24 Октомври, 2018 06:30 2 621 3

Сделки за $50 млрд. готви Саудитска Арабия

  • саудитска арабия-
  • инвестиции-
  • петрол-
  • газ

Инвестиции привлича Рияд

Сделки за $50 млрд. готви Саудитска Арабия - 1
Снимка: БТА/АП

Саудитска Арабия планира да подпише сделки на стойност над 50 милиарда долара в петролния, газовия, индустриалния и инфраструктурния сектор по време на инвестиционния форум в Рияд, заяви във вторник за Ройтерс източник, запознат с въпроса.

Очаква се да бъдат подписани споразумения с компании като Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton и Baker Hughes.

Сделките ще включват създаването на комбинат с Trafigura Group за добив на мед, олово и цинк, съвместно споразумение за изграждане на интегриран нефтохимичен комплекс и парк в рафинерията SATORP, която е съвместно притежание на саудитския петролен гигант Aramco и френския Total, както и инвестиции в бензиностанции отново на Aramco и Total, уточнява БНР.

Сделките за над 50 млрд. долара ще бъдат факт, въпреки че водещи мениджъри и високопоставени представители от Европейския съюз и Съединените щати се дистанцираха в последните дни от Саудитска Арабия заради изчезването и убийството на Джамал Хашоги и много от тях отмениха присъствието си на икономическата конференция в Рияд, известна като "Давос в пустинята", с която кралството се надяваше да подобри имиджа си на световната сцена.

Междувременно главният изпълнителен директор на SoftBank Group - Масайоши Сон се оказа най-високопоставеният мениджър от световен мащаб, който отмени ангажимента си да говори инвестиционни форум в Рияд след смъртта на журналиста Хашоги, съобщава в. "Уолстрийт джънръл".

Важно е да се отбележи, че Саудитска Арабия е най-големият инвеститор в инвестиционния фонд на SoftBank - Vision Fund на стойност 100 млрд. долара, като Рияд държи дял от цели 45 млрд. долара в този фонд.

Говорител на конференцията заяви, че Масайоши Сон няма да говори в рамките на форума "Инициатива за бъдещи инвестиции" в Рияд, но все пак може да присъства на събитието. На този етап от SoftBank не отговориха на исканията на "Уолстрийт джърнъл" за коментар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 660

    19 2 Отговор
    Демек инвестират се 50 милиарда в индустрия която ще трови децата ни и то от световните спонсори на тероризъм С Арабия, където обезглавяването е законно, а С. Арабия от скоро има ново посолство- градина в София на бул. Бъкстон - ходете портестирайте, мятайте камъни по тези маймуни

    Коментиран от #3

  • 2 веселяк

    13 1 Отговор
    Ег@си и санкциите им наложиха!
  • 3 Да бе, да,

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "660":

    ако ни хвърлят и нас в кладенеца на посолството си, нашите управляващи ще заявят, че сами сме скочили с цел да им замърсим кладенеца, защото сме нетолерантен народ. И даже ще се извинят на саудитците за това, че са ни утрепали.