Last news in Fakti

6 Ноември, 2018 13:26 10 362 16

Откриха просто средство за борба със стареенето

  • стареене-
  • старост-
  • оксидативен стрес-
  • цинк-
  • комбинация-
  • учени-
  • полифеноли-
  • хидрохинони

Могат ли шоколадът, чаят и кафето да ни направят по-здрави и да забавят стареенето?

Откриха просто средство за борба със стареенето - 1
Снимки: shutterstock

От незапомнени времена хората търсят начини и средства за борба със стареенето и смъртта. Макар днес науката да е открила как да забави тези процеси, елиминирайки отчасти следите на времето върху телата ни, както и да увеличи продължителността на живот на клетките ни, остаряването е заложено в гените ни. И все пак учените не се отказват да търсят начин да дарят човечеството с по-дълъг живот и младост.

В ново изследване екип от учени от Фридрих-Александър-Университет Ерланген-Нюрнберг (FAU) заедно с изследователи от САЩ разкриват една от основните причини за ниската продължителност на живот и старостта, както и как да се борим с нея. Според изследователите те се причиняват от оксидативния стрес, от който можем да се предпазим с помощта на цинк.

Цинкът може да активира органична молекула, която да ни защити от главния виновник за стареенето, съобщава ScienceDaily, позовавайки се на изследването, публикувано в специализираното издание Nature Chemistry.

Цинкът е елемент, от който се нуждаем, за да останем здрави. Ако бъде добавен към определени храни, съдържащи хидрохинони — като шоколада, виното, чаят и кафето — той може да се окаже ключов играч в битката със старостта.

Откриха просто средство за борба със стареенето

Учените открили, че цинкът активира хидрохиноновите групи, осигурявайки естествена защита срещу супероксид, страничен продукт от взаимодействието на човешките клетки, който уврежда собствените биомолекули на организма, като протеини или липиди, както и човешкия геном. Смята се, че супероксидът играе роля в процеса на стареене и е виновен за редица заболявания, включително рак и невродегенеративни болести.

Хидрохиноновата група е част от полифенолите — растителните вещества, отговорни за миризмата и вкуса.

Сам по себе си хидрохинонът може да разруши супероксида, но когато се комбинира с цинк, се създава комплекс, който имитира ензима супероксид дисмутаза (superoxide dismutase — SOD). Този ензим защитава организма от процесите на разграждане, причинени от окисляване и имат антиоксидантен ефект. По този начин супероксидът може да се метаболизира и да се предотврати увреждането на организма, т.е. да предотврати оксидативния стрес.

Макар преходни метали като мангана, желязото, медта и никела да имат антиоксидантен ефект, положителните ефекти от тях бързо изчезват, а при превишаване на дозата могат да доведат до увеличаване на оксидативния стрес.

Цинкът от своя страна е по-малко токсичен от тези метали, което дава възможност за създаване на нови лекарства или добавки със значително по-малко странични ефекти.

Ето защо учените предлагат да се добавя цинк към храната, която съдържа хидрохинон, като вино, кафе, чай или шоколад. По този начин би се подобрило общото здравословно състояние на организма, което пък би довело до забавяне на процесите на стареене.

Откриха просто средство за борба със стареенето


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    36 1 Отговор
    Супер! Значи аз всеки ден като маам по един натурален шоколад и ше изкарам минимум 150 години /без празниците/! ;))))

    Коментиран от #5

  • 2 Трънчев

    14 1 Отговор
    Колко цинк трябва да се приема?
    Щото общите приказки са написани, ама най-важното липсва.

    Коментиран от #12

  • 3 Радо

    42 1 Отговор
    Отивам още утре в оловно-цинковия комбинат да бачкам на смени под земята.
  • 4 Драго Стойнев

    14 1 Отговор
    ТОВА Е ЗА УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА - 1 КАФЕ НА ДЕН Е ПОЛЕЗНО НО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ИМА ОБРАТНИЯТ ЕФЕКТ - СЪСТАРЯВАТ И ИЗХАБЯВАТ НЕРВНАТА СИСТЕМА И ТО СЕРИОЗНО, НАРУШАВАТ СЪНЯ И РЕДИЦА ФУНКЦИИ НА ОРГАНИЗМА, СЪЩТО ВАЖИ И ЗА ШОКОЛАДА
  • 5 има подробност

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Задължително трябва да го кльопаш с цинк,иначе пак ще остарееш бързо.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "има подробност":

    Да бе, верно, забравих! И 100 г цинк всеки ден! Хахаха:))))
  • 8 боцмана

    17 0 Отговор
    Комшията има на вилата поцинкован покрив , още утре го мятам. В България няма такъв проблем защото управниците не ни дават шанс да остареем.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Касиер

    5 0 Отговор
    2 часа по задръствания и 10 часа с олигофрени 12 часа на ден на вятъра после с един шоколад ще наваксаме +10 минути лайф
  • 11 Кольо

    8 0 Отговор
    Имам една поцинкована кофа , веднага я почвам ..
  • 12 hmhmhm

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Трънчев":

    То нищо не е написано за да търсиш най важното. Този ензим дето са го написали съм го чувал но до там. Навремето имаше една реклама за един ензим който също го бях чувал вече даже съм забравил как се казва дори проверих го и беше супер мега незначителен. Имайте предвид че в човешкия организъм се извършват каскади от ензимни реакции и трябва да са всичките налични за да се получи съответния продукт. До учените: поради факта че стареенето е записано в молекулата на ДНК там трябва да търсите начини да промените информацията. За жалост до сега опитите ви завършват с ракови клетки т.н безсмъртни клетки. Друго върху което трябва да наблегнете е изнасянето на непотребните вещества от еукариотните клетки на човека. След това може да лъжете че цинка помагал а утре ще напишете че вреди. Айде по сериозно.
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    Оооо ,вижте каква била тайната!?100 годишните коври,приемат много цинк!!!!!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бат Сали

    5 0 Отговор
    От утре съм на сандвич от цинкова ламарина
  • 16 Пъздурко

    9 0 Отговор
    Дедо доживе до 100 със 100г ракия дневно и редовно "мачкане на кокала"...