Last news in Fakti

26 Октомври, 2018 06:21 9 514 28

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • истанбул-
  • летище-
  • проект-
  • откриване-
  • строителство-
  • полети

Мегапроект

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимки: АР/БТА и Shutterstock

Броени дни остават до откриването на първия етап на най-голямото летище в света. Новата перла на Истанбул спокойно може да бъде окачествена като най-мащабният проект в мегаполиса за всички времена. Само в първия етап инвестицията възлиза на 11 млрд. USD. Над 35 000 строителя, в това число 3000 инженери и административен състав участваха в строителството, което само по себе си говори за мащабността на проекта.

Първоначалните планове бяха преместването на новото летище да продължи 48 часа в края на октомври, но то се отлага за края на годината. През тези два месеца на новия аеропорт ще се обслужват само три полета на Turkish Airlines – до Анкара, Измир и Анталия. Това ще са нови линии, а не тези, които към момента по разписание кацат на Ataturk. Билетите за тях вече са в продажба с кода на новото летище – ISL. Цените са по-ниски от тези на сега действащото летище. На практика турският национален превозвач ще е единственият, който ще оперира на новото летище към момента.

Мега аеропортът се намира на около 40 км от Истанбул, в близост до Черно море и ще бъде свързан с мегаполиса не само посредством магистрала, но и с метро, благодарение, на което ще се стига до него за 30 минути. Подземната железница обаче ще бъде пусната не по-рано от лятото на 2019 г. Дотогава до там ще се стига с автобуси и 18 експресни маршрутки от различни части на града, като три ще са от азиатската. Ще се движат на интервал между 15 и 30 минути. Автобусите ще бъдат оборудвани с видеоекрани, Wi-Fi и портове за зареждане на смартфони и таблети. За тези, които са решили да ползват такси, пътуването ще отнеме между 40 и 60 минути. След преместването на всички полети на новото летище, автомобилният поток ще се повиши и времето за път ще се увеличи.

Мега летището ще бъде пускано на етапи. Първоначално ще заработят три от шестте писти. Ще има над 500 гишета за чекиране разположени на 13 „острова” и 228 ГКПП. Над 20 000 кресла за сядане ще има на разположение на пътниците.

Както много други големи летища по света и това в Истанбул ще бъде „тихо” – няма да се обявява по високоговорител началото на регистрацията на полетите или това за качване в самолета, с изключение на промени в разписанието или извънредни ситуации. За пътниците, които идват от държави членки на Европейския Съюз, няма да има паспортен контрол в случай, че пътуват транзит. Те ще преминават направо в стерилната зона, където ще изчакват свързващия си полет.

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Внушителна ще е багажната система. Тя ще е дълга 42 км. На час ще може да пренася до 30 000 куфара.

Планира се новото летище да има хотел с 451 стаи под марката Yotel. Паркингът ще е с капацитет 18 000 закрити паркоместа и 22 000 открити. Част от кафенетата и ресторантите ще бъдат открити по-късно или непосредствено преди пълното пренасочване на полетите от старото към новото летище.
Първоначално летището ще обслужва 90 милиона пътници, като плановете са към 2023 г. техният брой да надвиши 150 милиона годишно. Към момента 80% от летището е готово, но се очаква да бъде напълно завършено до 2028 г. Престои строителството на цял град с офиси, хотели, джамии, медицински, търговски и конферентни центрове.

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Икономическата изгода за Турция от новото летище също не е за пренебрегване. При пълното му пускане в действие, то ще увеличи с близо 5% доходите на глава от населението на южната ни съседка. Предвижда се да носи печалба от 7 млрд. USD.

Що се отнася до Ataturk, той ще продължи да работи поне още една година след пълното пренасочване на полетите към новото, като основно на него ще се извършват карго полети. Също така се предвижда да продължи да обслужва бизнес полетите. Летището ще се използва и за провеждането на авиосалони. Планира се част от терминалите да бъдат преобразувани в авиационен университет, а друга част от Ataturk ще бъде превърната в парк.

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Най-голямата перла в короната (СНИМКИ+ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЯСТРЕБ ОСМАНЛИЯТА

    38 17 Отговор
    АШКОЛСУН ЕРДОГАН ЕФЕНДИ...АФЕРИМ ЧОДЖУМ....МАШАЛЛА....

    Коментиран от #13

  • 2 ПАРЦАЛЕВ

    59 9 Отговор
    Важното е на Ататюрк името да не се споменава вече. Жалък диктатор е ердоган сюмюклията.
    За жалост целият му електорат са все нискоинтелигентни същества като ЯСТРЕБ ОСМАНЛИЯТА.

    Коментиран от #4

  • 3 майката

    12 14 Отговор
    ЗАБРАВЕТЕ ЗА СИНЬОТО НЕБЕ НАД БЪЛГАРИЯ....

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 JEEP

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "майката":

    Нищо кой знае какво няма да се промени. Още не е отворено това летище, а виж над нас какво е: https://www.flightradar24.com/43.11,13/5 Димяюите дизели по улиците ни са много по-голям проблем от самолетите.

    Коментиран от #14

  • 6 Жорко

    30 4 Отговор
    Били в криза турците, а? Също колкото и гърците са в криза. Как пък ние един път нямаме като техните икономически кризи, та да просперираме.

    Коментиран от #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рeзaк

    7 3 Отговор
    Без джамия не може :)
  • 10 733

    4 9 Отговор
    Дано да направят малко по-читави полети сега с това летище... отвисяхме си българите по 6-7-8+ часа всеки път да чакаме трансфера в Доха...
  • 11 Пътника

    8 10 Отговор
    Аааа, ако некви автоматчици си се разхождат небрежарско из летището като тия двамата, мерси. Тва да не е 1944-а година?!

    Коментиран от #26

  • 12 77777

    21 13 Отговор
    Евала на турците ! В сравнение с тях (а и с всички останали) сме едни жалки, злобни, прости плюнки !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БЪЛГАРСКИ КАпуТИ

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "JEEP":

    ТЕ НАШИТЕ КА.УТИ ПРЕМАХНАХА КАТАЛИЗАТОРИТЕ НА 70% ОТ СТАРИТЕ ДИЗЕЛИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И СЕГА ТРОВИМЕ ДЕЦАТА СИ
  • 15 ИВАН

    3 4 Отговор
    Беее, я си стойте на задниците, къде сте хукнали като изоглавени - летища, полети, простотии
  • 16 Баязид

    9 3 Отговор
    Май никой не чете летището ще обслужва НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕВОЗВАЧ не олигарси

    Коментиран от #25

  • 17 Osama bin Laden

    2 12 Отговор
    За най-голямото летище, най-голямата БОМБА !

    Коментиран от #18

  • 18 истината

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Osama bin Laden":

    ВНИМАВАЙ С ПРИКАЗКИТЕ ДА НЕ ПОГНАТ ОТ МИТ !!!
  • 19 ЪКИ

    2 6 Отговор
    Кичозно, дано да е удобно. Надали ще е подържано, щото те фесовете не са от най-цивилизованите и с финес. Важно е да е удобно. А дали ще е здраво и качествено изпълнено ще си проличи с времето. Големи проекти само с цел търговия са малко вече морално остарели. Изискват огромен ресурс за подръжка. И са уязвими по много начини.
  • 20 БЕНЗИНДЖИЯ

    2 4 Отговор
    Драскачите и пляскачите да онемеят АМИН не заслужавате дори да дишате вашите отровени души само АДА ще ги възпитава ПУ напаст Бай Ганьоска омразата от АДА никога не ви позволи да излезете и да прогледнете АМИН АМИН АМИН

    Коментиран от #21

  • 21 Кръст

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "БЕНЗИНДЖИЯ":

    Азия
  • 22 чалма тв

    1 3 Отговор
    и джамии ще има, какво удобство,ако ви отменят полета, няма да губиш време ,а ще се молиш , аллах да ти прати бързо в небето...
  • 23 Боклуци

    3 3 Отговор
    Колко души умряха за строежа на това прокълнато летище? А знаете ли, че работниците т.е. робите работеха по 20 часа под дулото на автомат и медии не бяха допускани! Всеки ден камиони поемаха към моргата от там! НАй-бедните бяха принуждавани да работят там без милост! Няколко пъти редица организации сигнализираха за нечовешките условия на труд, но ердоган забрани всякакво изтичане на информация. Имаше няколко избягали, те разказваха за ужаса на строежа на това летище!
  • 24 ЗаНас

    5 1 Отговор
    Нека си гледаме нашата градинка, чудя се как не сме се сетили да построим и една нова магистрала до това летище ... видяла жабата че подковават коня и и тя надигнала крак )
  • 25 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Баязид":

    Обслужва националния превозвач ЗАСЕГА, а после всички такива! Чети малко бе, какви олигарси те дрънкат!
  • 26 1945

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пътника":

    Снимката определено кърти. Двама си се разхождат с автоматите от едната страна, а на заден план някакъв фотографира нещо си съвсем друго.

    Но явно не е 1944 - не са с каски и шинели. Интересно, дали знаят немски...
  • 27 Диди

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Жорко":

    Летището се строи с чуждестранни кредити.
  • 28 До Дидиту

    0 0 Отговор
    Ти пък как можеш да ръсиш глупости по инерция??? Кредитирането е отпуснато от Зираат банк, Вакъф банк и Халк банк! И трите банки са държавни и нямат нито един процент чужди акции! Дидкее, Дидке, мина онова време, когато техните банки бяха в собственост на евреите! Нали затова е и голямата патърдия, включително и черният пиар срещу Ердоган! Човекът даже златният резерв на страната си изтегли от чифутските лапи на федералния резерв, което дори Меркел не можа да направи!