5 Ноември, 2018 06:30 12 001 19

Съвети от КЗП за подготовката на колата за зимата

  • зима-
  • автомобил

КАТ стартира своята традиционна акция „Зима”

Съвети от КЗП за подготовката на колата за зимата - 1

Когато избират сервиз за смяна на гумите при подготовката на автомобила за експлоатация в зимни условия, хората да търсят услугите на търговци, които са на светло, препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по bTV радио. Той добави, че е рисковано да се отива в съмнителни гаражи, където не се знае кой стои насреща, с каква техника разполага и дали е регистриран да осъществява такава дейност.

КАТ стартира своята традиционна акция „Зима”, като в третия етап от кампанията – от 21 до 30 ноември, ще се проверява дали автомобилите са готови за зимата, а при нарушения ще бъдат налагани санкции. Ще се следи изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и големината на грайфера на гумите, която трябва да е не по-малко от 4 мм.

„За да са спокойни хората, че ще подготвят автомобилите си с хубави гуми, макар и невинаги това да означава скъпи, е важно да проследят маркировката, която е изобразена върху тях. Ако не са наясно какво означават символите – като година на производство, шум, разход на гориво, условия, при които могат да бъдат използвани съответните гуми, могат да прочетат повече за това в интернет пространството”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите.

Маргаритов посъветва още да се търси предварително информация за цените, на които ще бъде извършена съответната услуга. „Дали в цената на гумите, ако те се купуват от същото място, където ще бъдат сменени, са включени и самата смяна и други допълнителни разходи, които биха могли да възникнат. За да не се окаже, че първоначално сме били взели решение, което отговаря на нашите представи за доброто съотношение цена-качество, а впоследствие ще бъдем натоварени с още разходи, които ще оскъпят услугата в степен, която не сме си представяли”, даде пример той.

Инспекторите на КЗП следят за съответствието на предлаганите в търговската мрежа гуми със стандарта за безопасност, както и за обозначаването на цените и условията за продажби при евентуални намаления.

През миналата година Комисията е забранила пускането на пазара на 340 устройства за светлинна сигнализация за автомобили. Опасни зимни гуми на нашия пазар в хода на проверките не са установявани. „В координация с колегите от Агенция „Митници” още на границите ние обръщаме сериозно внимание на съответствието на стоките с европейските стандарти за безопасност и ако се стигне до опит за внос на продукти без необходимите документи, надявам се че ще успеем да реагираме навреме и те няма да бъдат разпространени на нашия пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комисар Костов

    24 18 Отговор
    Купувайте само гуми втора употреба и по възможност от познати. Тия- регистрираните- надуват цените, продават непроверена продукция, не си калибрират балансиращите машини, нарочно лепят зле балансиращите тежести, за да паднат и да отидете пак, и като капак ще ви продадат неподходящи гуми, само защото печалбата им е по- голяма от тях.
  • 2 Шоферче

    31 20 Отговор
    Китайските гуми са с 30% по- евтини и с 30% по- добри. Европейските производители надуват цените заради високите заплати в Европа, а производствените машини са същите.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 onq s konq

    40 3 Отговор
    Не можем всички да купуваме гуми втора употреба,защото все някой трябва да се излъже да си купи нови,че после да може да ни ги продаде

    Коментиран от #4

  • 4 баварише гъзарверке

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Да, ама беенветата вървят по- добре с гуми втора употреба, тъй са по- устойчиви на дриФ. От новаците поднасят, щото се криви дългия грайфер при яка газ до лъмърината.
  • 5 простотии

    20 0 Отговор
    Сервиз на светло? Моят няма покрив и грее слънце....
  • 6 Plameni

    8 17 Отговор

    До коментар #2 от "Шоферче":

    Като купиш нисък клас гуми ,купуваш двайсет годишни технологии.
  • 7 гост

    15 14 Отговор

    До коментар #2 от "Шоферче":

    това може да го каже само човек, който не е карал с истински гуми. Това че разликата между китайските и разните там корморани, баруми и т.н не е голяма, не означава, че китайчетата са същите като някой мишелин и континентал.

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Стефан

    15 11 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Така е, даже китайските са по- добри. Имаш ли представа колко милиона гуми се произвеждат в Китай годишно?

    Коментиран от #10

  • 9 гощо

    26 2 Отговор
    И двата варианта съм практикувал.И втора ръка сериозна марка гуми и чисто нови на дъщерни марки. Идеята за зимната гума е да е мека,да можеш с пръсти да я усетиш. Мисля,че все пак чисто новата гума си е по доброто решение. Нали се сещата че едва ли някъде са седнали някакви инжинери под шапката на голяма марка и са решили да произведът някакви гуми които да се пързалят и да се пукат. Малко на някой колеги мисълта за конспирация им е в повечко тцтцтцтцт
  • 10 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Стефан":

    то и от всичко останало се произвежда по страшно много, ама да ми срадняваш евтината масовка с наистина качественото нещо е смехотворно
  • 11 Гумар

    12 4 Отговор
    И китайските и така наречените Маркова гуми се крилат и пекат. Само, че китайските са евтини и не ти пука какво ще стане с тях.Сменяш и караш. Аз лично карам с едни руски Кордиант. Евтини са, меки са и се държат добре на сняг и в киша. Вече са на 3 години и не са мръдна и.
  • 12 Ezio

    4 4 Отговор
    новите гуми се крадат за това никога повече само втора ръка в добро състояние.

    Коментиран от #13

  • 13 onq s konq

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ezio":

    В тъмното ще ги помислят за нови и пак ще ти ги откраднат
  • 14 Малкия Мук

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Мишелин и Континентал ги правят където и Корморан и Унироял! Ама като държиш на надписа всичко е ок! Има дискриминация спрямо бившия соц.лагер както за храните така и за всичко останало! Тук ни пробутват 2-3 качество стоки! Ако искаш истински гуми ,трябва да се разходиш до Германия или до друга западноевропейска страна!

    Коментиран от #17

  • 15 ГГГГГ

    5 0 Отговор
    Защо КЗП не обръща внимание на така наречената "зимна течност за чистачки"? Точно преди 1 година имаше журналистическо проучване и излезе, че това което ни продават за -20 реално отговаря за - 12 !!!! Не само за гумите ни смятат за хора "второ качество" за съжаление.
  • 16 Анани Куртев Пурков

    8 0 Отговор
    Стига с тези гуми, бе ПАЛЯЧОВЦИ!!! Пишете за дупките, пишман-майсторите, крадливите полицаи зад дърветата, алчните данъчни и т.н. вампири. Купихме си гуми, успокойте се! Тъпаци!
  • 17 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Малкия Мук":

    пак говорим от чуто от тук оттам и видяно-недовидяно. Имам 35 годи стаж зад волана, в момента карам 10-тия си личен, имал съм и безброй служебни автомобили. Коли с предно, задно и куатро, джипове и ванове. Карал съм със всякакви гуми, ама наистина всякакви, нови евтини, втора употрепа премиум марки, регенерат, стар дот но неупотребявани...вярвай ми, наистина всякакви. Няма сила на земята, която да ме накара да карам с нискокачествена гума отново...а и понеже имам доста тежък десен крак и съм си нервак, искам, ако не дайси боже се блъсна някъде, да не е заради 200 спестени лева за гуми (и това забележи разпределени за 4-5 годишен приод). Не съм богат, не разполагам с неораничени средства, но оне ден източих кредитната карта и купих последен модел континентал - ще го плащам докато дойде време да лятната почивка, но ще съм сигурен в гумите си и знам, че в следващите 4-5 зими ще са запазили свойствата си. Същото направих с летните гуми - кредитната карта, последен модел мишелин..таман ги изплатих. Може да е личен избор, но сигурността на семейството ми е приоритет.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Митко

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ами вземи си олекоти десния крак!Защото можеш да блъснеш някой нищо не подозираш колега с новите си премиум гуми,но не точно заради тях!Ако ме разбираш.
  • 19 Малкия Мук

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Я па тоа! Все пак има и по-зле от теб! Познавам един олигофрен който си взе кредитна карта за да си имал пари да плюска по ресторантите!?
    Сега в момента има да дава пари на всички познати финансови институции и няма пари да си плати тока! Дет са вика-три дена аху-иху и след това много години тихо! (*_*)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове