17 Октомври, 2018 20:26 1 775 1

Папа Франциск прие поканата за посещение на Тайван

  • тайван-
  • ватикана-
  • светия престол-
  • папа-
  • папа франциск-
  • визита-
  • делегация-
  • хуманитарна помощ

Папа Франциск откликна положително на поканата за посещение в Република Китай, заяви вицепрезидента на страната Чен Чиен-джен след завръщането си от Ватикана.

Поводът за неговата визита на Светия престол бе церемонията по канонизация на папа Павел VI, състояла се на 14 октомври.

По време на срещата си с папата Чен отправи покана към него от името на президента на Тайван Цай Ин-уен да посети страната през идната година по време на планираното пътуване до Япония.

След завръщането си, Чен сподели пред репортери, които го посрещнаха на международното летище в Таоюан, че поканата е получила „сърдечен и приятелски отговор“.

Във Ватикана тайванският вицепрезидент се срещна и с делегати от други държави и проведе дискусии с високопоставени лица по теми, свързани с хуманитарни и благотворителни програми, насърчавани съвместно от Тайван и Светия престол през последните години.

От Ватикана изразиха благодарност за приноса и усилията на Тайван и отбелязаха, че страната е „важен партньор“. На свой ред Чен е дал дума, че Република Китай ще продължава да изпълнява ролята си на незаменим партньор на Светия престол и други държави, що се отнася до насърчаването на релизигозната свобода и световния мир, и все така непреклонно ще отстоява универсалните ценности като демокрацията, свободата и правата на човека.

От встъпването си в длъжност през 2016 г. Чен Чиен-джен за втори път посещава Ватикана, за да присъства на церемония по канонизация. Последната му визита се състоя само няколко седмици след подписване на историческо по своята същност временно споразумение за назначаване на епископи в Китай. Подписването се състоя на 22 септември и породи съмнение, че е възможно Светият престол да смени дипломатическия си курс и да предпочете Континентален Китай за свой съюзник, прекъсвайки връзките си с Тайван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    0 4 Отговор
    А Киро Попгундяев никой никъде не го кани.