Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 21:20 13 476 18

Отпаднаха част от данъчните облекчения за жилища

  • жилище-
  • закон-
  • данък

Законодателство

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за местните данъци и такси. Към момента за основно жилище се дължи данък за недвижим имот с 50% намаление, а за основно жилище на лице с намалена работоспособност налогът е със 75% отстъпка. Депутатите решиха при деклариране на повече от едно жилище тези облекчения да не действат и да се дължи данък в пълен размер за всяко от жилищата.

Друга промяна е, че отпада подаването на данъчни декларации за облагане с годишен данък за новопостроените сгради, които се въвеждат в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията. Нужните данни за определяне на данъка ще се предоставят от възложителя на строежа след завършване на сградата в груб строеж.

Няма да се изисква подаване на данъчна декларация, когато има промяна в обстоятелствата, които имат значение за определяне на данъка, и те са удостоверени от общината в изпълнение на програмата за саниране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сурат тефтер

    80 6 Отговор
    озверяха за пари шайката
  • 2 Не се издържа!

    63 7 Отговор
    Гарантирано от Боко-Лихваря и бандата му!Ами тея 240 разбойника като имат минимум по 26 имота ко прайм?!

    Коментиран от #14

  • 3 Петър Бонев

    59 3 Отговор
    То в тая държава все се гледа повече пари да се измуфти, всичко скача нагоре в крак сме с увеличаване на цени, горива и данъци а заплатите си стоят на дъното в Европа.
  • 4 Коментар

    47 8 Отговор
    Абре СПРЕТЕ СЕ МАЛКО.
    НАРОДА НЕ ВИ Е ВИНОВЕН ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВЯТЕ.
  • 5 Възмутен

    40 6 Отговор
    Тези и гащите ще ни смъкнат, само и само да вземат пари! Ако може и да ни уморят, та на по- малко глави кръглоглавия по-лесно ще смята бюджета, ако изобщо може да смята.

    Коментиран от #16

  • 6 питащ

    33 2 Отговор
    Хм
    Интересно какви врати ще намерят счетоводителите на онези 10 000 българи които имат по 3-4-5 апартамента под наем
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    25 2 Отговор
    Има смисъл в това решение, но само ако корумпираната шайка представи план къде отиват парите от това облекчение. Например облагородяване на площите около сградите, обновяване на фасада на обществена сграда или например отстраняване на проблемен живущ-шизофреник, който тормози другите. Като взимат пари трябва нещо насреща да се получи. Уви, нищо такова не става.
  • 9 Гост

    28 2 Отговор
    Тези олигофрени в съюз с мутрите застрахователи обявиха война на собственния си народ.Няма такива крадци в целия свят.
  • 10 Бате СЕР ГЕИ

    23 1 Отговор
    Никакъв фъндък за тоя овчи народ ,дране до дупка ,докато има говеда ще има и касапи.
  • 11 Гост

    29 2 Отговор
    Да попитам, данъка за апартамента ми е 400лв, основно жилище.
    сега ако е 800, то какво повече ще получа от общината?
    улицата ни е на вълни от 20 години, сняг не се е чистил никога, т.е аз моето задължение да си платя съм го направил, а общинското?
  • 12 Никакви облекчения

    10 7 Отговор
    Не трябва въобще да има облекчения за основно жилище. Като е основно да не би по-малко да ходят по тротоара или по-малко да им свети уличната лампа?Такса смет също трябва да е на живущ, а не на данъчна оценка. Пейзаните в крайните квартали плащат двойно по-малко а цапат повече, защо?
  • 13 гост

    8 2 Отговор
    Ако имаш второ и то е под наем нали си плащаш данъка върху наема, защо да плащаш още данък след като държавата те таксува за това, че не живееш в него, а получаваш доход от него? Така се получава двойно таксуване, хем ти визмат данък за второто, хем ти премахват облекчението за първото. И ако имам вила тя като какво жилище се брои? Или ако има трима съсобственика на три апартамента то реално всеки има по единица, но никой няма да получи облекчение за нито едно от жилищата, така ли?
  • 14 Избирател

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не се издържа!":

    Ами ти тях не ги мисли. Всички които са изпълнявали или изпълняват изборна длъжност са освободени от данъци! Тя схемата не е измислена от вчера!
  • 15 Ddd

    9 1 Отговор
    Не мога да разбера имал излишък защо продължаваш да вдигаш данъците Не ти ли стига
  • 16 хахахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Възмутен":

    Ами да ще ги смъкнат като си траете, даже и ще ви го сложат за да е пълна програмата, а вие може пак да си блеете като овци и да пишете коментари само.....всичко си заслужавате, даже ви е малко!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 галИНА

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "хахахаха":

    СЕГА СЕ ЗАДАВАТ ИЗБОРИ - ТИЧАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ - ТЕЗИ ЩЕ СИ ОСТАНАТ И ДОГОДИНА ЩЕ ВИ ИСКАТ ПАРИ И ЗА ВЪЗДУХА
  • 18 галина

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "хахахаха":

    СЕГА СЕ ЗАДАВАТ ИЗБОРИ - ТИЧАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ - ТЕЗИ ЩЕ СИ ОСТАНАТ И ДОГОДИНА ЩЕ ВИ ИСКАТ ПАРИ И ЗА ВЪЗДУХА