7 Ноември, 2018 20:51 4 694 6

Активен имотен пазар във Варна

  • варна-
  • бургас-
  • жилища-
  • цени-
  • търсене-
  • предлагане

Цени на жилищата

Активен имотен пазар във Варна - 1
Снимка: Shutterstock

По време на пика на пазара на недвижими имоти към Варна и Бургас основно се насочваха чужденци, желаещи да купят ваканционен имот в морските курорти. Като че ли малко на заден план останаха инвестициите в градски имоти и по-конкретно в жилища. През последните години обаче се наблюдава активизиране на пазара имено в рамките на двата града.

Що се отнася до Варна то пазарът винаги е бил подвластен на интересите на купувачите, когато става дума за жилища. „С най-висок дял за периода от януари до септември т.г. е динамиката при реализираните сделки с привлечено финансиране, което е свързано с икономическата активност на населението, както и с наличието на чуждестранни купувачи. През първото тримесечие на 2018 г. спрямо 2017 г. наблюдавахме ръст на сделките от 10.81%. През второто –6.53%, а през третото – бум с покачване от 17.51%, което представлява най-високият ръст за всички областни градове”,посочват анализаторите на агенция „Явлена”. Общо във Варна за деветте месеца се отчита ръст от 11.69% за 2018 г. спрямо 2017-а.

По отношение на динамиката в средната цена на жилищна площ, пазарът е абсолютно предвидим и балансиран, което от своя страна въздейства стимулиращо върху другите два показателя – активността на купувачите и банковото финансиране. Анализатори очакват пазарът в Морската столица да запази своята балансираност до края на настоящата година.

Що се отнася до Бургас, то през последните 4 години икономиката на града се представя все по-добре, което влияе благотворно върху покупко-продажбите на имоти и цените. Както във Варна, така и тук ръстът на средната цена на жилищна площ е в много приемливи граници. Това, съчетано с икономическата активност на работещите, обяснява високия ръст и дял на реализираните сделки с ипотеки в Бургас за периода от януари до септември т.г., при което ипотечният дял в покупко-продажбите е около 48%.

Деветмесечията на 2016 г. и 2018 г. са с отрицателен ръст по отношение броя на сделките, предшестван от подобен положителен ръст през 2015 г. и 2017 г., което очертава запазване на нивата на броя сделки от 2014 г. „Очакванията ни са за запазване на динамиката на средната цена и спад в динамиката на броя сделки с ипотеки”, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чси

    12 1 Отговор
    Имам 2-3 начина да ви скъся живота,теглете кредити...!!!
  • 2 герГ

    8 2 Отговор
    Дупки, фараони и дебили с милиони...
  • 3 Бай Пешо

    14 0 Отговор
    Аман от глупостите на журналистите. Какъв подем има такова предлагане ,а никой не купува !!!
  • 4 Синдикат на Ало Измамниците

    6 1 Отговор
    Умните хора знаят, че града не е място за живеене!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 брокер

    5 0 Отговор
    Варна се превърна в кочина.