Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 21:23 1 974 0

Тайван залага на връзките с Ватикана

  • ватикана-
  • светият престол-
  • папа франциск-
  • тайван-
  • китай-
  • демокрация-
  • религиозна свобода-
  • католическа църква-
  • делегация-
  • епископ-
  • хуманитарна помощ

Епископи от Тайван и Китай се срещнаха във Ватикана за първи път на международна среща по-рано този месец.

Чунг Ан-чу, представител на Тайван в синода на епископите (събрание, което се провежда от 3 до 28 октомври във Ватикана, имащо за цел да разгледа проблемите, пред които е изправена Католическата църква), заяви, че по време на посещението си във Ватикана се е срещнал с двама епископи от Континентален Китай.

Включването на китайски епископи за първи път в синода е резултат от знаковото споразумение, подписано на 22 септември между Ватикана и китайското правителство за назначаване на епископи в Китай. Отбелязвайки разделението между китайските католически църкви, Чунг подчерта, че Светият престол и друг път е канил китайски епископи, но до сега те не са имали възможност да вземат участие в синода.

Запитан дали е на мнение,че подобно споразумение би засегнало отношенията между Тайван и Светия престол, Чунг отговори, че към момента не се наблюдават признаци за подобен развой. Напротив, по-скоро би довело до положителна промяна, а именно до религиозна свобода, до реформи, които да спомогнат за премахването на забраната лица под 18-годишна възраст да влизат в църква.

Тайванският епископ сподели още, че по време на своята среща с папа Франциск по-рано тази година, последният е похвалил усилията на Тайван за оказване на хуманитарната помощ на нуждаещите се. На свой ред Чунг е заявил, че в светлината на нарастващия натиск от страна на Континентален Китай, Тайван се нуждае от подкрепата на папата, а папа Францис обещал, че „ще се моли за Тайван“.

Чунг бе един от гостите, посрещнати от вицепрезидента Чен Чиен-жен и съпругата му, наред с останалата част от тайванската делегация, включваща и свещениците и монахините, служещи в Тайван.

По време на вечерята вицепрезидентът, който предвождаше тайванската делегация във Ватикана за церемонията по канонизацията на папа Павел VI в неделя, заяви, че се надява Бог да благослови страната му и да помогне целият свят да припознае демокрацията, свободата и върховенството на закона. По неговите думи, папа Франциск вярва, че конфликтите трябва да бъдат разрешавани посредством мирни преговори и това е и причината Светият престол да сключи споразумение с Пекин. Но това няма да има негативно влияние върху отношенията между Тайван и Ватикана, доколкото те споделят общи ценности като демокрацията, човешките права и религиозните свободи, както и че ще продължат да задълбочават връзките помежду си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА