12 Октомври, 2018 08:08 4 591 53

Гигантска победа за Украйна (СНИМКИ)

  • украйна-
  • църква-
  • патриарх филарет-
  • константинополска патриаршия

Украинците празнуват новопридобитата независимост на църквата си 

Гигантска победа за Украйна (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

"Слава на Украйна!", "Слава на Исус!" - в социалните мрежи или пред киевски катедрален храм украинците празнуват решението на Константинополската патриаршия да признае независима от Москва Православна църква в Украйна, предаде AFP.

Само четвърт час след като Константинополската патриаршия в Истанбул обяви, че признава автокефалията на украинската Църква и възстановява във функциите му православния патриарх Филарет, отлъчен от Москва, той вече даваше пресконференция.

Пред внушителната църква от 19-ти век "Свети Владимир" със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките журналисти се присъединиха вярващи или просто минувачи, които слушаха внимателно думите на патриарха и го снимаха.

Гигантска победа за Украйна (СНИМКИ)

Въпреки че Московската патриаршия определи решението като "катастрофа" и "схизма", 89-годишният Филарет обяви предстоящ синод, който има за цел да обедини трите Православни църкви, съществуващи в момента в бившата съветска република.

"Москва е тази, която търси конфонтация. Ние, украинците, не желаем това", заяви той под аплодисментите на множеството.

"Слава на Украйна!", извика мъж. "Слава на героите!", отвърнаха събралите се. "Слава на Исус! Слава на Украинската църква!, включиха се и други.

Гигантска победа за Украйна (СНИМКИ)

"Ние сме готови, молихме се за това и очакваме най-сетне да има истинска Украинска църква, с молитви на украински език", каза една от вярващите след речта на патриарх Филарет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    60 6 Отговор
    Божиите дела, и те вече ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЛА !
  • 2 Да го кажем направо.

    63 32 Отговор
    Още една крачка към разпада на Украйна. Тези безумци като че ли нарочно разделят гражданите си не само политически-ами и духовно.
  • 3 хахахахаха

    51 12 Отговор
    Хахахах и сега кво? Две православни църкви в Украйна? Радост за католиците!

    Коментиран от #9

  • 4 Цанко

    33 50 Отговор
    Браво на братята украинци, извоюваха си автокефалията на църквата! Сега гундяев, да си прибере антенката дето му я сгъват и да си седне на тлъстия и ояден кгбейски задник!

    Коментиран от #7

  • 5 куку руку ку

    42 17 Отговор
    Още една победа за Антихриста. След като католицизма се предаде на лукавия и стана "търговско дружество", последен бастион на Христа остана православието, но и там има такива, които се отказват от Христос и искат да разединят християните. "По делата ще ги познаете"...

    Коментиран от #8

  • 6 Румяна Костова

    35 15 Отговор
    Гигантската победа може да се превърне в гигантска гражданска война.Сега ще почне едно насилствено отнемане на църкви и манастири.Много украинци са заявили,че ще излязат да бранят своите храмови от нацистите ,преоблечени в раса .Съмнително е Породено, който има еврейско потекло,да милее толкова силно за християнската вяра.

    Коментиран от #12

  • 7 Румяна Костова

    39 16 Отговор

    До коментар #4 от "Цанко":

    Извоювали не са,повечето украници са на страната на московския патриархат. Показа го Кръстния поход,организиран това лято,на който излязоха над 100 000 души в Киев,въпреки заплахите от нацистите.Тази автономия им се дава от американците,чрез Константинопол,за да се скъса и последното звено,свързващо руския и украински народ.Роднини,бивши състудени, колеги и отбиващи заедно военната си служба,да се мразят.От това не печели нито руския, нито украински народ.

    Коментиран от #38

  • 8 Цанко

    18 22 Отговор

    До коментар #5 от "куку руку ку":

    Кгбейския офицер гундяев е олицетворение на болшевистката сатанинска "църква"! Само в тази "църква" има "икона" на масов убиец на свещеници и миряни- Джугашвили (еврейски син)!
  • 9 Румяна Костова

    22 11 Отговор

    До коментар #3 от "хахахахаха":

    Не са две,четири са.Една на московския патриархат и 3 новоизлюпените, които не могат да се разберат помежду си.Тази на Филарет е нацистка,другите може и да са по-нормални.Сега ще има трепане за големия пай от църковни имущества.
  • 10 Пеньо

    16 23 Отговор
    Кремълският антихрист газ пикае! Очаква се понижение на цените!
  • 11 Румяна Костова

    16 10 Отговор
    Хайде журналистите да напишат какво е мисленето на нашата православна църква по въпроса.Никоя от останалите не е обявила,че ще подкрепи украинската автономия.
  • 12 Барчо

    18 11 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Дааааа, за съжаление църквата винаги е била политизирана, а сега там е даже нещо повече от това. За още по-голямо съжаление църквата в Украйна си няма собствено мнение и в момента е само и единствено маша в ръцете на потрошенко. До сега петдесетина църкви са били нападнати в опит да бъдат изгонени настоящите богослужители. Сега вече и държавата ще се намеси в отнемането на собствеността и вярата от руската патриаршия и според мен е непридвидимо какво ще направи Русия в случая. Дали ще се сбъдне мечтата на Кравария за открит въоръжен конфликт между украинци и руснаци. От това ще пострадат само тези две държави и ние естествено като последствие, а единствената облага ще е само на ковбойците,

    Коментиран от #14

  • 13 ivan4o

    9 13 Отговор
    И се ми кажете ,че тая религия е от Бог! Измислена от пияни попове да контролират дебилите!

    Коментиран от #17, #28

  • 14 Барчо

    14 9 Отговор

    До коментар #12 от "Барчо":

    Най-адекватния и според мен полезен ход на руснаците е да изгонят всички украинци от Русия, които са няколко милиона като дадът шанс на желаещите да се откажат от украинското си гражданство.
  • 15 Голям смях

    13 6 Отговор
    Онзи жалък Ердоган, който би помогнал на Путин, и щеше да изнудва Патриарха на Константинопол със затварянето на Патриаршията, какво направи? Нищо... Даже днес ще направи и втора услуга на Американците. Ще освободи пастора a тъпите чалми тук ще трябва да защитат Ердо вентилатора при новите си завои от 180 градуса......
  • 16 Цанко

    13 18 Отговор
    Интервю с един ветеран от Вермахта (имаше го и на страницата на Православие. Ти, преди да го изтрият) "Влязохме в едно руско село, напуснато предния ден от партизаните! Селото се казваше Новиково, селяните ни посрещнаха като освободители. Една възрастна жена, със сълзи на очи ме помоли да вляза в полуразрушената църква и да водя нещо. Аз и още двама войници, влязохме в църквата и се натъкнахме на потресаваща гледка- свещеника бе убит и разпнат на Кръста пред олтара с зашит с конци корем! До него лежеше мъртво младо момиче, вероятно негова дъщеря с разпитан корем. Възрастната жена, разказа, че партизаните са изкормили бременната дъщеря на свещеника, извадили са плода и са го зашили в корема на баща и, след което са го разпънали! Прилоша ми и излязох навън да повръщам!" Малко известен факт е, че войниците на Вермахта са участвали е ремонта и строежа на около 2000 храма в освободените земи! Във всеки полк е имало капелан...

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Барчо

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "ivan4o":

    Мисля че религията си е изживяла времето. Всичко необяснимо се обяснява с наличието на Бог. Да. Ама все повече необясними неща вече се обясняват и то се оказва че няма божествена намеса. Действително че все още има необяснени неща, но и те със сигурност в бъдеще ще бъдат разкрити. Следователно е нормално религията да няма вече такова огромно влияние над хората и политиката и да не може да бъде ползвана като оръжие, както е и в този момент. Ако човечеството е слушало религията си и до сега откритието на колелото нямаше да се прилага и да сме в пещери.
  • 18 Дядо Николай

    11 21 Отговор
    Лъжеправославната проруска измет беснее и несправедливо хули Негово Светлейшество Вселенския патриарх за това, че е поправил една историческа несправедливост. Трижди Анатема за тези руски лъжесвещеници, които искат да предизвикат разкол в православието.
  • 19 Барчо

    17 5 Отговор

    До коментар #16 от "Цанко":

    Има и други факти за църквата. Кръстоносните походи и инквизицията достатъчни ли са ти??? Колко са били жертвите, колко са били разпнати, изгорени с отрязани езици, осакатени преди да бъдат екзекутирани и т.н. Не ми хвали църквата че е толкова миролюбива и че е жертва. Самата църква и в момента създава прецедент за метежи в и така изстрадалата Украйна заради престъпното си ръководство.

    Коментиран от #30

  • 20 За съжаление

    12 4 Отговор

    До коментар #16 от "Цанко":

    Било често срещана практика през онези времена. И германците в окупираните от тях страни вършили тая бруталност.

    Коментиран от #26

  • 21 Русофил

    15 21 Отговор
    СЛАВА НА УКРАИНСКИЯ
    НАРОД
    НАРОД С ДОСТОЙНСВО
  • 22 Само питам

    14 12 Отговор
    Защо ли всичко, което се случва не според желанията на Москва се определя от Руснаците като "катастрофа"?

    Коментиран от #23

  • 23 Просто

    15 16 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    защото руснаците са лицемери експлоататори, те искат всичко за тях, другите не трябва да имат свое собствено желание, а това е атака срещу голямата Русия и бла бла бла

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Наочници

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "Просто":

    Те приличат много на турците. И те по същия глупав и опасен начин мислят. Те не успяват да придвижат мислите си по-нататък.
  • 26 Цанко

    8 12 Отговор

    До коментар #20 от "За съжаление":

    В освободените от болшевизма територии, Вермахта е помагал да се възстановяват разрушените храмове и капеланите (вместо избитите от болшевиките свещеници) са извършвали богослужения в тях! Нали знаеш, кой храм взриви евреина джугашвили- Най- високия в Европа- "Христос Спасител! А, а пък в Несебър храма "Христос Пантократор" (Спасител) целия е във стилизирани свастики! На, пълнете се от болшевишките яд ушанки, отидете да го взривите!
  • 27 Да ама не

    16 4 Отговор
    Нищо не е извоювано, защото не извършено според съответните закони (по-точно канони). Това е все едно някой да влезе у вас и да каже, че дава една от стаите или направо целия ви апартамент на еди-койси. Просто Константинополският Патриархат не е упълномощен за това, в Православието нещата не са както при Католицизма, където има Папа.
  • 28 хахахаха

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "ivan4o":

    От пияни попове не е измислена със сигурност, по скоро ти си пиян и си прост освен другото. Това че в наши дни се експлоатира комерсиално вярата на хората за властови и материални цели е съвсем друга тема на разговор, предполагам една страница не си прочел от стария и новия завет , да не говорим да си интерпретирал нещо написано от там.....иначе много знаеш! Исляма да не би да не написан с политическа цел а? Ако все още не знаеш, религията е четвъртата власт "умник".
  • 29 Дъдлю

    8 3 Отговор
    Принципно съм за самостоятелна църква.
    Но ... и те са няколко НО-та
    Това се прави само по политически причини
    Хак им на руснаците задето се задърпаха за македонската църква.
    Яд ме е на вартоломей дето македонска не може ама украинска може...
    Чужди интереси се месят и няма нищо общо с това дали искат или не искат самостоятелна църква украинците
    И най лошото... очаквам разкол в православния свят след това решение...
    Сърбия ще застане на страната на русия...
    Не се знае другите как ще реагират.
  • 30 племе лудо сме

    8 9 Отговор

    До коментар #19 от "Барчо":

    Ти не си във ред бе! Кое нещо ти е обяснила науката, я кажи от къде идваш може някой да ти е споделил тази тайна :) или може би ще ни кажеш кой стои в началото на сътворението на всико видимо и не видимо, вселена, планети, физически закони....шанса да се родиш точно тук в този кенеф БГ , без никой да те е питал и куп други неща...я ако може обасни ги на хората...обясни как има животни които летят, такива които плуват на хиляди метри дълбочина, нима ти ги измисли? Ако не дадеш смислен отговор за тези неща, означава че главата си я носиш само за равновесие.......

    Коментиран от #34, #39, #44

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Слава на Украйна

    8 18 Отговор
    Честито братя украинци! С достойнство и чест постигате отскубването си от кръвожадната Кочина на Злото и Лъжата. Запъртъкът от Кремъл става все по-дребен, жалък и смешен.

    Коментиран от #33

  • 33 Цанко

    5 7 Отговор

    До коментар #32 от "Слава на Украйна":

    Скъсаха с антихрист гундяев!
  • 34 Барчо

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "племе лудо сме":

    Пишеш ми за друг пост, но ще ти отговоря още по просто, та да разбереш. Науката до сега е доказала че гръмотевиците не са божествен продукт, а чисто физически закон. До кога гръмотевиците църквата набиваше, че са божие наказание за нещо си???? Еми докогато науката доказа че не е. В края на краищата все още не сме достигнали края на развитието си и ще бъдат разкрити и други "божии дела". Ако се върнеш назад едни 500 г и разкажеш как гръмотевиците са следствие не на божествен гняв, веднага си обявен за еретик и си на кладата. Да не говорим да разкажеш нещо за сегашните ни придобивки. А си представи от сега нататък 500 г до къде ще стигнат откритията!!! Ако не си чувал за дронния колайдер си направи справка какво разкрива той в момента за създаването на вселената. А за птичките и пчеличките темата е дълга и едва ли ще стигнем до взаимно убеждение.

    Коментиран от #37

  • 35 Слава Україні

    11 12 Отговор
    Поздравления на братята украинци!
  • 36 Валя

    9 3 Отговор
    Е голям напредък , голямо щастие , направо не е за вярване на каква лудост се радват хората , дори и животните се присмиват на човешкото невежество
  • 37 Валя

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Барчо":

    Няма да успееш да ги убедиш , науката вече е доказала достатъчно за тази лудост че е лудост .... но хората не ѝ се доверяват защото явно не я разбират ....другия фактор е страхът , те се страхуват да признаят науката ...

    Коментиран от #46

  • 38 Преброяване на бесните язовци

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    Пхахах какви нацисти бе другарко? До скоро бяха фашисти, сега пък станаха нацисти. Тия опорки май ви ги сменят като дамските ти превръзки преди да ти спре мензиса... И едно въпросче за на края - в коя държава има най-много неонацисти на глава от населението? Браво, точно така - рушшийка.
  • 39 Валя

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "племе лудо сме":

    Аз знам кой ги е измислил, атом по атом , молекула по молекула , бактерия по бактерия , вирус по вирус , един садистичен луд който живее на небето размахал вълшебната пръчка и започнал да си измисля кое животно да унижи повече, как да изглежда , колко коса да има и след това започва да му пише бъдещето :- като например - този човек въпреки че ще е невинен ще загине след 30- години и т.н. напълно безсмислени неща лишени от всякаква логика, загуба на време и т.н.
  • 40 рашка с прашка

    8 7 Отговор
    Нужен е рязък и ясен завой на Запад, и изгонване на руските шпиони от всички служби, включително и от светия синод.
  • 41 Кочината русия е на дъното !!!!

    8 7 Отговор
    Слава на братята Украинци те са наши братя не ония гадове пияни дето ,,45 години ни мачкаха
  • 42 Борислав Попов

    5 4 Отговор
    До Румяна Костова. Не знам мъж ли си, жена ли си или джендър, но ниската обща култура, която имаш ти пречи да разбираш нещата. Точно в същата ситуация е била и БПЦ. Срещу нейната самостоятелност са били и руската и гръцката. Знаеш ли кога РПЦ признава БПЦ ? Понеже не знаеш, ще ти кажа през 1947г.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Цанко

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Валя":

    Валя, аз бях Там и се върнах! Операционната, разговорите на хирурзите ортопеди, манипулациите им, Засмукването в Тунела, Светлината.... Видях татко, който ми каза да кажа на мама, да му запали цигара на гроба и някакво друго ефирно същество, което ми каза, че още не ми е времето! После обратно- Тунела, операционната и се осъзнах в реанимацията- интубиран- с тръби дълбоко в гърлото и дефибрилатор до мен! Повярвай, до този момент не бях религиозен- рокер, метъл... Но от тежката операция насам съм християнин!

    Коментиран от #48

  • 47 Цанко

    5 5 Отговор
    Тия червени тролове, които са против отделянето на украинската православна църква и признаването на автокефалията и, явно биха били и против автокефалията и на БПЦ! Сигурно с удоволствие биха плюли в лицата на Иларион Макариополски, Неофит Бозвели и др духовници водили велика борба за признаване на автокефалията на БПЦ!
  • 48 Валя

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Цанко":

    Стига бе човек , анестезията е поразбъркала мозъка ти нарича се халюцинация , не се поддавай на страха , бъди смел . честно казано знам че жените са по-страхливи в това отношение но започвам да си мисля че мъжете не ни отстъпват .

    Коментиран от #49

  • 49 Дъдлю

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Валя":

    Остави човека да вярва в каквото иска.
    Всеки сам решава дали да вярва или не.
    Напомняш ми на тъпите и прости вегани.
    В началото нямах нищо против тях, ама да тръгнат да ме убеждават че не трябва да ям месо и да ме обиждат... това преля чашата.
    Та всеки човек има право да решава в какво да вярва и в какво не . Проблема идва когато искаш полу-насилствено да убедиш другите в твоето вярване ( не само религиозно ).

    Коментиран от #50

  • 50 Валя

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "Дъдлю":

    О не имаш грешка , не убеждавам никого просто давам кураж на хората , нямам намерение да насаждам моите убеждения . Никой от коментарите ми не е задължаващ , те са просто мнение , единственото което не ми изнася е парадирането иначе се разбира че всеки е свободен да вярва в каквото иска , достатъчно е да не пречи на другите
  • 51 Валя

    2 1 Отговор
    Ако някой се е почувствал обиден от коментарите ми моля да бъда извинена , уверявам Ви че това не е целта ми , моята цел е свободно да изразя мнението си
  • 52 UDO

    3 3 Отговор
    Честита независима църква братя украинци, обичам ви безкрайно!!!
  • 53 Косев

    3 1 Отговор
    Сега, може и те да си направят два синода - като у нас в началните години на "демонизацията".
Новини по държави: