    Първо - няма "нормално" време - ако трябва да сме точни и двете са измислени. Въпрос на организационно решение е, какво време да се избере. Ако искате през лятото да се стъмва в 20:00 и да се съмва преди 5 сутринта - изберете астрономическото. Все си мисля, че е по-добре човек да е буден през светлата част на деня. Ако бяхме на стандартно време - през месеците септември и октомври щеше да се стъмва в 18:30 - вие преценете дали искате да си тръгнете от работа и да е тъмно...
    Най-добре е дори да минем на централно-европейско време и да останем на лятното - така ще се стъмва по-късно и ще се съмва по-късно, но предпочитам да стана по тъмно и да отида на работа, след това да си тръгна от работа и да е светло.
  • 36 Шоо

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "куку руку ку":

    Я кажи пладне в колко часа е във Варна и в колко в Кюстендил, като говориш за Слънцето и за астрономия. Ако не разбираш какво те питам, ще ти подскажа, според т.нар.астрономическо време, часовника на варненеца и на кюстендилеца трябва да показват различно време.
  • 37 Шоо

    1 0 Отговор
    Когато в Кюстендил е пладне, във Варна вече пладне е минало, ама и на двете места часовника показва едно и също. Та затова в тоя смисъл няма астрономическо време.
  • 38 Ads

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Астрономическото време е понятие, което фиксира времето на едно конкретно географско място според положението на слънцето и времето в миналото.

    В Средновековието 12 часът в един град е било, когато слънцето е най-високо на небето над този град. Така всеки град си е имал свое време и обикновено часовникова кула, съобразена с него. При появата на железопътния транспорт се е наложило различното часово време в различните места да се синхронизира. Така за удобство светът е разделен на часови пояси.

    България попада в часова зона с център Истанбул. Затова астрономическото време в София не отговаря на така нареченото зимно часово време. У нас зимното време не е синоним на астрономическото време, тъй като България се намира в западната периферия на зоната. Или още по-нагледно – когато метрологическите уреди у нас отброят 12 часа, това е същинското пладне в Истанбул, там слънцето е в най-високата си точка, а не в София.

    По зимно време в Западна България и София става истинско пладне в 12,35, а при лятното време – около 13,35 часа. Така че българското зимно часово време е отчасти лятно. Излиза, че когато ние избираме между зимно и лятно часово време,

    не сме изправени

    пред истинска

    алтернатива

    зимно-лятно, а

    по-малко лятно,

    което е зимното,

    и по-лятно,

    което е лятното часово време. Избор на астрономическо време всъщност няма да направим, независимо какво решим. 
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове