Last news in Fakti

18 Октомври, 2018 12:01 27 105 56

Нови супермодерни камери ще ни следят на пътя

  • камери-
  • нарушение-
  • кат

23-те уреда в момента се тестват и до една-две седмици се очаква вече да засичат нарушенията

Нови супермодерни камери започват да следят от движение и на място за превишена скорост, липса на „Гражданска отговорност”, издирвани и оперативно интересни за МВР автомобили. 23-те уреда в момента се тестват и до една-две седмици се очаква вече да засичат нарушенията, пише „Телеграф”, позовавайки се на шефа на КАТ комисар Росен Рапчев. Устройствата са монтирани в патрулки „Киа”.

В левия долен ъгъл под предния регистрационен номер на всяка от тях има радарен сензор, който разчита какво пише на всяка табела на возило, с която патрулката се разминава. На дисплей в купето униформените разбират веднага дали шофьорът е в нарушение. Ако е така, камерата на покрива на колата прави снимка и се издава санкция. „Дори агресивното поведение на пътя ще се заснема и полицаите ще спират на място такива водачи”, уточни Рапчев. Все още не е ясно дали супермодерните камери ще се засичат от антирадари.

Очите, с които в момента КАТ разполага, пък скоро ще започнат да снимат не само за скорост, но и за каране в бус лента, в аварийната лента на магистралата и за минаване на червен сигнал на светофара. „След фотоси от някои от тях вече се издават електронни фишове за липса на „Гражданска отговорност””, съобщи комисар Рапчев.

Нововъведение е и фактът, че през таблетите, с които полицаите разполагат, вече те разбират не само дали шофьорът има книжка, дали той или колата се издирват, дали има неплатени глоби, но и дали возилото е минало технически преглед.

До края на годината се очаква нови три системи за средна скорост да започнат да контролират водачите на опасни пътни участъци. „В момента има в тунел на магистрала „Люлин”. Скоро ще заработи на шосето Пловдив-Карлово, а след това на две отсечки от по над 8 км. край Микре и на пътя Русе-Бяла”, разясни началникът на Пътна полиция. По думите му това е най-ефективният контрол, защото стационарните и мобилни радари засичат колите на разстояние между 500 и 800 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    167 7 Отговор
    А грайфера на гумите ще разпознава ли щото скоро застудява ?

    Коментиран от #2

  • 2 Хлъц

    117 5 Отговор

    До коментар #1 от "Вуте":

    Ще разчита DOT и ще мери дебелината на спирачните дискове !
  • 3 F03

    136 10 Отговор
    А дали ще има скоро газанализатор че съм пръднал в колата, замърсявам въздуха в движение и съм в нарушение.Тия нямат спиране.
  • 4 Kel Hasan

    147 10 Отговор
    Всичко е за пари ! Да ни стрижат доят и съдират кожата от гърба !

    Коментиран от #26, #43

  • 5 Манчо

    82 3 Отговор
    Аз пък съм си монтирал камера под предния номер и засичам катаджиите га спът в патрулките или единия е на пътя, а другия скибуца в патрулката, а се подписва кат свидетел.
  • 6 ПЕЕВ

    33 80 Отговор
    МНОГО ДОБРЕ,ДЖИГИТИТЕ ДА ВНИМАВАТ.

    Коментиран от #7

  • 7 джоган

    97 16 Отговор

    До коментар #6 от "ПЕЕВ":

    Какви джигити бе, джигер? Няма шофьор ненаправил нарушение! Просто законя е такъф!!
  • 8 от София

    62 3 Отговор
    Инфото ви е старо. Тези камери ги внесоха миналата година за тестване. Системата е израелска и представлява 4 HD камери, монтирани да покриват 380 градуса, свързани са с терминал (лаптоп), в който има база данни. Камерите са с много качествени сензори и оптика, картината на които се обработва от софтуер в терминала. Софтуерът да разпознава номера на коли, включително и зацапани частично виждащи се цифри, да разпознава лица и прави справки в база данни - за издирвани коли, такива без застраховка, МПС-та с глоби или за оперативно интересни хора. Терминалите имат GPS и LTE връзка с централен сървър. Израелците са направили тази машинария освен за контрол на пътя и за антитерористични цели. Предполагам, че в статията става дума за тази система. Въобще, все повече се доближаваме до времената на Оруел.
  • 9 от София

    27 3 Отговор
    ---
    360 градуса исках да напиша - пълен обзор. Камерите разпознават обекти от /в движение без значение посоката и скоростта за разминаване.

    Коментиран от #44

  • 10 onq s konq

    27 27 Отговор
    Като настъпим баавареца с 240 по магистралата и размазана снимка не може да ми направи камо ли па да снима номера

    Коментиран от #13, #15

  • 11 герберастко дранЙе

    88 12 Отговор
    Терминал 1 и 2 и държавата остава на Боко и неговите цигани със сатъри !

    Коментиран от #25

  • 12 onq s konq

    15 26 Отговор
    И да обяснят гордите с новата си "придобивка" фкатаджии:Ако се движа по магистралата в НАСРЕЩНОТО,какво ще ми засече камерата,след като й излизам "изотзадце"?Верно-ще снима задния номер,ще отчете и 200 в час,ама те за нея ще бъдат МИНУС 200 ЗАЩОТО СЕ ОТДАЛЕЧАВАМ В ОБРАТНА ПОСОКА...след което ще се засрами и ще изтрие собственоръчно показанията си.Че може и да ИЗПУШИ...

    Коментиран от #14

  • 13 Ванчо

    36 4 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    И аз така. Кат настъпя варбурга с 300 и куките ша ми снимат теглича и то размазано.
  • 14 от София

    42 12 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Никакъв проблем нямаш. Леко подочух, че камерите снимат с 120 кадъра/сек. във фулл ХД. Софтуерът наслагва изображенията в слоеве, та ще светнеш на екрана с порязаното от сутрешното бръснене при разминаване и с 200 км/ч. Проблемът на държавата е, не че няма техника, а че никой не събира глобите на джигити са 20 годишни БйеМВйе-та на газ, с четвърта употреба гуми и лепенки, които слагат още 20 конски сили мощност.

    Коментиран от #18, #42

  • 15 fhv

    23 5 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    В едно си прав, и то е, че като настъпиш котурника си с 240 градуса по целзий по магистралата на снимката нищо няма да се види, защото ще си в облак от пара.
  • 16 1994

    57 12 Отговор
    Гарантирано от Герб,нови данъци,такси и постоянно вдигане на цените вместо да разрешават проблеми.
  • 17 ДЮна

    31 0 Отговор
    А сеги да го напраат да не спират ората без нарушение, как е у белите държави, и тоги им праим евала за тиа камери - нема веке да има корупциА - све е автоматизирано.
  • 18 onq s konq

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "от София":

    Ти май увлечен в хвалбите на въпросната камера не разбираш че примера който дадох е ЗА ДВИЖЕНИЕ В НАСРЕЩНОТО-за какви снимки на лице на водача ми говориш,след като камерата не насочена НАПРЕД ПО ПОСОКА НА ДВИЖЕНИЕТО?Естествено това си е моя шега,но да не забравяме,че във всяка шега има и малко истина.И понеже си доста амбициозен в комплиментите на въпросната техника относно снимките на лицето на водача,как ще се осъществи това,като ПРОСТО ПУСНА СЕННИКА НА КОЛАТА?А как ще процедира камерата като ми снима НОМЕРА,който ...Е ФАЛШИВ/не краден,защото ще има жалба от собственика в КАТ и ще бъде обявен в базата данни за невалиден,след което ще писне "тревога" и патрулките ще хукнат да ме търсят/.Нещо да кажеш...УМНИКО?:)

    Коментиран от #27

  • 19 onq s mo6niq djip

    12 4 Отговор
    На мене оня ден ми валиха табелките, така че няма от кво да се притеснявам
  • 20 асддса

    16 1 Отговор
    Ако събират глобите камерите могат да служат за проверки на повторни нарушители, винетки, гражданска, т.н. но никога няма да спрат бързото каране и катастрофите.
  • 21 ред в паркирането

    17 2 Отговор
    да почнат първо с въвеждането на ред в паркирането и спирането !
    когато хората се научат правилно да спират и паркират, ще се научат правилно да шофират !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 oooooo

    9 1 Отговор
    TE DA SE NAY4AT DA SI PYSKAT SVETLINITE I DAVAT PRIMER A NE DA SI MISLIA 4E SA .................
  • 24 München

    17 3 Отговор
    Инсталирайте си приложението WAZE в телефоните, до сега са ми спестили 20-тина нарушения, даже преди месец влязох в тунела на Дупница с 210 и благодарение на предупреждението от приложението намалих навреме. Днес по пътя за Карлово също помогна при 2 стационарни камери. Пробвайте, напълно безплатно е!
  • 25 Гост

    14 11 Отговор

    До коментар #11 от "герберастко дранЙе":

    Защо трябва да ходиш в чужбина и да спазваш чуждите правила, като можеш да започнеш да спазваш правилата в БГ?!!
  • 26 със скоростта на звука

    13 14 Отговор

    До коментар #4 от "Kel Hasan":

    НЕ НАРУШАВАЙ и няма да бъдеш дран.Това е игра с много точни и ясни правила,но най-важното е кой е играча,защото за някой има вратички.
  • 27 асддса

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Като те щракнат два-три пъти и видят в кой район си ще те намерят рано или късно. Тогава ще ти хареса.

    Коментиран от #28

  • 28 onq s konq

    9 7 Отговор

    До коментар #27 от "асддса":

    За какви "щраквания в райони" ми говориш бе злобен колоездач за образец такъв,след като съм ГОРД ПРОВИНЦИАЛИСТ и в Сф ходя само 2-3 пъти в годината?И изобщо май не вдяваш че става дума за ДВИЖЕНИЕ ИЗВЪН НАСЕЛЕНО МЯСТО ...с "екстремна скорост"?Но да предположим че въпреки "Златният ми талон" ,все пак "някакси" ме щракнат/за твой кеф/.И колко е глобата за двойно по-висока скорост от допустимата и 1000лв ше стигнат ли?Ами аз съм ги приготвил в "жапката" на БМВ-то:)Следиш ли мисълта ми лумпен?

    Коментиран от #34

  • 29 боцмана

    12 1 Отговор
    Трябва да имат и опция кой колко парички има в джоба за по-голямо улеснение на пътните полицаи , защото висят по улиците и спират избирателно коли единственно със заветната цел да прибарат някой стъпил накриво и да питат: – И сега какво правим?

    Коментиран от #45

  • 30 Радев

    6 1 Отговор
    На българина и сто тосяги са му малко!!!
  • 31 Vuicho Vanio

    6 3 Отговор
    Трябва да си промените шибаната правна уредба - видеото трябва да е доказателство, както е във всяка бяла страна. Т.е. Аз карам , моята камера заснема Чичо Пешо , който кара на слалом из между задръстването и в Бус лентата, пращам го на е-майла на КАТ и чичо Гошо получава фиш до 14 дни. Ама тука докато се въведе такава система колко пари ще се откраднат , Цецо и Боко не отбират от компютри много много

    Коментиран от #35

  • 32 татата

    11 0 Отговор
    Ще засича ли ако си син на депутат?За да не звъни момчето да притеснява татко си,направо да му трият снимката и нарушението.
  • 33 некойси

    3 1 Отговор
    Щом е по обществена поръчка на герП, може да се окаже че не работят. Също както предишните за които ние платихме :)
    НищУ, още малко остана ...
  • 34 на коня комшията

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    Я не лъжи хората че си виждал 1000 лева накуп бе !
  • 35 Азазел

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Vuicho Vanio":

    За чичо Пешо ще го направят рано или късно. Добре би било да можеш да снимаш и полицаи в нарушение, а те често са в нарушение. Че сега може и да го отнесеш.
  • 36 ФИНЦИ

    4 1 Отговор
    ХА ХА ХА ЛЕПИТЕ ПРОЗРАЧНО ФОЛИО И ДА ГО ДУХАТ КАРАМ С 160 ПОКРАИ ТАКИВА МИЛИЦИОНЕРЧЕТА
  • 37 Не ни хващат

    2 0 Отговор
    Нас колите на данс , нсо и дупетатите ....
  • 38 Пълни дебили!

    15 1 Отговор
    Писна ми да се чудят от къде да цицат! Ало, тупани вижте пътищата на какво мязат! Всеки път ,когато стане инцидент се почва : карал бързо, несъобразена скорост с пътните условия и тн. Какви условия бе психари продажни? Значи да шофирам с 10км/ч ,а? Оправете пътищата, сложете знаци, направете буферни зони , направете паркинги и чак тогава пращайте да стоят, като изсипани по храстите. Вижте си и служителите. Шкембовци и квартални тЕрикати.
  • 39 гостенин

    8 0 Отговор
    Ако системата действително работи ТОЧНО и се извършва нормален и реален контрол,то тогава е добре да се въведе.Дано,обаче и човешкият фактор работи съвестно и нормално.Но,за да е всичко ДЕЙСТВИТЕЛНО НОРМАЛНО,трябва да се извърши ОСНОВНА ревизия на пътните знаци и маркировка,трябва поне да се почистят банкети и канавки и е крайно време да се извършат РЕАЛНИ ремонти на пътищата,а не както до сега,с цел комисионна да се полага асфалт за кокошки с дебелина 2см и да се стесняват платната до габарит на автомобил.Огромна част от пътищата в България не само,че са опасни,те са смъртоносни!Дупки,камъни,паднали дървета,всякаква растителност буйно избояла на платното за движение,липса на знаци и маркировки,липса на мантинели....
  • 40 789

    5 0 Отговор
    В скоро време очаквам да ни накарат да бутаме колите си! Всеки който дръзне да завърти ключа и да кара да бъде глобен!!!..
    .
  • 41 Пълни дебили 2

    4 0 Отговор
    Щях да забравя. Всички екобрикети по затворите, вместо да папат-спят-акат да правят пътища! Да се коси, маркировки, пътни знаци и тн. Някой да знае каква продукция се “произвежда” по затворите?
  • 42 Todor todorov

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "от София":

    Евала за комнтара заповядайте в евроа тук и с бг книшки пак имаме 8 контролни точки и после следва едни маки да ги възтановиш за 10 г. Без същото нарошение 3 вузтановяваш заповядайте
  • 43 vasik atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Kel Hasan":

    е това е
  • 44 vasik atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "от София":

    и тях ще ги измислят бъди спокоен
    щом нещо е създадено от човека
    винаги може да ме се намери цаката
  • 45 vasik atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "боцмана":

    боцман това лошо ли е
    ако си в нарушение
    да ти взимат някой лев и да те пуснат
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Очаквах суперморални хора в КАТ-МВР, ама няма ги идеите, с които на времето лъжеха милиционерите. Сега се казват "полицаи" и просто искат по-високи заплати за сложната си и отговорна работа ! Да им са честити, новите камери! Да изловят всички неразумни водачи!!
  • 48 дани

    1 0 Отговор
    той тоя началник да каже с какво право води за първа категория труд тези полицаи които обслужват камерите ....като в случая те са просто едни фотографи, това не им е работата( да погледнат в закона какви са им задълженията) а и защо до всяка камера има по двама полицаи??????

    Коментиран от #53

  • 49 veseltaliban

    2 0 Отговор
    Чета коментарите, дори да не съм чел статията. Много обичам творенията на "onq s konq", винаги му давам +.
  • 50 ТРОПЧО

    1 0 Отговор
    И КО !!! КОЛАТА МИ СЕ ВОДИ НА ПОЧИНАЛ ЧОВЕК ХА ХА ХА
  • 51 RTYUIOP

    2 0 Отговор
    В ТАЙТИ ХАЙТИ ДОМИНИКАНА КОЛИТЕ НЯМАТ НОМЕРА,НЯМА ПЪТНИ ЗНАЦИ ,НЯМА ПРОВЕРКИ ЗА ДРОГА И АЛКОХОЛ ЗАЩОТО ТОВА ПРОСТО СИ Е КАКТО ХРАНАТА - ЕЖЕДНЕВИЕ.НЯМА И КАТ И ЗА КАКВО ИМ Е ДА ИЗХРАНВАТ НЕЩО БЕЗ КОЕТО МОЖЕ ДА МИНАТИ ИМ Е МАСРОФ.
    ОБАЧЕ НЕ СА СЕ ИЗБИЛИ.ТАКА Е В ГОЛЕМИ РАЙОНИ НА АФРИКА И ИНДИЯ. И КАКВО ДА НЕ СА СЕ ИЗБИЛИ Я .НЕ ТОЧНО ОБРАТНО ОГРОМЕН ПОЛОЖИТЕЛЕН ДЕМОГРАФСКИ ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕ ОСНОВНО МЛАДИ ХОРА. ГЪМЖИ ОТ ДЕЦА И МЛАДЕЖИ.

    Коментиран от #56

  • 52 pazenek

    3 2 Отговор
    От нагли , ПО-НаГЛИ!!! До 3 км. ще засичат, а това може да е от размер на гуми и т.н.. Дигайте се, да ги изметем тези от НАРОДНОТО СЪбрание, че много мислят за нас!!!
  • 53 Четящ

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "дани":

    По 50000 причини :)
  • 54 Нико

    2 2 Отговор
    Супер ,че тарикатите вече трябва да им свърши златното време!Много дразнят такива тарикати по пътищата!Трябва да има контрол и този народ да бъде възпитан !!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове