16 Октомври, 2018 08:23 6 690 20

Световна банка влиза в сделката на ЧЕЗ с „Инерком“ (ВИДЕО)

  • инерком-
  • чез-
  • ток-
  • продажба

Ще бъдат заложени единствено акциите на купувача, но не и активите на енергийното дружество

Световна банка влиза в сделката на ЧЕЗ с „Инерком“ (ВИДЕО) - 1

Водеща световна инвестиционна банка ще финансира сделката за закупуването на ЧЕЗ от „Инерком“. Това разкри пред телевизия „Европа“ финансовият консултант от „Мейн кепитал“ Илиян Скарлатов.

По думите му финансирането се състои от два елемента – самоучастие в размер на 25-30% и предоставяне на останалото финансиране банката. Самоучастието пък ще бъде осигурено чрез активи на „Инерком“ и чрез допълнително финансиране от друга банка.

Скарлатов коментира и сроковете, в които сделката за ЧЕЗ може да достигне до финализиране.

За нуждите на сделката няма да бъдат залагани никакви активи на ЧЕЗ в България, категоричен е финансистът. Ще бъдат заложени единствено акциите на „Инерком“, защото активите са част от националната сигурност на страната.

„Инерком“ няма да прави промени в оперативния мениджмънт на ЧЕЗ в България, а ще бъде сменен само надзорният съвет. Именно той ще се отчита пред банковия синдикат по отношение на изплащането на сделката.

Припомняме, че през юли Комисията за защита на конкуренцията забрани покупката на активите на „ЧЕЗ груп“ от „Инерком груп“ на Гинка Върбакова, а като причина бе посочен бизнеса с фотоволтаици на компанията и възможността за създаване на господстващо положение.

До края на септември Върбакова напусна управата на пет от дружествата, занимаващи се със соларна енергия и подаде ново уведомление в Комисията за защита на конкуренцията. Междувременно „Инерком“ оспорва и решението на КЗК пред Върховния административен съд, като делото е насрочено за 14 май 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 263

    61 2 Отговор
    Гино ма голяма връзкарка се извъди! Ся не само оШфорки ами и световната банка влиза в играта....

    Коментиран от #18

  • 2 Така де

    80 19 Отговор
    Това доказва, че зад партия ГРОБ стоят влиятелни западни сили, които целят разграбване и унищожение на БГ като държава и нация!!! След това следва Африкански сценарий и превръщането на БГ в аборигенска държава съставена от цигани и мигриращи талибани. Щом Запада финансира толкова криминални индивиди в БГ, значи Запада не мисли доброто на БГ!!! Иначе Запада да беше поискал смяната на сегашната власт, както я искаше на Башар Асад, Садав Хюсеин, Кадафи и прочие. Щом Запада бачка с нашите мутри значи Запада обича мутрите!!!

    Коментиран от #7

  • 3 Чукча

    46 2 Отговор
    Скарлатов много пъти съм го гледал по изяви. Все покрай проекти, свързани с китайски инвестиции. Влязох на страницата на консултантската им фирма и видях, че екипа им се състои от 3-ма души, всички с опит/"background" от KBC/Цветелина Бориславова.Та банката зад сделката с ЧЕЗ никак не ми се вярва да е западна, а ако изобщо е такава парите вероятно никак не са такива. Освен това Скарлатов не е случайна фамилия за този бранш :)
  • 4 Будалата

    45 5 Отговор
    Боко взимай ЧЕЗ че малко остана. Където мине ГЕРБ трева не никне.
  • 5 Кънчо Мънчеф

    32 3 Отговор
    Разбраххххх. Ще се вдига още много цената на тока демек .
    Никой не залага на губещ кон пари .
  • 6 ганьо хубавеца

    33 2 Отговор
    Коя е тая банка? Прасчо и Тиквоний Инвест LTD!?
  • 7 ганьо хубавеца

    14 16 Отговор

    До коментар #2 от "Така де":

    Дали са западни? Щото ми се струва, че тая световна, инвестиционна банка е със седалище Москва, собственикът е товариш Путя!
    Айде на бас, че банката е руска!

    Коментиран от #20

  • 8 Мизирабъл

    23 1 Отговор
    Това индианската банка на Винету ли е?Няма ли най после знаещите да кажат на незнаещите в нашата Държава Кенефистан за далаверите ба ГРОБ и комунетата?
  • 9 истинко

    12 0 Отговор
    "....Върбакова напусна управата на пет от дружествата, занимаващи се със соларна енергия...." абе тия мафиози колко дружества за кражба са направили бе?! Така Гинка като крадне ЧЕЗ ще й го вземем по-лесно, че и активете на банката ще изгорят!!
  • 10 некойси

    10 1 Отговор
    До колкото знам "Световната банка" е частна еврейска банка. Щом и те са замесени поне сега знаем кой стои зад Гинчето.
  • 11 ЕдинОтПлащащите

    13 0 Отговор
    А сега ще "храним" световна банка !!!
    (Щото нахранихме нашите и Гинка !)
  • 12 Грую

    11 0 Отговор
    Че то вече нали стана ясно отде идат парите? Ако не бяха словашките пари за сделката с ЧЕЗ предприятието нямаше да се казва ИНЕРКОМ, а вероятно "Юнайтед гол г.. корпорейшън"
  • 13 Пламен

    1 4 Отговор
    Браво.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 кофа

    13 0 Отговор
    Дългата ръка на тиквата.Нали знаете кой отиде да работи там като прецака Бокова.
  • 17 тръбаря

    2 0 Отговор
    връзкарка и повече колко му е на боко да я сгъне тя и без туи е малко прегърбена.
  • 18 КРИБ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "263":

    Световната банка е Тиквата със крадените пари от КТБ и еврофондовете
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 без аналог

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ганьо хубавеца":

    не е задължително да е със седалище в Москва . Ще с е опитам да позная - световната банка е Уникредит , но това всъщност няма значение . Ако имате пари за дадена сделка , но не искате името ви да излезе на яве , просто хващате някоя банка и тя ги инвестира от нейно име срещу известна комисионна . Нали си спомняте как ВТБ придоби Булгартабак , а после се оказа е истинският собственик е Пеевски ? Дори и на слепите е ясно че кака Гинка е просто подставено лице и най-наглото в случая е че това е толкова очевидно и никой нищо не може да направи , а капиталите всъщност идват от Русия