16 Октомври, 2018 13:27 3 037 3

Папа Франциск канонизира две от най-спорните фигури на XX век (СНИМКИ)

  • папа франциск-
  • канонизира-
  • светци-
  • спорни личности-
  • архиепископ оскар ромеро-
  • папа павел vi-
  • ватикана-
  • католическа църква

Убитият салвадорски архиепископ Оскар Ромеро и папа Павел Шести бяха обявени за светци по време на церемония във Ватикана

Папа Франциск канонизира две от най-спорните фигури на XX век (СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

Папа Франциск направи светци две от най-спорните фигури в Римокатолическата църква през XX век. Франциск канонизира салвадорския архиепископ Оскар Ромеро и папа Павел VI, който управлява Църквата в едни от най-бурните времена.

На площад "Свети Петър" във Ватикана, пред десетките хиляди вярващи, събрали се за церемонията, Франциск канонизира общо 7 души, сред, които бяха и Павел VI и Монсеньор Ромеро. Останалите 5-тима нови светци са родени в Италия, Германия и Испания през XVIII и XIX век.

Папа Франциск канонизира две от най-спорните фигури на XX век (СНИМКИ)

Ромеро, който e застрелян от десни по време на меса през 1980 г., и Павел, който закрива Втория ватикански събор (1962-1965), са спорни фигури в Църквата и извън нея. Те са свързани с политически и социални промени през миналия век. И двамата оказват огромно влияние върху Франциск — първият папа от Латинска Америка.

Папа Франциск канонизира две от най-спорните фигури на XX век (СНИМКИ)

Папата припомни фигурата на Павел VІ, свидетел на красота и радост при следването на Исус, макар и при трудности и неразбирателства, по примера на апостола, чието име носи:

„Като него, той изживя живота си за Христовото евангелие, прекрачвайки нови граници и бидейки свидетел на евангелието при неговото възвестяване и в диалога; пророк на Църква, която е обърната към другите, която гледа към отдалечените и се грижи за бедните. Днес той все още ни насърчава, заедно със Събора, който умело ръководеше, да живеем в нашето общо призвание: универсалното призвание към святост“.

Папа Бергольо обрисува светостта и на всички други свидетели на вярата като започна с Ромеро:

Папа Франциск канонизира две от най-спорните фигури на XX век (СНИМКИ)

„Монс. Ромеро, който изостави светските богатства, дори своята невредимост, за да живее живота си според Евангелието, близко до бедните и до своите хора, със сърце, привлечено от Исус и от братята. Същото можем да кажем и за Франческо Спинели, за Винченцо Романо, за Мария Катарина Каспер, за Назария Игнасия и за нашето момче с абруцезско-неаполитански произход Нунцио Сулпицио: този свят младеж, смел, смирен, който съумя да срещне Исус в страданието, в мълчанието и в себеотдаването“.

Оскар Ромеро, който често е осъждал репресиите и бедността, е застрелян на 24 март 1980 г. в Сан Салвадор, столица на Салвадор. Убийството е един от най-шокиращите моменти в дългогодишния конфликт между няколко подкрепяни от САЩ правителства и леви бунтовници. По време на конфликта са избити хиляди хора от десни и военни отряди.

Вярва се, че убийството е по нареждане на Роберто д'Обюсон, военнослужещ и основател на дясната партия ARENA. Той умира от рак през 1992 г.

Папа Франциск канонизира две от най-спорните фигури на XX век (СНИМКИ)

Ромеро многократно е осъждал насилието упражнявано от салвадорските военни и паравоенни върху цивилни и е призовавал международната общност да спре репресиите. Минути преди да бъде застрелян в сърцето той говори за разпространяване "ползите от човешкото достойнство, братство и свобода на планетата…".

75 000 души са убити и 8 000 са ранени по време на войната в Салвадор между 1980 и 1992 г. Ромеро се превръща в икона за бедните хора в Латинска Америка. Но някои във Ватикана и влиятелни консерватори в Римокатолическата църква в Латинска Америка са против канонизирането му, тъй като смятат, че Ромеро е бил твърде политизиран през живота си и дори след смъртта.

Процесът по канонизирането му се влачеше от десетилетия. Франциск го ускори след като бе избран през 2013 г. и след като през 2015 г. Ватикана обяви Ромеро за мъченик.

Папа Франциск канонизира две от най-спорните фигури на XX век (СНИМКИ)

Павел VI, срамежлив човек, описван от биографи като нерешителен, е избран през 1963 г. и умира през 1978 г.

Франциск често цитира Павел, показвайки, че е ангажиран да приложи реформите на съвета, които позволиха месата да се провежда на местни езици вместо латински език, изрази уважение към другите религии и започна помирение с евреите.

И до днес ултраконсервативни католици не признават приетите по време на съвета учения и обвиняват Павел, че е поставил начало на упадък на традицията.

Управлението на Павел съвпадна с кардинални социални промени, включително сексуалната революция.

Въпреки множеството реформи, които са приети, Павел остава в историята с енцикликата си "За човешкия живот" от 1968 г., която доведе до налагане на забрана от Църквата за използване на противозачатъчни.

Забраната, която Павел приема, е в противоречие със съвета на папска комисия. Тя се превръща в най-спорното решение на Римокатолическата църква през XX век. Павел също е първият папа на съвремието, който пътува извън Италия да се срещне с католици. Практиката продължава и до днес.

Павел VI е третият папа, който Франциск канонизира от 2013 г. Другите са Йоан XXIII, който умира през 1963 г., и Йоан Павел II, който умира през 2005 г.

Папа Франциск канонизира две от най-спорните фигури на XX век (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агностик

    3 0 Отговор
    Фирма в която те повишават "пост-мортум" не ми я хвалете.
  • 2 гост

    3 0 Отговор
    Сега разбрах за Монсеньор Ромеро!Пак научава нещо ново човек!Трябва да има заслуги , за да го направят Светия!!!!! Може би!!!
  • 3 И отците

    1 1 Отговор
    Сами се хвалят и сами си определят възнагражденията, но защо и с какво право намесват Бог?! Наглеци!